Aktiviteter med barna:

Slik gjør du kunst moro for unga

Museum trenger ikke å være kjedelig. Det fleste kunstmuseer i Norge tilbyr gode opplegg for barn og unge.

ARTIG INNSTALLASJON: Patrick syntes det er spennende å utforske alle de ulike installasjonene han finner på KunstLab i Bergen.  FOTO: Per Olav Sølvberg
ARTIG INNSTALLASJON: Patrick syntes det er spennende å utforske alle de ulike installasjonene han finner på KunstLab i Bergen. FOTO: Per Olav Sølvberg
Sist oppdatert

Per Olav Sølvberg

  • Forfatter av bøkene "Familiesirkus - 52 fabelaktige ting å gjøre sammen" og "Gateleker for hele gjengen".
  • Utdannet Montessorilærer. Jobber som frilansestylist, og brenner særlig for enkle tips til morsomme familieliv.
  • Har sin egen faste ukentlige spalte i Foreldre.no.
  • Far til Filippa, Leonora, Ferdinand og Emrik.

På fridager, lørdager, en helt vanlig ettermiddag eller på når man er på storbyferie er det kjekt å finne på noe sammen hele familien. Hva med å legge en tur til et av byens kunstmuseum?

Besøk i et kunstmuseum gir barna mange spennende opplevelser og inntrykk.

De må bruke gjerne alle sansene og sitter igjen med en rekke inntrykk. Men for at barna skal synes museumsturen er spennende, og for at dere skal få best utbytte av dagen er det lurt med noen forberedelser. Både før dere drar, men også litt tid i etterkant til å snakke om hva dere opplevde.

3 ting du kan gjøre med barna for å gjøre turen på museet mer gøy:

1. Snakk om kunst.

Er det et spesielt tema på utstillingen dere skal se, er det lurt å snakke litt om temaet før dere drar til museet. Still spørsmål som får barna til å undre seg. For eksempel: Hva tror dere dette er et bilde av? Tror dere han som har malt det var glad eller trist?

Er det en Munch, en Astrup eller en Picasso utstilling dere velger så er det fint å vise barna ett eller flere bilde av denne kunstneren før dere drar.

Se på kunsten sammen. Sammen kan dere beskrive hva de ser.

På denne måten øver du opp barna til å bli interesserte og undrende, og skaper en forventning til det som kommer.

2. Lek med kunst på ipad.

Museum of Modern Art (MoMA) har en kunstapp for barn. Denne er morsom og lærerik å bruke før et museums besøk. Sjekk ut MoMA`s Art Lab app her.

Noen museum har også egne opplegg for barn som dere kan bruke. Det kan være oppgaveark, skattejakter etc.

Disse oppleggene finnes ofte på nettsidene til museet slik at dere kan se på de i forkant.

3. Les en kunstbok.

Der finnes flere fine kunstbøker for barn. "The Art Book for Children" er en nyttig og fin bok som kan kjøpes på nettet.

Selv om den er på engelsk snapper barna opp masse lærerikt om kunst gjennom bildene.

KUNST-APP: Det finnes mange gode kunstapper for barn. FOTO: www.dexigner.com
KUNST-APP: Det finnes mange gode kunstapper for barn. FOTO: www.dexigner.com

Hvor kan vi dra?

Er dere i en by er tilbudet mangfoldig. De fleste kunstmuseum har egne tilbud til barn og familier.

Noen har egne verksted for barn og unge, mens andre tilbyr babyomvisning. Kunstmuseene i Bergen har for eksempel Norges første kunstmuseum spesielt tilrettelagt for barn og unge.

I KunstLab kan de små få utfolde seg i et eget kunstlaboratorium. Her lærer barna om kunst og utforsker kunstens mange sider.

Er dere ikke så heldige at dere ikke har mulighet til å dra på museum, kan dere likevel finne på mye gøy! Sjekk om det lokale biblioteket har kunst og kultursamlinger for barn og unge.

KUNSTBOK: Spør på ditt biblioteket om de har egene kunstbøker for barn. FOTO: Per Olav Sølvberg
KUNSTBOK: Spør på ditt biblioteket om de har egene kunstbøker for barn. FOTO: Per Olav Sølvberg

Her finner du flere museum med tilbud til barn og unge

  • Det internasjonale barnekunstmuseet i Oslo (www.barnekunst.no)
  • Astrup Fernly Museet for moderne kunst. Tilbyr egne kunstverksteder for barn og babyomvisning for foreldre med barnevogn. (www.afmuseet.no)
  • Munch. Tilbyr eget opplegg for barn og "Babyskrik" som er omvisning tilpasset alle som er hjemme i barselpermisjon. (www.munchmuseet.no)
  • Aukrustsentret i Alvdal. Her kan barna være med på rakettverksted eller få bildet sitt på trykk i "Flåklypa tidende (www.aukrust.no)
  • Lillehammer kunstmuseum. Tilbyr egne opplegg for barn og unge året gjennom. (www.lillehammerartmuseum.com)
  • Sørlandets Kunstmuseum. Tilbyr morsomme ting for barn og unge. (www.skmu.no)
  • Stavanger Kunstmuseum. Tilbyr søndagstilbudet Barnas kunsttime. Den består av en omvisning for barn samt aktiviteter i verkstedet. Første søndag i hver måned arrangerer de dropp inn Familieverksted for hele familien mellom kl. 12-14. (www.museumstavanger.no)
  • Kunstmuseene I Bergen. Tilbyr KUNSTLAB. Eget kunstmuseum for barn. Se mer på (kodebergen.no)
  • Trondheim kunstmuseum. Tilbyr blant annet egne familiesøndager. Se mer på (www.trondheimkunstmuseum.no)
  • Nordnorsk Kunstmuseum. Tilbyr åpne atelier og kunstverksteder først søndagen i månden. Se mer på (www.nnkm.no)

Enkle ting å gjøre sammen etter utflukten

FORM: På KunstLab i Bergen får barna lære om det gyldne snitt og hva en form er. FOTO: Per Olav Sølvberg
FORM: På KunstLab i Bergen får barna lære om det gyldne snitt og hva en form er. FOTO: Per Olav Sølvberg

Dere får enda mer ut av museumsbesøket om dere bruker litt tid etter dere har vært der. Det trenger ikke være samme dag, men det er lurt at det ikke går for lang tid.

Et fint tips er å la barna få tegne noe av det de har opplevd. De kan tegne familien som er på museet, eller museumsbygningen. En annen fin utfordringe er å lage sitt eget kunstverk inspirert av kunsten de har sett på museet. Om du vil, kan dere sjekke om det er greit at dere knipser bilder med mobilen underveis, eller søke opp bildene fra utstillingen dere har sett på nett, slik at barna blir inspirert. La de leke seg med teknikker som "ekte kunstnere". De kan bruke tusj, vannmaling, fingermaling, potettrykk eller lage kollasjer. Du kan også la barna få eksperimentere med å blåse på malingen med sugerør, eller strø på salt for å lage en morsom effekt.

Eldre barn kan skrive en kort tekst om turen dere hadde. Dere kan også kjøpe en enkel tegnebok til hvert barn, som blir en minnebok der barna kan samle opplevelsene sine i. I denne boken limer dere inn bilder, billetter og postkort fra utflukter. Barna tegner og de voksne hjelper og skriver dato for utfluktene og noen stikkord barna vil ha med.

LÆR BARNA OM UNDRING: Hva betyr det vi ser? , spør Leonora Før et kunstbesøk er det lurt å lære barna om undring. FOTO: Per Olav Sølvberg
LÆR BARNA OM UNDRING: Hva betyr det vi ser? , spør Leonora Før et kunstbesøk er det lurt å lære barna om undring. FOTO: Per Olav Sølvberg

Les også:

Aktivitetene som redder barnebursdagen

Finn riktige aktiviteter til ditt barn

Lag lettvint fuglemat med barna

TEGNEBOK: En tegnebok kan gjøre susen etter man har vært på museum. Her kan barna tenge sine egne opplevelser fra besøket. FOTO: Per Olav Sølvberg
TEGNEBOK: En tegnebok kan gjøre susen etter man har vært på museum. Her kan barna tenge sine egne opplevelser fra besøket. FOTO: Per Olav Sølvberg

Denne saken ble første gang publisert 28/02 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også