Familiehund

Disse hunderasene passer sammen med barn

Dette bør du lese før familien kjøper hund.

BEST MED HUND: En familiehund kan være et godt tilskudd til familien, men i følge eksperter er norske familier for dårlige til å velge rett hunderase.
BEST MED HUND: En familiehund kan være et godt tilskudd til familien, men i følge eksperter er norske familier for dårlige til å velge rett hunderase. Foto: Foto: Istockphoto
Publisert Oppdatert

Endelig er det bestemt. Familien skal skaffe seg hund til barnas store glede. Men hvilken hunderase passer i småbarnsfamilien?

- Det aller viktigste er å velge en hund som barna kan håndtere, sier instruktør Geir Marring i Oslo Hundeskole.

Velger for store hunder

Han mener norske familier er alt for dårlige til å velge en rase som faktisk passer for barnefamilier.

- Mange voksne tenker tilbake på sin egen barndom og velger ofte rase ut fra hva de vokste opp med. Problemet blir bare at de husker bare gleden og kosen, men glemmer at det faktisk var mor og far i familien som tok vare på hunden, sier Marring.

Det å velge en stor hund er en av de største feilene familiene gjør. Blant annet så faller Golden Retriver inn i den kategorien, og Marring understreker at det da heller finnes andre nærliggende raser som er bedre.

- For eksempel Toller Duck Retriver er et godt alternativ for barnefamilier, den har godt lynne og har en passe størrelse som også barn kan håndtere, sier Marring.

Barn er best til å trene hund

Han legger så stor vekt på at barna skal ha mulighet til å håndtere hunden, fordi barn er de aller beste til dressere hunden.

- Barn trener uten noen form for dominans slik vi voksne har en tendens til å gjøre. Og den viktigste formen for trening er belønning, ikke straff, sier Marring.

Han legger til at det ofte er foreldrene som ødelegger, dersom de blander seg for mye når barna forsøker å dressere hunden.

Ikke undervurder små hunder

Det er viktig å ta hensyn til barnas alder, og dersom du har tenåringer i huset er det klart at de kan håndtere en relativt stor hund. Men man skal ikke undervurdere de små rasene.

- Så hvilke raser ville du anbefalt sammen med små barn?

- Raser som Cocker Spaniel, Toller Duck Retriver, Engelsk Springer Spaniel (Tispe), og Chihuahua. Mange ser ned på de veldig små hunderasene, men de har like store hjerner som en stor hund, sier Marring.

For dårlig research

FAMILIEHUND NUMMER EN: Mange tenker at Golden Retriver er den ultimate familiehunden, men for små barn er den alt for stor til at de klarer å håndtere den på egenhånd.
FAMILIEHUND NUMMER EN: Mange tenker at Golden Retriver er den ultimate familiehunden, men for små barn er den alt for stor til at de klarer å håndtere den på egenhånd. Foto: Foto: Istockphoto

Ifølge Marring må nordmenn bli flinkere til å gjøre research før de kjøper seg hund. De viktige spørsmålene blir alt for ofte spurt når det er for sent, forteller han.

- Vi har 10 000 hunder inne i løpet av et år, men bare 50 ringer og ber oss om råd i forkant. Altfor mange finner bilder på nettet av søte hunder, og ringer oppdretter før å høre mer om rasen. Dessverre er dette en pengestyrt industri, og de aller fleste oppdretterene vil jo anbefale rasen de selger, sier Marring.

Sommerleir med hund

Tanja Solstad er barnevernpedagog med erfaring med barn og unge gjennom Oslo hundeskole. Hun er selv aktivt med som instruktør, og arbeider med å integrere barn med behov for spesiell oppfølging inn i ulike aktiviteter, kurs og sommerleir. Hun er helt enig i at flere norske familier ikke alltid gjør god nok bakgrunnsjekk før de skaffer seg hund, og at mange glemmer å tenke på størrelsen.

- Vi ser flere barn komme på våre sommerleire med en hund som veier dobbelt så mye som barnet selv, noe som ikke alltid er så lett å håndtere, forteller Solstad.

Stor mestringsfølelse

Solstad er leder for hundeleiren på Melnes Gård, hvor barn og unge fra 7 til 17 år kan komme for å lære mer om hund. Du kan ta med din egen hund eller låne en hund på leiren.

BARN OG HUND: Valper er alltid søte, men la deg ikke bli blendet i valget av hund. Her ser du Cocker Spaniel valper som passer godt til barnefamilier.
BARN OG HUND: Valper er alltid søte, men la deg ikke bli blendet i valget av hund. Her ser du Cocker Spaniel valper som passer godt til barnefamilier. Foto: Foto: Istockphoto

- Barna lærer veldig mye av å ha samspill med hund, og det gir en enorm mestringsfølelse når de lærer å styre andre individer, sier Solstad.

Hun er helt enig i at barn ofte er mye bedre enn de voksne til å trene hund. Elin Larsen driver oppdrett av Cocker Spaniel og har holdt på siden 2006.

Selger mest til barnefamilier

- Jeg selger cirka 1-2 kull i året, og nesten alle valpene går til barnefamilier, sier Larsen.

Hun forteller at familiene liker Cocker Spaniel på grunn av størrelsen og fordi de er hunder med masse personlighet. Men det er hensyn å ta også til denne rasen.

- De er ekstremt sporty hunder som er glad i en aktiv livsstil, og ikke alle er klar over det. De er i tillegg veldig familiekjære, men kan til tider være litt sta, undertreker Larsen.

Hun vurderer familiene nøye før de blir godkjent, og velger valper som hun tror passer for hver enkelt familie.

- Mange ønsker seg spesifikke farger, men jeg forklarer alltid at det er greit å komme med ønsker, men at det ikke alltid er valpen med fargen de ønsker som er den rette, sier hun.

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

På jakt etter brukt barneutstyr? Sjekk Foreldre & Barn-Torget.

Foreldre & Barns iPad-utgave er på over 140 sider og koster 49 kroner i Apples App Store.

Les også:

Oppdrar barn som hunder

Den verste tabben dersom du har hund og barn

Velg riktig kjæledyr

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning