GLEDER SEG: Renate Tollefsen (t.v.) og Viktoria Øverli Nilsen er store fans av Isac Elliot, og gleder seg til helgens konsert.
GLEDER SEG: Renate Tollefsen (t.v.) og Viktoria Øverli Nilsen er store fans av Isac Elliot, og gleder seg til helgens konsert.

Isac Elliot og Justin Bieber:

Det er sunt å være fan

- Selv om vi aldri har møtt dem, føles de som bestevenner!

Publisert Oppdatert

Isac Elliot

Isac Elliot Lundén er født 26. desember 2000 i Grankulla, Finland.

Sanger og danser.

Tidligere medlem av gruppa «Cantones Minores».

Elliot er tospråklig: Morsmålet er finsk, men han snakker flytende svensk.

Hans første singel, «New Way Home», ble utgitt 14. februar 2013.

Sangen ble nummer 1 på Finlands offisielle liste og nummer 14 på VG-lista . Isacs første album, Wake Up World, ble gitt ut 24. mai 2013.

Nylig ga han ut oppfølgeralbumet, Follow Me.

Kjent for å ta seg ekstra godt av fansen, og blant annet svare personlig på Twitter-henvendelser og stille opp på mange møter med dem.

Har blitt utrolig populær på det nordiske markedet, og spiller denne helgen tre konserter i Norge:

Fredag 12. desember: DnB Arena, Stavanger

Lørdag 13. desember: Oslo Spektrum, Oslo

Søndag 14. desember: Grieghallen, Bergen

I dag holder Isac Elliot sin første av tre store konserter i Norge, og fansen gleder seg stort. Renate Tollefsen (21) og kusinen Viktoria Øverli Nilsen (snart 13) er klare.

- Vi skjønner jo at eldre mennesker tenker at det er helt sykt at vi løper rundt gatene og skriker bare fordi en helt vanlig gutt er der. Men for oss er det ikke en helt vanlig gutt, det er liksom livene våre, sier jentene.

"Hvorfor er det egentlig greit å le av folks følelser bare fordi de er unge"? Les kommentaren fra en som selv har vært fjortisfan og husker hvordan det er.

Deres største drøm er å møte den finske artisten.

- Det er alltid mange «Ellioteers» som kjemper når Isac først er i Norge, og det blir mye pressing, så mange får ikke møtt ham. Jeg vil utrolig gjerne møte ham, og digger virkelig musikken hans selv om jeg er over 18. Det finnes jo ikke noen aldersgrense for å ha idoler, sier Renate.

- Er så god mot fansen

Hun har vært fan av Elliot siden hun hørte sangen «New Way Home» for et år siden. Da begynte hun å lete etter mer informasjon om idolet, som har hatt en enormt stigende popularitet på kort tid.

Får prestasjonene så mye oppmerksomhet at ingenting er bra nok før man er på tv?

Kusinen Viktoria fant ut om Elliot da hun leste jentebladet «Julia» og har blitt større og større fan jo mer hun har hørt på ham.

- Det jeg liker best med Isac er at han er så god mot fansen, også er han jo veldig søt, da, sier hun.

Jentene mener at det beste med idolene er at de virkelig tar vare på fansen.

- Selv om vi aldri har møtt dem føles det liksom som om man er bestevenner, og de er jo også veldig søte. Også elsker vi musikken deres.

Ufarlig forelskelse

Mange voksne er skeptiske til «hysteriet» som følger med å være superfan. Men instituttleder for psykologi ved universitetet i Tromsø, psykolog Ingunn Skre, mener det er sunt å være fan.

- Foreldre blir jo veldig bekymret for denne voldsomme opptattheten av tenåringsidoler, som da Justin Bieber skapte kaos i Oslo. Men det har ikke noe med ham som person å gjøre, det er et fenomen som oppstår hele tiden, men noen ganger samler alle seg de om et og samme idol.Da er det lettere å legge merke til.

Hun forteller at selv for hundre år siden besvimte jentene, den gangen over fiolinisten Ole Bull.

- De sloss om lommetørkelet han tørket svetten med, og da han var ferdig med det kaset publikum seg over det. Det har alltid vært sånn, det er en ufarlig forelskelse.

Hun mener idoldyrkelsen handler om å kjenne på sterke følelser uten at det er noe farlig, og at det egentlig ikke handler om hvem man er fan av, men opplevelsen av den intense forelskelsen, samtidig som man kan dele den med andre. Det mener hun er sunt.

Var på Bieber-konserten

Renate og Viktoria er fans av Justin Bieber også. De var begge på konsert med ham da han besøkte Telenor Arena i fjor, og Renate fikk med seg begge konsertene.

- Jeg hadde ståplass og Golden Circle, det var helt magisk. Han må bare komme tilbake. Jeg er likevel litt lei, for man får alltid se de negative tingene som blader og nettsteder skriver om ham, og da tenker man «hva har du gjort nå, da, Justin?». Men jeg tenker fortsatt at jeg er en «belieber».

Viktoria er også stor fan av Bieber, selv om han kan gjøre dumme ting noen ganger.

- Alle gjør feil, og sånn er det bare. Det var utrolig gøy å se ham på konsert, og jeg hadde veldig bra sitteplasser. Håper jeg ser like bra på Isac Elliot-konserten.

Hun er i tillegg fan av Demi Lovato.

- Jeg synes hun er utrolig sterk og jeg kjenner meg igjen i sangene hennes. Men akkurat nå er det Isac som er viktigst ettersom jeg skal på konserten på lørdag og han nettopp har gitt ut ny plate.

Renate har også flere idoler.

- Jeg er veldig stor fan av Kurt Nilsen. Han har jeg sett 20 ganger nå og blir aldri lei. Alle idolene mine er like viktige, sier hun.

Har byttet ut plakatene

Psykolog Skre tenker at mange unge jenter etter hvert bytter ut plakater av hester og prinsesser med kjekke unge gutter med det hun beskriver som feminine trekk.

IKKE FARLIG: Psykolog Ingunn Skre mener det er ufarlig for ungdom å ha idoler.
IKKE FARLIG: Psykolog Ingunn Skre mener det er ufarlig for ungdom å ha idoler.

- De er ikke truende seksuelle objekter. Jentene kommer heller aldri på tomannshånd i en romantisk setting med idolet. Og det er ikke det de vil heller. Det handler om avstandsbeundring. Det blir en form for hobby der man får brukt en del av det menneskelige følelsesrepertoaret.

- Hylingen og bruset som kommer på en slik konsert kan også minne om den som er på en fotballkamp. Det ligger i oss mennesker å kjenne på store følelser som blir styrket i fellesskap. Vi søker til det hele livet.

Må aksepteres

Jentene er enig i at det er fint å være sammen om idolene.

- Det beste med og være fan er nok at man skaffer seg venner og interesser. Musikk og idolene våre gjør oss glade. Når jeg går på konserter så vokser min selvtillit, og jeg har ikke så mye av den. Jeg blir liksom en helt annen person, en mer glad og lykkelig person, sier Renate.

De forbereder seg til konserten med å planlegge antrekk og høre ekstra mye på musikken. Viktoria har sitteplass, mens Renate i utgangspunktet solgte sin ståplassbilett.

- Jeg får ofte høre at jeg er for gammel til å gå på Isac Elliot-konsert. Det er så sårende, jeg vet ikke helt hvorfor jeg hører på dem og ikke lytter til mitt eget hjerte. Men nå har jeg nettopp fått tak i en sitteplass, så da blir det konsert likevel!

Hun mener det verste med å være fan av noen er når ikke folk kan akseptere det.

- Jeg har blitt mobbet fordi jeg er fan av Kurt Nilsen siden mine andre venner ikke liker ham. Venner burde akseptere en som man er og hvilken musikk man hører på.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen