DELTE MAGEMUSKLER

Norske Maria hylles for åpenheten etter fødselen

Hylles i kommentarfeltet på sosiale medier

Marie Nordø Jørstad får mye kjærlighet fra følgerne sine etter å ha delt disse bildene på Instagram.
Marie Nordø Jørstad får mye kjærlighet fra følgerne sine etter å ha delt disse bildene på Instagram. Foto: Privat / @triplets_of_copenhagen
Sist oppdatert

Trillingmamma Maria Nordø Jørstad (36) får støtteerklæringer fra hele verden når hun deler bilder av kroppen noen måneder etter fødsel.

Jørstad ble nært sagt en sensasjon da hun dokumenterte sin trillinggraviditet uke for uke på Instagram. Under svangerskapet viste interessen for Marias voksende mage seg å være stor - så stor at den laget overskrifter i hele verden.

- De færreste mammamager «popper» tilbake

Og nå, fem og en halv måned etter at Iben, Filip og Agnes kom til verden, har magen fortsatt ikke «poppet tilbake». Nettopp dét synes Jørstad er viktig, og riktig, å vise frem.

- Det er vel de færreste kvinner som har mager som popper tilbake straks etter man har født. Men når man har født trillinger så gjør den i alle fall ikke det, forteller hun til Foreldre & Barn.

Jørstad, som bor i København sammen med sin danske mann Anders Hjort Straarup og deres fire barn, forteller at hun synes det har vært naturlig å dele hvordan magen har sett ut i ettertid.

På et bilde som er lagt ut 23 uker etter at trillingene kom til verden, og som i skrivende stund har nærmere 20.000 «liker» og 800 kommentarer, viser 36-åringen hvordan en mage med alvorlig grad av delte magemuskler ser ut.

«Det som plager meg mest er at den føles så tung og ukomfortabel. Det gjør ikke egentlig vondt, men det føles ikke bra å ta på den. Den føles (og er) veldig skjør, fordi jeg ikke har noen beskyttende muskler foran, og når jeg ligger på ryggen kan jeg tydelig se innvollene mine flytte seg rundt», skriver hun.

«Du er en inspirasjon» og «du er vakker», svarer følgerne hennes.

Få også med deg: Magen etter en fødsel: - Vanlig å fortsatt se gravid ut

At tilbakemeldingene på bildet har vært så positive, synes Jørstad er «ekstremt hyggelig».

- Jeg har fått støtteerklæringer fra hele verden. De setter pris på at jeg deler, sier hun.

Mange kvinner tror de er alene om problemet

- Det er et tema som ikke er snakket så mye om, og det er ganske merkelig ettersom det gjelder så mange mennesker. Dette med delte magemuskler er noe man nesten ikke har hørt om.

De som sliter med det samme setter tydelig pris på å se bilder av andre i samme situasjon.

Maria og Anders sammen med Iben, Filip og Agnes. Trillingene har også en storebror, Mikael (2) Guro Thobru
Maria og Anders sammen med Iben, Filip og Agnes. Trillingene har også en storebror, Mikael (2) Guro Thobru Foto: Guro Thobru

- De har kanskje følt seg veldig alene om problemet, og trodd at ingen andre hadde det sånn. Men det stemmer ikke, sier hun.

Firebarnsmoren har en alvorlig grad av delte magemuskler, eller rectus diastase.

- Legen jeg var hos er ekspert på dette, og han sa at det var et av de verre tilfellene han har sett. Det er ti centimeter åpning i bredden og 20 centimeter i lengden.

Kari Bø, som er professor ved seksjon for idrettsmedisinske fag ved Norges idrettshøgskole, har forsket på rectus diastase og som også er en av verdens ledende eksperter på forskning innen bekkenbunnproblematikk. Hun berømmer Jørstad for åpenheten.

- Det er flott at hun står frem, og gir et ansikt til noe som mange kvinner opplever etter fødsel, sier Bø.

Bø forteller at de i en studie gjennomført på 300 førstegangsfødende kvinner på Akershus Universitetssykehus fant at 31 prosent av kvinnene fortsatt hadde delte magemuskler 12 måneder etter fødselen. Men på tross av at dette er en tilstand som altså deles av mange kvinner, så har det vært lite forskning på feltet, inntil nå.

Les også: Alt du lurer på om underlivet etter fødsel

Ingen fasit

Professoren forsker i disse dager på problematikken sammen med doktorgradsstipendiat og fysioterapeut Sandra Lødemg Gluppe. I en forskningsrapport som ble publisert i fjor fant de at tidligere anbefalinger om å trene den indre tverrgående magemuskelen med mål om å redusere kløften faktisk kan gi motsatt effekt.

Professor Kari Bø forsker på delte magemuskler, eller rectus diastase, og forteller at man per i dag vet for lite om hvilke treningsøvelser som kan bidra til å minimere kløften mellom magemusklene.
Professor Kari Bø forsker på delte magemuskler, eller rectus diastase, og forteller at man per i dag vet for lite om hvilke treningsøvelser som kan bidra til å minimere kløften mellom magemusklene.

- Tradisjonelt har vi anbefalt «core»-trening, særlig inndrag av magen uten krumning av ryggen. Men i våre nyeste studier både fra Oslo, Bergen og Lisboa finner vi at denne øvelsen ikke drar magemusklene sammen, men heller fra hverandre, sier hun.

- Det finnes foreløpig svært få gode studier på effekten av hvilke øvelser som eventuelt kan hjelpe, og dette skal vi forsøke å finne ut av, sier hun.

Det er heller egentlig ikke belegg for å fraråde nybakte mødre ulike øvelser i dag, forteller hun.

- Det er imidlertid enighet om at det antakelig ikke er lurt å gjøre øvelser hvor det buler ut mellom magemusklene, så vi anbefaler foreløpig kvinner å prøve seg frem og se hva som skjer med magen når de gjør ulike øvelser.

Det er derfor slik at om du er en av dem som ikke har hatt effekt av treningen kan du trøste deg med at ekspertene selv faktisk ikke vet hva slags trening som kan hjelpe, om noen, og Bø ønsker å be mødre som har en liten grad av delte magemuskler om å ikke bekymre seg over dette.

I de tilfellene hvor delingen er minimal, omtales det gjerne som et mer kosmetisk problem.

- Vi har gjort to studier på om delte magemuskler har sammenheng med bekken- og ryggsmerter, og vi finner ikke dette. Men disse studiene er gjort på de med små og moderate diastaser, så vi vet lite om dem med store diastaser - slik det er snakk om i eksempelet her, sier Bø, og legger til at hun i forbindelse med oppstartsfasen av deres nye studier ønsker å komme i kontakt med kvinner som har en større grad av delte magemuskler. Ta kontakt med Bø her.

Delte magemuskler / Rectus diastase

Rectus diastase er når de rette magemusklene deler seg i to, og ikke vokser helt sammen igjen. Altså en svekkelse langs midtlinjen til magemusklene.

- Man kan forsøke å teste dette selv hvis man ligger på ryggen og løfter på hodet og overkroppen, som en liten sit-up. Om magemusklene fortsatt er delte vil man kunne se en liten forhøyning på midten av magen. Du kan også kjenne mellom musklene, langs den rette linjen fra brystbenet, ned til navlen og videre ned til symfyseleddet om det finnes et tydelig mellomrom her, sier Tine Oppedal, osteopat og eier av Oslo Kvinnehelsesenter, som mener det er viktig å veilede og informere gravide kvinner om tilstanden både i forkant og etterkant av fødsel.

Forekomst: I en studie gjennomført på 300 førstegangsfødende kvinner på Akershus Universitetssykehus fant man at 33.1% hadde delte magemuskler i svangerskapsuke 21. 60% hadde det 6 uker etter fødsel, 45.4% hadde det 6 måneder etter fødsel, og 31.6% hadde det 12 måneder etter fødselem.

I en undersøkelse fra Lisboa var forekomsten 39% 6 måneder etter fødsel.

Kan det forebygges? - Dette er det også forsket lite på, Men å unngå for stor vektøkning under svangerskapet er antagelig en god forholdsregel, sier professor Kari Bø.

Denne saken ble første gang publisert 28/02 2019, og sist oppdatert 06/03 2019.

Les også