Barneforsikring

- Bruk barnetrygden til å forsikre barna

Sjekk hva barneforsikringen må dekke.

FORSIKRER BARNA: Har du økonomien i orden, skader det ikke å forsikre barnet ditt.  Men det skal veldig mye til før barnet får millionbeløp utbetalt når ulykken først er ute.
FORSIKRER BARNA: Har du økonomien i orden, skader det ikke å forsikre barnet ditt. Men det skal veldig mye til før barnet får millionbeløp utbetalt når ulykken først er ute. Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
Publisert Oppdatert

Noen har så vidt tegnet livsforsikring, mens andre har forsikret alt - inkludert kjæledyr.

I forsikringsjungelen er det vanskelig å vite hva man egentlig trenger.

- Man er ikke en dårlig forelder selv om man ikke har tegnet barneforsikring til barna sine, sier redaktør og daglig leder i Finansportalen, Elisabeth Realfsen.

Frende vant knepent foran If barneforsikring da Foreldre.no testet barneforsikringer.

Betal først kredittkortgjeld

Det aller viktigste økonomiske grepet foreldre bør gjøre, er å sørge for en ansvarlig familieøkonomi ved å ta fornuftige valg og holde forbruket nøkternt i forhold til inntekt, mener hun.

- Prioriter å betal ned eventuell kredittkortgjeld, før du tegner barneforsikringer. Og før det igjen, bør du sørge for at du og partneren din har en god uføreforsikring selv.

De voksne i familien har inntekt, som sørger for at husholdet går rundt, og denne forsikringen er mye viktigere for barna. Uten de voksnes inntekt blir det ingen bærekraftig økonomi, forklarer Realfsen.

Vær bevisst før du tegner forsikring

Men hun understreker at når dette er på plass, så skader det ikke med en barneforsikring på toppen - men vær bevisst når du skal tegne forsikringen.

Alle dekker medisinsk invaliditet, men ikke alle barneforsikringer dekker uførhet.

- Det viktigste må ligge i bunnen, en solid økonomi, som kommer godt med uansett hva som måtte dukke opp. Når man har et friskt og sunt barn, er det likevel en uendelighet av ting som kan skje med barnet. Forsikringsvilkårene er slik at det er veldig få hendelser som utløser større summer, hvis noe skulle skje, fortsetter hun.

Må dekke uførhet

DAGLIG LEDER: Elisabeth Realfsen er redaktør og daglig leder i Finansportalen.
DAGLIG LEDER: Elisabeth Realfsen er redaktør og daglig leder i Finansportalen. Foto: FOTO: Finansportalen

Det første man bør se etter er om forsikringen dekker uførhet - og vær bevisst på at utbetalingene som oftest ikke starter før etter at barnet er i yrkesaktiv alder, 18 år.

Vit også at det skal veldig mye til før barnet får millionbeløp utbetalt når ulykken først er ute.

Se hvilke forskrifter og retningslinjer forsikringsselskapene forholder seg til. Legg merke til hvor stor del av summen, som faktisk utbetales.

- De største forsikringsselskapene opererer med en engangssum på 2-3 millioner kroner, men det utbetales kun ved hendelser hvor barnet erklæres 100 prosent invalid. Dette kan bare skje i de ytterst få tilfellene hvor forskriften gjør det mulig, om lag ti diagnoser.

- Ofte mottar man kun en brøkdel av denne summen, men det kan også komme godt med når man for eksempel må bygge om huset ved funksjonshemning, sier Realfsen.

Gir uføre barn bedre levekår som voksne

Hun mener at Folketrygden gir et godt sikkerhetsnett her i Norge, som gjør at vi aldri vil lide noen nød ved invaliditet.

Men ønsker man å løfte levevilkårene opp ved varig uførhet, så er en barneforsikring som dekker uførhet, et godt alternativ.

- Folketrygden dekker opp til ett visst minimum. En forsikring gir barnet ditt bedre økonomiske muligheter som voksen, hvis hun eller han blir ufør, mener hun.

Se Finansportalens oversikt over barneforsikringer her.

Bruk barnetrygden på en god forsikring

Sjeføkonom i Norsk Familieøkonomi, Reid Krohn-Pettersen, sier at per i dag har om lag en halv million nordmenn valgt å forsikre barna.

SJEFSØKONOM: Reid Krohn-Pettersen er sjefsøkonom i Norsk Familieøkonomi.
SJEFSØKONOM: Reid Krohn-Pettersen er sjefsøkonom i Norsk Familieøkonomi. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Norsk Familieøkonomi

Hans råd er å bruke barnetrygden på nettopp en god barneforsikring, resten på langsiktig sparing. Om du har råd til det.

- En barneforsikring må inneholde uførepensjon. Vi håper at det er denne tanken som ligger bak hos dem som har valgt å tegne barneforsikring hittil, sier han.

- Vi tror at norsk helsevesen er godt rustet for barn og ungdom, og at de prioriteres i helsekøer. Det stoler vi helt og fast på, men det er ikke alt helsevesenet rår over, og da vil en forsikring gjøre hverdagen veldig mye lettere for familien, fortsetter han.

Gjør livet lettere når uhellet skjer

Han bruker et eksempel hvor en bestefar i Nord-Norge tok med seg barnebarna ut på telttur, og hvor teltet begynte å brenne i løpet av natten. Det ene barnet, Even, fikk store brannskader.

- Fordi moren hadde tegnet barneforsikring fikk familien utbetalt mellom 200 - 300 000 kroner i tiden hvor gutten lå på sykehus og fikk hjelp. Det ga dem økonomisk fleksibilitet og gjorde alt mye enklere ved kjøp av apparater og hjelpemidler, sier Krohn-Pettersen.

Familien, eller Even, fikk utbetalt 2,4 millioner kroner. I dette tilfellet er utbetalingen ment for Evens fremtid, men det kan gjerne tenkes at utbetalinger kan benyttes til særskilte apparater, fremkomstmidler, eller lignende inntil en får dekket dette av NAV.

Les om Even her.

Hva er viktig for deg?

Sjefsøkonomen innser at det er mye å sette seg inn i når man skal bestemme seg for hvilken barneforsikring som er best.

Hans råd er å sette seg ned og finne 3-4-punkter som er viktig for dere, og se hvilket selskap som gir de beste vilkårene.

- Noen forsikringsselskaper har høy utbetaling ved død, men har lav erstatning når diagnosen foreligger. Vi mener at en god barneforsikring gir ut erstatning med én gang diagnosen foreligger, slik at foreldrene for eksempel kan benytte seg av helsetilbud i utlandet, fortsetter han.

- Vi anbefaler ikke barneforsikringer hvor man har høy utbetaling ved død, og dårligere tilbud ved medisinsk invaliditet. Når et barn dør taper man ikke inntekt, som ved tap av en ektefelle. Fokus bør ligge på å gi barnet den hjelpen det trenger.

De beste barneforsikringene

- I en test Norsk Familieøkonomi gjorde i fjor, var det Storebrand, Gjensidige, If og Frende barneforsikring som kom på topp, sier sjefsøkonomen.

Norsk Familieøkonomi ba forsikringsselskapene presentere den barneforsikringen de ville anbefale sine kunder, og målte disse opp mot hverandre.

Se testen her

Les mer

Gratis forsikring når du er gravid

Slik sparer du til barna

Barna ingen vil forsikre

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning