Låner bort hytta gratis

Familien på fire fikk en uke med sol og fisking

Låner bort hytta gratis til barnefamilier.

SETT AV MANGE: Over 20.000 personer så annonsen til Per Richard J. Stiansen. FOTO: Skjermbilde fra Finn.no
SETT AV MANGE: Over 20.000 personer så annonsen til Per Richard J. Stiansen. FOTO: Skjermbilde fra Finn.no
Publisert Oppdatert

Ikke uventet var responsen enorm da Per Richard J. Stiansen og familien la ut annonse om gratis ferie på hytta deres i sommerferien.

Godt over 100 mail ble mottatt, og etter en utvelgelse kom de frem til 11 barnefamilier som skulle få låne hytta en uke hver.

Første familie ut var Gry, mannen Egil og barna Celina (15) og Conor (13).

Små forhåpninger

- Det var helt tilfeldig at jeg plutselig så denne annonsen. Jeg var egentlig innom Finn.no for å se om noen hadde et kjøkkenskap de skulle kvitte seg med, sier Gry.

Da hun kom over mulighetene for en gratis hyttetur, tenkte at hun at hun alltids kunne prøve å sende en mail.

Noen store forhåpninger om å få tildelt en uke, hadde hun imidlertid ikke.

- Jeg har jo aldri vunnet en ting i hele mitt liv – verken på loddsalg eller annet, sier hun.

Ny ferieuke

Litt nysgjerrig ble hun også på hvem disse hytteeierne var.

SOMMERVÆR: Mamma Gry og datteren Celine koste seg i sommerværet. FOTO: Privat
SOMMERVÆR: Mamma Gry og datteren Celine koste seg i sommerværet. FOTO: Privat
MYE FISK: Det er ekstra moro på hyttetur når fisken er bitevillig. FOTO: Privat
MYE FISK: Det er ekstra moro på hyttetur når fisken er bitevillig. FOTO: Privat

- Det er jo dyrt å leie hytte i Norge, spesielt i sommersesongen. I starten lurte jeg derfor på om annonsen bare var tull. Hvem låner vel ut hytta si gratis, og det til helt fremmede mennesker man ikke vet noen ting om, sier hun.

Overraskelsen og gleden var derfor stor da Stiansen ringte henne et par timer senere og tilbød familien en uke på hytta.

- Sjefer ble oppringt, og vi måtte i hui og hast endre ferieuker. Det ble heldigvis godt mottatt på arbeidsplassen og vips var vi klare, sier hun.

Bitevillig fisk

Til slutt ble barna informert, og jubelen sto ifølge mor i taket.

- Hytteturer er alltid bankers, spesielt om det er fiskemuligheter der. Her var vi jo så heldige at vi hadde vannet rett utenfor terrassedøren, og vi hadde til og med fri tilgang til egen båt, sier hun.

At fisken var kjapp til å bite var selvfølgelig ekstra moro for utålmodige ungdommer, og familien kunne glede seg over mange fine ørreter på grillen.

Flotte naturopplevelser

Beliggenheten var ifølge Gry alt de kunne drømme om.

- Hytta lå virkelig som en perle langt inne i skogen. Det var så rolig og fredelig at man kunne høre en knappenål falle til gulvet. I alle fall når ikke skogens konge romsterte i skogholtet. Den hørte vi mang en gang, men fikk aldri se den, sier hun.

Derimot så de både hjort, rev og grevling.

- Og dette var stort for oss byfolk som stort sett kun vet hvordan en due ser ut, ler hun.

Veldig takknemlig

Som om ikke dette var nok, var også værgudene med dem.

- Vi hadde solen med oss hver dag. Det var over 20 grader og vindstille så det ble mange dager med sjøstjernepositur på plenen utenfor hytta, forteller hun.

Når de ble lei av soling, luket de litt i bedene, klippet plenen, vannet blomster eller plukket store mengder viltvoksende liljekonvall.

- Vi er utrolig takknemlige for dette sjenerøse tilbudet vi fikk, og de som kommer etter oss som feriegjester har virkelig mye å se frem til, sier hun.

La ut på Finn.no

Familiehytta til Stiansen ble også i fjor lånt ut til andre, men den gang ble den annonsert gratis under hytteutleie og responsen var ikke så stor.

VAKKERT: At skogen var full av liljekonvall falt i smak hos mor. FOTO: Privat
VAKKERT: At skogen var full av liljekonvall falt i smak hos mor. FOTO: Privat
HYTTEKOS: Celine og Conor satte stor pris på en uke på hyttetur. FOTO: Privat
HYTTEKOS: Celine og Conor satte stor pris på en uke på hyttetur. FOTO: Privat

For å treffe familier som virkelig kunne ha glede av en gratis hytte, valgte Stiansen derfor i år å legge annonsen på finn.no/gis bort.

- Det har jeg altså ikke gjort før, men jeg fant ut at det er der de familiene jeg lette etter ville være å finne. Man er jo ikke inne og ser på hytteutleie hvis man ikke føler man har økonomi til å leie en hytte, sier Stiansen.

Hjelp til vedlikehold

- Bakgrunnen for at vi bestemte oss for å låne bort hytta gratis, er at den står tom store deler av året. Vi er begge i arbeid, og tiden strekker ikke til. Det betyr at gresset vokser, og det er kjedelig å måtte reise på hytta bare for å drive med vedlikehold, sier han.

Litt vedlikeholdsarbeid er derfor det eneste de pålegger dem som låner hytta. 

I tillegg ytrer de i annonsen ønske om en fantastisk utvask før hytta forlates etter ferien.

Mange søknader

Det å velge ut de 11 familiene innebar en del jobb, for søknadene som måtte gjennomgås var mange.

Stiansen hadde imidlertid kriteriene klare.

For det første var det utelukkende barnefamilier som skulle få låne hytta, og familier med barn med funksjonshemning ble prioritert.

- Selv skulle vi bruke hytta i tre uker, men ellers sto den ledig resten av sommeren. Vi ønsket for øvrig at så mange som mulig skulle få tilgang til feriestedet, så de som skrev at de ønsket den hele juli, var utelukket, sier han.

Få problemer

Stiansen har altså erfaring med å låne bort hytta, og han innrømmer at det ikke nødvendigvis er helt problemfritt.

På en hytta har man jo også personlige eiendeler, og det er spesielt å gi fremmede tilgang til disse.

- Det har naturligvis skjedd småting. De fleste respekterer imidlertid andres ting, og det har ikke vært noen store kostnader med utlånet. Hytta er tross alt 11 år gammel, og da må man regne med at det synes at den har vært i bruk, sier han.

Han legger til at det heller ikke føles riktig å la en familie, som ikke behandler ting skikkelig, ødelegge for alle de andre som kan ha glede av en sommeruke der.

Flere gratistilbud

Det finnes også andre muligheter for dem som ikke fikk låne gratis hytte, men som sliter med å få feriebudsjettet til å gå opp.

Et godt råd er å sjekke ut feriesentralen til UNICEF, der du finner en rekke tips til enkle og inkluderende sommeraktiviteter til ingen eller lite penger.

Her finnes tips om gratis sommerleir, gratis sommerkino, hytter som lånes ut og morsomme dagsaktiviteter for hele familien.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning