Underlivet etter fødsel

Alt du lurer på om underlivet etter fødsel

Slik håndterer du alt fra smerter i sting til luft i skjeden.

UNDERLIVET: Det går fint å dusje selv om du har sydd i underlivet etter fødselen. Men ikke bruk såpe, heller ikke intimsåpe. Foto: Gettyimages.com.
UNDERLIVET: Det går fint å dusje selv om du har sydd i underlivet etter fødselen. Men ikke bruk såpe, heller ikke intimsåpe. Foto: Gettyimages.com.
Publisert Oppdatert

Råd mot underlivsplager:

  • Uggen og feber? Ta kontakt med lege eller sykehus
  • Spyl underlivet og unngå såpe
  • Bytt bind ofte
  • Hoven? Bruk isbind eller sitt på badering
  • Unngå tamponger og badekar
  • Tren bekkenmuskulaturen
  • Ved sex før 6 fullgåtte uker: Bruk kondom
  • Drikk rikelig og tøm blæren hyppig
  • Ved vedvarende smerter, store blødninger eller ubehag som ikke reduseres: Ikke vent med å ta kontakt med jordmor eller lege

Hvordan håndterer du smerter, infeksjoner og kløe? Kan du dusje og intimbarbere som normalt? Og hvor lenge skal stingene egentlig sitte? En fødsel tærer på underlivet – det har tross alt banet vei for en ny verdensborger - og i ettertid er spørsmålene mange. Men, som med stort sett alt annet: Det finnes svar.

Sting etter fødsel

Gründer av Jordmorenglene og jordmor på Bekken og Barn avd. Skøyen, Katrine Flinder Fagervoll, forteller at det er ulike måter å sy på etter en fødsel. Dersom du er en av dem med innvendige og usynlige sting, vil tråden løse seg opp av seg selv og forsvinne. Er du derimot en av dem med utvendige og synlige sting, vil du etter hvert kunne se små tråder på toalettpapiret når tråden løser seg opp. Felles for alle er at stingene har løst seg opp innen to uker. Hun poengterer at underlivet er såpass hovent etter en fødsel at noen blir sydd igjen for skjevt eller stramt, og at dette kan resultere i ubehag.

- Det største ubehaget kommer som regel gjennom svie ved vannlating og at det strekker i såret når man sitter, går eller reiser seg. Klapp lett med toalettpapiret når du tørker deg og drikk rikelig for å unngå hard mage, sier hun.

Jordmoren legger til at du kan dusje som normalt med sting, men at du bør unngå alle typer såpe - også intimsåpe.

- Det er viktig å unngå såpe for å bevare normalfloraen, så spyl heller med vann og tørk deg ved å klappe forsiktig. Intimbarbering kan det være greit å vente med til blødningene har stoppet, men det er opp til hver enkelt å vurdere hva man er komfortabel med, sier hun.

Les også: Hemoroider og forstoppelse er vanlig etter fødselen

Smerter i underlivet

Flinder Fagervoll nevner svie og smerter i området man har sydd, samt en dunkende og tyngdefornemmende følelse, som vanlige typer smerter etter endt fødsel.

- Dersom du er hoven og føler ubehag nedentil, anbefaler jeg isbind. Hell vann på et bind, legg det i fryseren, pakk det inn i papir og legg det i trusa. På denne måten får du kjølt ned underlivet. Ved stort ubehag kan du med fordel sitte på en badering med lite luft i eller en ring laget av et teppe, for da unngår du å sitte direkte på det såre området. Ellers er også Ibux og Paracet en god kombinasjon, sier Flinder Fagervoll.

Hun legger til at kvinner med sfinkterskader får egen veiledning i etterkant av fødselen gjennom fysioterapi og oppfølging på sykehuset.

Les også: Derfor mister nybakte mødre håret

Ikke tenk at ting er normalt

Dersom du tenker tanker som: «Hvorfor stopper ikke blødningen?», «Hvorfor blir ikke smerten mindre?» eller «Er dette normalt?», anbefaler Flinder Fagervoll å ta kontakt med lege.

- Det er bedre å ta kontakt med lege med én gang, enn å vente for lenge. Det er ikke ofte det skjer, men noen ganger kan man få infeksjon, oppleve at stingene løsner for tidlig, eller at de ikke løser seg opp i det hele tatt, forteller jordmoren.

Hun poengterer at det er spesielt viktig å ta kontakt med legen eller sykehuset dersom du har feber og føler deg uggen - dette er nemlig symptomer på betennelse i livmoren, også kalt «en god, gammeldags barselfeber». Symptomer på infeksjon i underlivet er feber, illeluktende blødning, svimmelhet, eventuelle smerter i magen og også her: følelsen av å være uggen.

Luft i skjeden og kløe i underlivet

Flinder Fagervoll forteller at bekkenet hovedsakelig består av skjelett, blodårer, nerver, bindevev og muskulatur - alt dette sørger for at du har kontroll over urinveier og endetarm. Etter en fødsel har alt i bekkenet blitt påvirket av selve fødselen, samt tyngden fra et svangerskap i ni måneder. Muskulaturen, skjelettet, bindevevet og huden har blitt strukket, og må trekke seg sammen og bli trent opp igjen.

- Mange kvinner opplever luft i skjeden i etterkant av fødselen. Dette skjer fordi man er slappere i bindevevet og muskulaturen etter å ha født, så det er viktig å trene opp bekkenmuskulaturen. Når man kommer i overgangsalderen vil eventuelle problemer med ufrivillig vannlating, luftavgang eller luft i skjeden bli forverret, så gjør noe med dette med en gang, sier Flinder Fagervoll.

Kløe i underlivet er ingen fare og går som regel over av seg selv, men jordmoren poengterer at det er viktig å bytte bind ofte for å unngå soppinfeksjon.

- Når sår gror, kan det klø. Området er varmt og samtidig fuktig, så det er lett å pådra seg en soppinfeksjon, sier Flinder Fagervoll.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning