Barn og humor

Derfor ler vi av bæsj og promp

Bli gjerne med på bæsjepraten med barna, men fortell barnet når det er greit og når det er upassende.

BÆSJEHUMOR: Ikke noe er så gøy som bæsj, tiss og promp. Ihvertfall ikke om du er 3-4 år.
BÆSJEHUMOR: Ikke noe er så gøy som bæsj, tiss og promp. Ihvertfall ikke om du er 3-4 år. Foto: Foto: Colourbox
Publisert Oppdatert

Tiss, promp og bæsj! Dette er noe små barn synes er utrolig festlig.

- Så godt som alle barn har noen år der de synes ord som promp er fantastisk gøy å si, og der alt som har med kroppsfunksjoner er utrolig fascinerende, sier barnepsykolog og forfatter Elisabeth Gerhardsen til Foreldre & Barn

Ikke kjeft på barna

Hun forteller at denne interessen gjerne kommer i forbindelse med renslighetstreningen, og at den holder seg flere år etter at barnet er tørt. Det er altså i 3-5 årsalderen at de fleste er opptatt av tiss og bæsj. Ordene er så spennende at barna prøver å flette de inn over alt, som for eksempel "Du heter bæsj".

- Interessen øker gjerne når barnet oppfatter at dette med avføring og promping er litt grisete. Det blir litt forbudt, som et skjær av banning. Og at det er forbudte ord gjør det ekstra gøy.

Barnepsykologen råder foreldre til ikke å kjefte på barna.

- Ikke bli veldig irritert. Husk at dette er en helt normal fase som går over.

Noen foreldre blir ikke irriterte, men kan faktisk se humoren i det selv. Endel lurer da på om det er greit å vise at man synes barnet er morsomt, eller om man da gjør vondt verre?

- Å dra litt på smilebåndet fordi du synes det er komisk, gjør ingenting, sier Gerhardsen.

Tulle med barnet

Du kan også gå inn i det og tulle med barnet ditt, men pass litt på at det ikke tar helt av, slik at barnet blir enda mer hektet på disse ordene. Husk også at barn ikke skjønner av seg selv når det er greit å si slike ord, og når de fleste voksne synes det er slitsomt eller upassende. Det kan derfor være lurt å begrense slikt prat for eksempel ved matbordet.

- Da går det an å si "vi snakker ikke om bæsj når vi spiser. Da kan vi snakke om noe annet". Men da er det også viktig at du som voksen aktivt leder samtalen inn på noe annet, slik at det ikke ender med en taus og beklemt stemning, sier barnepsykologen.

En tredje taktikk er å late som man ikke hører. I praksis betyr det at du ikke gir noe respons når barnet ber om bæsj på brødskiva, men rolig venter til han eller hun foreslår noe mer saklig, sier Elisabeth Gerhardsen.

Sven Svebak er professor emeritus i medisin ved NTNU og psykologi ved HiNT. Han har forsket på hvordan humor kan hjelpe mennesker til å håndtere vanskelige perioder og sykdom - og redusere dødelighet. Han forklarer at humor er klistret på vår livserfaring, så det barn liker av humor er det de synes er viktig i livet. Det speiler det vi er opptatt av.

LATTERMILD: Humor er viktig for barns sosialisering og deltagelse i fellesskapet.
LATTERMILD: Humor er viktig for barns sosialisering og deltagelse i fellesskapet. Foto: Foto: Colourbox

- Det er derfor små barn synes tiss og bæsj er så morsomt! De er i en fase der de skal lærer å mestre tiss og bæsj. I den perioden er det en formidabel kilde til morsomheter. Når de så mestrer dette, blir de opptatt av andre ting, forklarer Sven Svebak til Foreldre & Barn.

Sosial forståelse

Humor er viktig for at barn skal være med i fellesskapet, for forståelsen av roller og verdioppfatninger. Den er forankret i deres sosiale forståelse.

Så hva gjør man når barnet ikke prater om annet?

- Man joiner og ler! Vis at du har forståelse for barnet, og by gjerne på tilsvarende humor, sier Sven Svebak.

Svebak mener at hvis foreldre ler sammen med barna, øker det kvaliteten i dialogen.

- Alle barn i 2-3 årsalderen ler av dette, det er helt naturlig. Og det skader jo ingen!

Møt barna med respekt

Han poengterer viktigheten av at barn skal bli møtt med respekt. Blir barna møtt med negativitet, blir de avvist i relasjonen selv om de bruker sin sans for humor til å spre munterhet.

- Tenk at du som voksen kommer med en spøk, så får du "Det var ikke morsomt. Det passer seg ikke" i retur. Kanskje krenket du et annet menneske eller avslørte din mangel på sosial forståelse. En avvisning kan være på sin plass for å utvikle bedre sosial forståelse. Men barn skal ikke avvises fordi de er opptatt av å mestre problemer som er reelle for dem. De må ikke bli møtt med "skyll munnen din". Det er da det blir et problem, sier Sven Svebak.

Han mener barn kan bli krenket av å bli avvist. Noe som igjen fører til et negativt selvbilde.

Do, dass, driter'n

Sven Svebak har selv "blitt med" på barnas humor.

- Da jeg var med barnebarnet mitt på et dobesøk, viste jeg han at jeg skjønte humoren med reglen: "Do dass driter'n! 50 øre liter'n". Da ble han anerkjent, og vi fikk en felles forståelse. Denne humoren er normal og nødvendig, det er heller noe galt hvis man som voksen ikke deltar, sier professoren.

Han forteller at enkelte barn kan ha sen motorisk utvikling av blære og endetarm. Og i sjeldne tilfeller bruker barn forsinket kontroll for å uttrykke et omsorgsbehov der problemene kan skyldes utrygghet eller konflikter i familierelasjonen.

- Da er det ikke lett å spøke med pottetreningen, men mer naturlig å rette opp i de grunnleggende problemene. For enkelte barn er det ikke lett. Ingen velger sine foreldre. Og ikke alle problemer lar seg løse, heller ikke med humor.

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

På jakt etter brukt barneutstyr? Sjekk Foreldre & Barn-Torget.

Les mer:

Slik får du babyen til å le

Barn tåler ikke practical jokes

Slik får du englebarn

Klarer du full pott på denne quizen er du trolig lege.

FNIS: Barn bør ikke avvises med "skyll munnen din" når de prater om tiss og bæsj.
FNIS: Barn bør ikke avvises med "skyll munnen din" når de prater om tiss og bæsj. Foto: Foto: Colourbox

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning