Skap gode sommerminner:

- Det skal ikke så mye til

Du må ikke ha et hus å låne bort for å bidra til at andre får en god sommer. Det holder lenge å ta med deg en ekstra unge på piknik.

ENKLE GLEDER: Gode sommerminner kan være enkle å skape. På nettportalen Feriesentralen.no kan du dele dine tips til hvordan voksne kan gi barn en god sommer.
ENKLE GLEDER: Gode sommerminner kan være enkle å skape. På nettportalen Feriesentralen.no kan du dele dine tips til hvordan voksne kan gi barn en god sommer. Foto: Foto: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Ble du inspirert av familien som bestemte seg for å låne ut huset sitt gratis til en barnefamilie i sommer?

Du kan gjøre mye for andre selv om du ikke har anledning til å ta i like stort som familien Åsbø på Jæren.

Den Enes nettportal Feriesentralen.no lanseres i morgen, og Den Enes fagsjef Kristin Oudmayer håper nettportalen blir en like stor suksess som i fjor. Da var over 80 000 innom siden i løpet av sommeren, enten for å få inspirasjon til morsomme aktiviteter med barn, eller for å legge inn sine egne tips til andre.

- Utgangspunktet da vi laget Feriesentralen i fjor, var alle henvendelsene vi har fått fra barn og unge som gruer seg til sommerferien. Noen gruer seg fordi de ikke har råd til å dra på ferie eller finne på noe ekstra, andre vet at foreldrene kommer til å drikke mer og det blir mye uro og krangling. For noen blir det nettverket som barnehage, skole, venner og naboer representerer borte, og de blir mye alene med vonde tanker og opplevelser. Og for mange blir det ekstra ille nettopp fordi sommerferien er så lang, sier Oudmayer.

Deler tips til positive sommeropplevelser

Tanken er at Feriesentralen skal kunne bidra til at disse barna får litt flere gode sommerminner.

Her kan folk legge inn tips om familiearrangementer i hele landet, og hyggelige, enkle aktiviteter som kan skape gode sommeropplevelser for barn.

Lei av lekeplassen? Her er et lite skattkammer av gode tips til aktiviteter du kan finne på sammen med barna.

- I fjor var det mange hundre som la inn tips, og vi hadde veldig gode besøkstall på siden vår. Feriesentralen er ikke en portal som skal gi foreldre dårlig samvittighet, men som skal løfte opp de enkle tingene vi alle kan gjøre for å skape gode sommeropplevelser. Her er det mye god inspirasjon for de som synes det er vanskelig selv å finne på aktiviteter i hverdagen, sier hun.

Noen strekker seg langt

Utgangspunktet for Feriesentralen var at det skulle handle om enkle, lett tilgjengelige aktiviteter som barn og voksne kunne finne på sammen.

Men i fjor dukket det plutselig opp en mann som tilbød seg å ta med seg fem stykker på tur i sjøflyet sitt. Deretter noen som ville låne ut hytta si, og så noen som ville ta med en familie på båttur.

Mange var villige til å strekke seg langt for å gi helt fremmede mennesker gode sommeropplevelser.

- Plutselig skjedde det mye større ting enn vi hadde regnet med, forteller Oudmayer glad.

Du trenger ikke reise på dyre ferier for at barna skal få gode sommerminner. Tre enkle ingredienser gir barna dine en perfekt sommer.

Små, enkle ting

GODE SOMMERMINNER: Du kan gjøre mye for å bidra til at flere barn enn dine egne får gode sommerminner. For eksempel invitere alle ungene i nabolaget til piknik.
GODE SOMMERMINNER: Du kan gjøre mye for å bidra til at flere barn enn dine egne får gode sommerminner. For eksempel invitere alle ungene i nabolaget til piknik. Foto: Foto: Thinkstock

I år skal Feriesentralen samarbeide med Dagbladet. Og selv om det er flott at enkelte vil ta i litt og gi bort større opplevelser, er det fortsatt meningen at siden først og fremst skal gi og dele inspirasjon til voksne som har lyst til å gi barn gode sommerminner.

Det er nemlig ikke så mye som skal til: En fotballkamp i hagen med alle barna i nabolaget, en tur på stranda eller i skogen med egne og andres unger, eller en runde vafler til alle ungene i bakgården som vil ha.

- Vi håper at folk skal få øynene opp for hvor liten som skal til for å gjøre en forskjell, også i feriedagene. Det går an å skape gode, viktige ferieminner for både egne og andres barn uten å måtte reise på dyre utenlandsturer, sier Ouomayer.

 

Les også:

Slik gjør du barnet ditt lykkelig

Robusthet kan læres: 7 tips som gir barnet ditt indre styrke

De beste ferietipsene for deg som blir hjemme i sommer

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning