Bygge lekehus

Bygde Mummihuset i hagen

Lekehuset har Linda Bjørneseth bygget helt selv.

Publisert Oppdatert

Jentene har alltid likt Mummi og har et Mummi-puslespill. Da de en kveld puslet med dette slo det meg at jeg måtte bygge et eget Mummihus i hagen, forteller tobarnsmoren Linda Bjørneseth. Som sagt så gjort. Linda tegnet og bygget lekehuset på egenhånd.

Huset har to etasjer med innvendig hems, er seks meter høyt og 2,7 i diameter. Det er fullisolert, har innlagt strøm, TV og parabol. Det trådløse internettet heter selvsagt "Mummi". Først tegnet Linda huset på millimeterpapir i skalaen 1:125 slik at størrelsesforholdet skulle stemme.

- Jentene mine har fulgt prosjektet fra dag en og det har vært viktig at de har vært med i planleggingen. Byggearbeidet har det også vært mulig for dem å delta i. De var med på å bestemme gulvet, gardinene og fargene innendørs.

I tillegg har barna hjulpet til å male huset innvendig og utvendig. Jentene valgte også ut plantene som skulle være i blomsterkrukkene og har dekorert veggene.

- Jeg har forsøkt å ta de med i alle deler av prosjektet slik at de skal føle at det er deres hus som de har hjulpet til med, sier Bjørneseth.

Likt originalen

Det har tatt litt over et år fra planleggingen startet til huset stod ferdig.

Hun har forsøkt å få det så likt originalen som mulig, så støttene til overbygget har hun dreiet selv. Døren er også laget fra grunnen av for å få den karakteristiske buefasongen og få rette glassvinduene i.

- Jentene storkoser seg i Mummihuset. De har mye besøk i hagen og er veldig stolte av huset sitt, forteller Bjørneseth.

Ideen kom til ved at hun og jentene skulle kjøpe lekestue, men fant ingen som var aktuelle.

- Da kom ideen om å bygge selv.

Utfordrende prosjekt

Det har vært mange utfordringer underveis da familien bor på Vestlandet med hardt vær.

- Utfordringene med byggingen av huset har stått i kø, men det har vært lærerikt, foreller Bjørneseth.

Dreiingen av støttene var et kapittel for seg selv. Det skulle dreies seks store og 14 små støtter som skulle være like. Taket ble bygget på bakkenivå. Deretter kom det en kranbil som løftet det opp.

Underveis mens huset ble bygget så familien på Mummifilmer for å finne inspirasjon, og studerte detaljer som ytterdøren og listverket. De studerte også bilder av Mummihuset i Finland.

- Selv om det ekte Mummihuset ikke har strøm mente barna at Mummifamilien helt sikkert hadde fått det nå. Derfor måtte det bli strøm og TV også.

Les også:

Slik lærer du barna om verdensrommet

Tipsene som får dagene til å gå når du er hjemme med syke barn

Slik gjør du kunst moro for unga

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning