Besteforeldre

- Du kan ikke kreve at de stiller opp

Men kjærlighet kan du kreve.

KJÆRLIGHET: Den viktigste oppgaven man har som besteforeldre, er å vise barnebarna kjærlighet.
KJÆRLIGHET: Den viktigste oppgaven man har som besteforeldre, er å vise barnebarna kjærlighet. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Publisert Oppdatert

- Det er ikke alle besteforeldre som har lyst, ork eller energi å bruke til å passe barnebarn.

Det sier familieterapeut Kari E. Holter, som ikke synes man kan ta det som en selvfølge at besteforeldrene stiller hver gang behovet for en frikveld melder seg.

Spesialpedagog, bestemor og bonusbestemor Merete Holmsen er enig.

- Man kan forvente at besteforeldre viser engasjement og kjærlighet overfor barna, og at de bruker tid sammen med dem. Man kan imidlertid ikke vente at besteforeldre alltid sier ja og stiller opp, sier hun. Holmsen minner om at også besteforeldre har et eget liv og kan bli slitne.

- Mange i besteforeldregenerasjonen er fortsatt i jobb og noen har egne foreldre i live. Dermed er det mye og mange å fordele tiden på, og også besteforeldre må få litt egentid, slik barnas foreldre ønsker seg. Har besteforeldrene mange barnebarn, må jo også tiden fordeles mellom disse, sier hun.

Engasjement går i arv

Holter synes det er vanskelig å normfeste hvor mye hjelp man kan forvente.

- Hvor mye hjelp fikk dine foreldre fra sine, og hvor mye kontakt hadde du selv med besteforeldrene i oppveksten? Man leverer gjerne det man selv har fått videre, råder hun.

Og husk at det ikke bare er barnas foreldre som skal få lov til å si i fra hvor skoen trykker. Fungerer det ikke så greit å være barnevakt bør besteforeldre gi beskjed.

Bry deg om - ikke med

For å sikre et godt forhold bør barnas besteforeldre:

- Respektere at barnas foreldre bestemmer

- Bry seg mer om enn med

- Gi råd når de blir etterspurt

- Droppe de kritiske bemerkningene om oppdragelse

- Engasjere seg i barnets liv

- Vise kjærlighet til barnet

- Huske at barnepass og hjelp kan kombineres med kos

- Spørre hvis det er noe de lurer på for eksempel i forhold til bonusbarnebarn

Holmsen har skrevet boken "Barnebarna kommer - hvordan skape og bevare et godt forhold til barnebarna", en bok proppfull av råd til deg som har barnebarn, stebarnebarn eller kanskje begge deler. Hun vet at det ikke alltid er lett for besteforeldre å komme med tilbakemeldinger.

- De aller fleste besteforeldre ønsker å være til hjelp og å se barnebarna så ofte de kan. Barnepass er en naturlig del av det å hjelpe hverandre på tvers av generasjonene, og en fin måte for barnebarn og besteforeldre å bli kjent med hverandre på.

- Jeg tror ikke besteforeldre skal bry seg så mye med, men heller bry seg om, sier hun.

Vis interesse for barnebarnas liv

For eksempel er det hyggelig om besteforeldrene viser interesse for barnebarna og deres liv.

- Det gjør vi blant annet ved å stille opp på aktiviteter som barna driver med, som fotballkamper og ballettoppvisninger, men det må også være lov å si at det ikke passer en dag, forteller Holmsen.

Skaper irritasjon

- Besteforeldre kan være gode rådgivere for barnebarnas foreldre, men man må være varsom med hva man gir råd om og hvordan. Det er alltid bedre å gi råd som blir etterspurt, enn å være belærende i forkant, mener Holter.

For å sikre et godt forhold bør barnas foreldre:

- Involvere besteforeldre på begge sider

- Ta opp problemer før de vokser seg store

- Avklare forventninger

- Ikke forvente at besteforeldrene alltid sier ja og stiller når dere ønsker det

- Huske at også besteforeldre trenger egentid

- Huske at også besteforeldre kan blir slitne

- Involvere bonusbesteforeldre i barnets liv og vise at de aksepterer dem.

Det er også viktig å respektere de avgjørelsene foreldrene har tatt.

- De eldste bør i størst mulig grad overlate barneoppdragelsen til barnas foreldre og følge opp de grensene foreldrene har satt. Dersom mor eller far sier nei, bør ikke besteforeldre gi tillatelse. Gjør de det, fratar de foreldrene myndighet, sier familieterapeuten.

Ta opp problemene

Blir det til at besteforeldrene bryr seg mer med enn om, er det en god idé å ta det opp med dem før irritasjonen blir for stor.

- Ta det opp på en ordentlig og planlagt måte. Vær direkte og tydelig, og snakk i jeg- eller vi-form. Beskriv situasjonen som du eller dere reagerer på og uttrykk hva dere føler og opplever samtidig som dere forteller hva dere ønsker, sier hun.

Ved å planlegge praten på forhånd, minsker dere risikoen for en uplanlagt og uhemmet utblåsning når temperaturen er på topp.

Les også:

Besteforeldre har ikke greie på dagens navn

Her er de trendy oldeforeldrenavnene

VERDIFULLT FORHOLD: Som foreldre og besteforeldre, bør man forsøke å gi barna muligheten til å få et forhold til sine besteforeldre.
VERDIFULLT FORHOLD: Som foreldre og besteforeldre, bør man forsøke å gi barna muligheten til å få et forhold til sine besteforeldre. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Slik serverer du gladmeldingen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning