Barnevakt

Dette bør du betale barnevakten

Barna dine er ikke tjent med en misfornøyd barnevakt.

BØLLER: Barnevakten bør få ekstra betalt om barna dine er spesielt krevende.
BØLLER: Barnevakten bør få ekstra betalt om barna dine er spesielt krevende. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Dette mener leserne

Her er noen av kommentarene fra leserne i artikkelen Hvor mye betaler du barnevakten?:

"Vi betaler 100,- per time for barnevakt (begge de barnevaktene vi veksler mellom å bruke er 21 år), og vi har 1 barn som sover som en stein etter klokken 19 og vi betaler 100 per time uavhengig av våkentid eller sovetid. Jeg er opptatt av at de skal føle at vi verdsetter den jobben de gjør, som tross alt er veldig viktig (blir det for underbetalt så finner de seg sikkert heller en jobb på 7Eleven eller lignende istedenfor) (...) De gangene barnevakten har overnattet har vi betalt frem til klokken 23 på kvelden, og så løper takstametret igjen med en gang sønnen vår våkner."

"Minsten er alltid lagt når hun kommer. De eldste legger seg selv men sitter noen timer oppe med barnevakten. Jeg lager og klar noe god mat til de alle sammen. Vi pleier å være borte høyst 5 timer. Hun får 3-400 kroner."

Jeg betaler fast 30 kroner timen til min barnevakt på 15 år. Hun gjør ingenting annet enn å høre etter barna når de sover. Jeg legger de og sørger for at de sover før jeg går ut. Har alltid snacks og brus og rikelig med mat tilgjengelig. Hun får også anledning til å ta med venner. Går jeg på trening f.eks. fast to dager i uken i to timer får hun 120 kr. uka. Det synest både hun og jeg er greit. Er det perioder hvor jeg benytter barnevakten mer sjeldent får hun 50 kr. timen.

"Betaling avhenger av alder på barnevakten så vel som hvor lenge man skal sitte. Men en ting er garantert: Vi gjør det ikke for moro skyld, vi gjør det fordi vi er unge og blakke! Det er rikelig med ting vi heller ville gjort."

"500 kroner bør være standard for alt over 4 timer, (Dere kan regne 100 kroner i timen ++) og mer for en som er eldre. Når jeg har vært barnevakt har jeg lekt, laget kvelds, pusset tenner, trøstet når de vil ha mamma, lest bøker for dem, tørket oppkast og skiftet på våte lakener, løper jevnlig opp og ser om noen er våken/redde og ikke minst holder meg våken til morgenkvisten om det trengs slik at ingen våkner og gråter uten at jeg hører det fra stuen (...).Dere betaler for lojalitet, fleksibilitet og omsorg for barna. 200-400 kroner er ikke nok for en hel kveld! det er gjerrig og dårlig gjort! Ville dere gått på jobb nattskift for under 100 kroner timen? Tror ikke det. Og en ting til: dersom dere er ute lenger enn planlagt: timene mellom klokken 3 og klokken 7 koster ekstra!"

"Jeg er overrasket over at noen stemmer for at de er villige til å betale mer enn 500,- kroner for en kveld med barnevakt. Det blir vel ikke mange kvelder i måneden med barnevakt da?"

Her er en annen diskusjon om hvor mye en barnevakt bør tjene.

I forrige uke spurte vi leserne hvor mye de mener en 16 år gammel barnevakt bør få for å passe barna dine en kveld.

Nærmere halvparten svarte at de mener 300-400 kroner er passende betaling. Omtrent én av fire mener 200 kroner er greit, mens én av fire synes barnevaktlønnen bør ligge på rundt 500 kroner for hele kvelden.

Les mer: Så gammel bør barnevakten være

En grei betaling

- Det er svært lenge siden jeg har betalt en barnevakt, sier økonomirådgiver Carsten O. Five.

- Men 300 - 400 kroner synes å være en grei betaling. Så bør betalingen tilpasses til hvor mange timer vedkommende skal være til stede. Alder og ansvar vil også være viktig for om man ender i det øvre sjiktet.

Han mener det er riktig å betale en 18-åring mer enn en 14-åring.

110 kroner timen

- Vi har veiledende satser som ligger på 110 kroner timen, sier daglig leder Per-Hugo Breivikås i Barnepasseren, et firma driver med barnevaktservice i Osloområdet.

Firmaer som formidler barnevakter pleier å ha en aldergrense på 18 år. De fleste er mellom 20 og 30 år og har erfaring med barnepass.

- Har du barnevakt en hel helg, slik at det blir veldig mange timer, kan det være en fordel å avtale en fast pris i stedet for å betale per time, sier Breivikås.

Billigere på bygda?

Han tror det er forskjeller mellom by og land når det gjelder prising av barnevakttjenester.

- Jeg antar at folk som bor på småsteder synes 110 kroner timen er litt dyrt. I Oslo er folk vant til å betale mer for de fleste tjenester.

God pris = kvalitet

- En god pris er et tegn på at du setter visse krav til kvaliteten på tjenesten, sier barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen, som har skrevet boka Gode knep for småbarnsforeldre.

Hun mener foreldrene bør betale for at barnevakten ikke bare skal sørge for at barna overlever, men også gjøre en innsats for at kvelden blir hyggelig. Det er ikke sikkert en underbetalt og misfornøyd 14-åring gidder å engasjere seg i verken eventyrfortelling eller rollelek.

Kjøp inn mat

- Det er ingen god idé å legge seg så lavt at barnevakten surner. Det er ingen selvfølge at 14-åringen skjønner at det dårlige humøret også smitter over på barna, sier Gerhardsen.

Hun mener det kan være smart å kjøpe inn god mat og leie en film til barnevakten - i tillegg til en anstendig lønn selvsagt.

Annerledes med søsken

- Ber du egne barn om å passe søsken, kan du jo vurdere om barnevaktjobben går opp i opp med kinobesøk og turer til Tusenfryd. Men leier du inn naboen bør du legge merke til hva som er tariffen.

- Skal barnevakten passe flere barn? Eller er barnet spesielt krevende? Da bør kanskje prisen øke.

Skikkelig betalt for omsorgsarbeid

Psykologen mener også at det generelt er viktig å vise at man skal få skikkelig betalt for omsorgsarbeid.

- Det er trist at vi alltid priser ned tjenester som har med barn å gjøre. Prinsipielt synes jeg man burde signalisere at tradisjonelle kvinneyrker ikke skal være underbetalte og ha lav status.

EN FIN KVELD: Barnevaktjobben handler om mer enn å holde liv i barna. Gir du barnevakten skikkelig betalt, øker du sjansen for at han eller hun bruker energi på lek og aktiviteter utover måltider og leggerutiner.
EN FIN KVELD: Barnevaktjobben handler om mer enn å holde liv i barna. Gir du barnevakten skikkelig betalt, øker du sjansen for at han eller hun bruker energi på lek og aktiviteter utover måltider og leggerutiner. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning