Mobbing av barn med rødt hår

Er dette et klassisk mobbeoffer?

Nei, sier både adferds-professor og mobbe-forfatter.

Donorbarn: Barn med rødt hår blir ikke mer mobbet enn andre, men foreldre velger likevel bort rødhårede sæddonorer av frykt for mobbing.
Donorbarn: Barn med rødt hår blir ikke mer mobbet enn andre, men foreldre velger likevel bort rødhårede sæddonorer av frykt for mobbing. Foto: FOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert
Donorbarn: Rødhårede barn er lite ettertraktet blant skandinaviske par som ønsker sæddonasjon.
Donorbarn: Rødhårede barn er lite ettertraktet blant skandinaviske par som ønsker sæddonasjon. Foto: FOTO: Colourbox.com

MYTER OM RØDHÅREDE

Har heftig temperament.

Er fyrrige og har mer sex.

Reagerer annerledes på forskjellige typer smerte.

Blir lettere solbrent.

Blir oftere syke.

Blør mer enn andre ved operasjoner.

RØDT HÅR I MYTOLOGI OG HISTORIE

Maria Magdalena og Judas skal visstnok ha hatt rødt hår. Tor med hammeren og Akilles ble ofte framstilt som rødhårede.

Den første kongen av sagnriket Atlantis skal ha vært rødhåret. Alle med rødt hår er hans etterkommere - prinser og prinsesser av Atlantis.

I gresk mytologi ble rødhårede forvandlet til vampyrer etter døden.

I antikkens Egypt ble rødhårede barn ansett for å være begunstiget av gudene og eksepsjonelt vakre.

Kvinner med rødt hår ble ofte anklaget for å være hekser i middelalderen.

Dronning Elisabeth 1 av England gjorde rødt hår populært på 1500-tallet.

I Frankrike mente man at rødhårede kvinner luktet kraftigere enn andre.

KJENTFOLK MED RØDT HÅR

Julia Roberts, skuespiller

Nicole Kidman, skuespiller

Rupert Grint, skuespiller

Lindsey Lohan, skuespiller

Woody Allen, skuespiller og filmregissør

Adele Adkins, sanger

Prins Harry av England

John Arne Riise, fotballspiller

Kurt Nilsen, sanger

Gabrielle, sanger

Rødt er den sjeldneste av alle hårfarger. I hvert fall naturlig. Og selv om Hollywoods filmstjerner nå kappes om å ha de mest gylne lokkene, og varianter av rødt utkonkurrerer alle andre kjøpefarger i frisørsalongene, er blivende foreldre skeptiske.

Danmarks største sædbank Cryos ønsker ingen nye sæddonorer med rødt hår. Etterspørselen er lav, skriver Ekstrabladet.

Pippi til tross: Rødhårede barn er jo de klassiske mobbeofrene. Rødtopp, takbrann, flammehode - kjært barn har mange plagsomme kallenavn.

At foreldre som kan velge helst styrer unna, er dermed kanskje ikke så rart. Ingen ønsker vel at barnet sitt skal bli ertet?

Men ifølge mobbe-ekspertene er det slett ikke så enkelt. Det er ikke jevnaldrende barn som er problemet. Det er de voksne.

- Ikke dokumentert at rødhårede blir mobbet

- Det er ingenting i forskningen som dokumenterer at barn med rødt hår blir verken mer eller mindre mobbet enn barn med andre hårfarger, avkrefter Erling Roland, professor ved Senter for adferdsforskning ved Universitetet i Stavanger og en av Norges fremste eksperter på mobbing.

- Men det forhindrer ikke at mange tror det er slik.

- Det finnes en sterk, folkelig oppfatning om at barn med rødt hår er mer utsatt for mobbing enn andre. Det kan tenkes å være en grunn til at voksne synes det er mindre attraktivt å få et barn med rødt hår.

Roland mener rødt hår ses på som et avvik fra det rådende idealbildet, og at det derfor er lett å se dette som en årsak til mobbing.

- Men alle mennesker har en eller annen form for avvik, enten det er formen på nesen, størrelsen på ørene eller fargen på håret. Å forklare mobbing med ytre ting, er ofte noe vi voksne gjør i etterkant. Men studier viser ingen sammenheng. Under selve mobbingen kan hårfarge og andre ytre ting bli brukt, men det er ikke dette som gir grunnlag for mobbingen understreker han.

Mange forbilder med rødt hår

Kristin Oudmayer er prosjektleder i Unicef Norge, der hun blant annet jobber med mobbeproblematikk. Hun har skrevet bok om mobbing, og holder ofte foredrag om mobbing for både barn og voksne.

- Det finnes svært mange barn og unge med rødt hår som ikke mobbes eller diskrimineres, poengterer hun.

- At man har rødt hår betyr ikke at man personlighetsmessig er sårbar for mobbing. Mange av de unges forbilder i dag, både i musikk- og modellverdenen, har rødt hår. Dessverre tror jeg at ungdomsserien South Park, som har oppnevnt 20. november til "Spark en rødhåret-dagen", er med på å skape legitimitet for enkelte unge når det gjelder å være ufin mot rødhårede - noe det finnes eksempler på at har skjedd også her i Norge. At foreldre ikke ønsker seg barn med rødt hår, er dessverre med på å opprettholde holdninger om at disse barna ikke er like vakre og sterke som andre barn.

Voksnes preferanser

Donorbarn: Ekspertene mener lav etterspørsel etter rødhårede donorbarn handler mer om voksnes preferanser i forhold til utseende enn om mobbing.
Donorbarn: Ekspertene mener lav etterspørsel etter rødhårede donorbarn handler mer om voksnes preferanser i forhold til utseende enn om mobbing. Foto: FOTO: Colourbox

Høgskolelektor Kari Nergaard har mastergrad i forbyggende arbeid mot mobbing i barnehagen. Hun er enig med Roland og Oudmayer i at utseende i seg selv ikke forårsaker mobbing.

- Det kan like gjerne være mobberen som har rødt hår og fregner som den som blir mobbet. Mobbing handler om indre styrke versus sårbarhet, og om maktforhold. Ikke om ytre årsaker som utseende. Mobbere finner et svakt punkt hos den andre, og går bevisst etter det for å såre.

Hun mener den lave etterspørselen etter rødhårede donorbarn like gjerne kan dreie seg om voksnes preferanser i forhold til utseende.

- Det kan handle om hvilke kriterier vi som samfunn setter for hva vi mener er pent og ikke pent. De kriteriene er ofte ganske underlige, sier hun.

Ingen garanti

Færre enn to prosent av verdens samlede befolkning har rødt hår. I Nord- og Vest-Europa er andelen høyere, her har mellom to og seks prosent av oss gylne lokker på hodet. I Skottland har så mange som 13 prosent av befolkningen rødt hår.

Verdens sjeldneste hårfarge er blitt forbundet med en rekke myter opp gjennom tidene, og de mest standhaftige holder fortsatt stand: Rødhårede kvinner har visstnok heftig temperament, er erotiske og seksuelt fyrrige, og blir ofte sett på som litt mystiske.

Da middelalderens heksejakter var på sitt mest intense, var det rødhårede kvinner det gikk verst utover.

Rødt hår skyldes et recessivt gen på kromosom 16 som fører til en endring i MC1R-proteinet. Man kan være bærer av dette genet uten å ha rødt hår selv. At foreldrene har brunt eller blondt hår, er derfor ingen garanti mot å få et barn med rødt hår.

Og mens rødt hår er diskvalifiserende som sæddonor i Danmark, er rødhårede svømmere mangelvare i sædbanker andre steder i verden. I New York, for eksempel, er rødhårede innskudd svært så etterspurt. For ikke å snakke om i Irland. Der er de små, røde blant bankenes mest populære produkt.

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Les også:

Donorbarn bør tidlig få vite hvor de kommer fra

Slik bygger du opp barnets selvtillit

Få barn med "Johnny Depp"

Gravid med donor: Valgte å få barn alene

DATASPILL FOR BARN: Foreldre & Barn 3til7 - trygg moro for de minste

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning