Dette sier vi på fødestua

De drøyeste utbruddene på fødestua

Ikke alt vi sier på fødestua er like fornuftig.

ENDRINGER: Når vi går gravid skjer det hormonelle endringer i hjernen som gjør at vi kan si og gjøre ting vi vanligvis ikke ville gjort.
ENDRINGER: Når vi går gravid skjer det hormonelle endringer i hjernen som gjør at vi kan si og gjøre ting vi vanligvis ikke ville gjort. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos
Publisert Oppdatert

En fødsel er en stor og begivenhetsrik opplevelse som mange kvinner og par får oppleve en eller flere ganger i løpet av livet.

Stort sett hører man om de som banner, skriker og gråter. Men av og til hender det at det kommer en strofe eller to som man kan le av i ettertid.

Vi har samlet noen utvalgte gullkorn fra forskjellige personer, forumbrukere og boken «Hva føder de nå?» av Anne B. Ragde.

Melon i analen

Det er ingen tvil om at det å føde ikke er en spesielt behagelig opplevelse, til tross for den fine premien man får når alt er over.

Her trodde jordmor at kvinnen kun hadde fem centimeter åpning, og var på vei ut døra til gangen:

«Da klarte jeg ikke holde meg mer og fylte lungene og ropte: "jeg har en jævla melon i analen som skal ut nå!". Da sjekket hun meg motvillig før hun skulle gå videre, og oppdaget til sin store skrekk at hodet var på vei ut.» - syddihodet, Babyverden.

En litt småaggressiv, kommende mamma, var ganske lei av at kjæresten tok bilder under fødselen;

Jeg husker bare at det var grusomt vondt, og at jeg hele tiden sa "jeg kommer fader meg ikke til å ha adskilt rumpehull og musehull når jeg er ferdig!!"» – Melissa, 25.

«Hvis du tar flere bilder nå, så får du se på dem med LUPE hver gang du har lyst på meg i de neste ti årene!» - Hva føder de nå?

Denne kvinnen var redd for å revne under fødselen:

«Jeg husker bare at det var grusomt vondt, og at jeg hele tiden sa "jeg kommer fader meg ikke til å ha adskilt rumpehull og musehull når jeg er ferdig!!"» - Melissa, 25.

Pijah (Babyverden) etter at de hadde målt hodeomkretsen til barnet: «Hmm.. Hun var jo ikke like tjukk i hue som faren sin, jo!»

En fødsel er en slitsom og smertefull opplevelse. Denne kvinnen var ganske lei av alt sammen:

«Jeg sa til hun som var med på fødselen: "Du har gjort dette to ganger før, du kan ta over. Jeg vil ikke mer."» - Kittekat, Babyverden.

Sånn her kan det gå når man ikke snakker samme språk:

«Jeg hadde ei svensk jordmor som skulle forklare at jeg måtte presse når det kom verk. Jeg skjønte jo ikke hva hun mente, og hun sa det heeele tiden! Jeg trodde jeg skulle bli gal så til slutt så spurte jeg henne: "hvor skal liksom dette verket komme ut da?!" Jeg skjønte jo ikke at verk betyr rie på svensk. Jeg lå jo der å venta på noe ekkelt kliss som skulle komme ut først jeg.» - Markmusa, Babyverden.

Denne kvinnen hadde et tilsynelatende lite godt å si om mannen sin:

«Jordmor: Har slimproppen gått? Mor: Ja, gikk visst for å hente kaffe». - Hva føder vi nå?

All smerten under en fødsel er jo verdt det når man får babyen sin i armene. Eller?

«Æ gidde faen ikkje å ligge her og presse dersom eg får en stygg baby» - Bombibomp, Babyverden.

«Oi.. Dette kan ikke være vår unge. Den er jo stygg...» - Jannepanne, BarniMagen.

Komiker Sigrid Bonde Tusvik hadde humoren på plass da hun på tv fødte sin datter, Jenny, og endelig fikk henne på brystet:

«Shit! Shit pommfritt!» - Sigrid Bonde Tusvik.

Kommer godt forberedt

Privatpraktiserende jordmor, Kjersti Irgens, forteller til Foreldre.no at hun ikke opplever at de fødende, eller partneren, generelt sier mye rart under fødselen.

Oi.. Dette kan ikke være vår unge. Den er jo stygg...» – Jannepanne, BarniMagen

De fleste kommer godt forberedt på hva som skal skje.

Men hun husker en episode hvor en fødende hadde litt misfarget, gult fostervann, og forteller smilende:

- Under fødselen så kastet hun en opp en del. Til slutt kom det bare gallesyre, noe som kan være litt gult i fargen. Da opplevde jeg at mannen tok meg til side og spurte "er det vanlig at man kaster opp fostervann?".

Det er ikke alltid like lett å være pappa på fødestuen heller, og i noen tilfeller kan han ødelegge fødselen.

Faktiske endringer i hjernen

Ja, vi kan si mye rart, både før, under og etter graviditeten. Det har (heldigvis) en naturlig forklaring.

Privatpraktiserende psykolog ved Viljepsykolog, Gro Vatne Brean, har spesialisert seg på gravidpsykologi, og forteller til Foreldre.no at en graviditet påvirker hvordan vi tenker.

- I tiden før, under og etter fødsel så skjer det faktiske endringer i hjernen som påvirker både hvordan vi tenker, det vi sier og det vi gjør. For å kunne ta i mot den nye babyen best mulig, blir vi mer sårbare enn det vi er til vanlig, forteller Vatne Brean til Foreldre.no.

Man kan si at kvinnen endrer bevissthetstilstanden sin når hun føder.

- Hormonelle endringer fører til at vi både tenker og handler annerledes. Både østrogen, oxytocin, prolactin og kortisolnivået endrer seg under en graviditet. Man vet også nå at områder i hjernern som hjelper oss å regulere følelser og fornuft, endrer seg under graviditet, fødsel og tiden etterpå, sier hun.

- Man kan på en måte si at vi i en periode endrer noen av evnen til å regulere følelsene våre, og dermed mister noe av den fornuftige måten å tenke på. Gjennom å miste deler av rasjonell adferd kan vi bli mer direkte, og der med si og gjøre ting vi vanligvis ikke gjør, avslutter hun.

Les også:

Tegn på at fødselen nærmer seg

Gravid uke for uke

Advarer mot hårløse fødsler

Far kan ødelegge fødselen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning