Forhold og graviditet

Par er lykkeligere uten barn

Forholdet begynner å skrante allerede etter det første barnet, viser ny studie.

LYKKELIGST ALENE: Par er lykkeligere før de får barn, viser ny studie.
LYKKELIGST ALENE: Par er lykkeligere før de får barn, viser ny studie. Foto: Foto: Crestock
Publisert Oppdatert

Forholdet endres når man får barn og de små gjør det vanskeligere å gjøre voksentingene som man brukte å gjøre da man bare var to. Nå har forskere knyttet tall til situasjonen.

Livescience.com melder at en åtteårig studie som er gjort på 218 par viser at 90 prosent av disse parene opplevde å ha det dårligere i forholdet så fort det første barnet ble født.

Les også: Slik smitter lykken

Verre etter fødselen

- Par som ikke har barn viser også svekket ekteskapelig kvalitet over tid, sier Scott Stanley. Han jobber som forskningsprofessor på psykologi ved Universitetet i Denver.

- Det å få en baby vil fremskynde tilbakegangen i forholdet, spesielt dersom man ser på tilvenningsperioden like etter at barnet er født, sier professoren.

Foreldre er mer deprimerte

I en uavhengig studie som er foretatt i 2006 der hele 13 000 mennesker deltok, kom forskere frem til at foreldre også er mer deprimerte enn personer som ikke har barn. Forskere spekulerte i at dette kunne være et moderne problem, da foreldre i dag ikke får så mye hjelp hjemme som de fikk i tidligere generasjoner.

Takler ikke utfordringene

Psykolog, samlivsterapeut og professor ved Høgskolen i Bergen, Frode Thuen, mener det ikke er en overraskelse at parforholdet blir dårligere når barna kommer til verden:

- Vi vet at dette skjer med en god del av parene som får barn. Når det kommer et barn inn i bildet er det mange utfordringer som dukker opp og mange par sliter med å håndtere det. De kan utvikle problemer og bli mer irriterte og ofte er dette starten på en nedgående tendens i parforholdet, sier Thuen.

- Hva er det foreldrene gjør feil?

Psykologiprofessor og samlivsekspert Frode Thuen.
Psykologiprofessor og samlivsekspert Frode Thuen. Foto: Foto: UiB

- Man kan komme i den såkalte foreldrefellen som vil si at mor og far blir så opphengt i foreldrerollen at de helt glemmer forholdet. Dette kommer også an på barna, ettersom noen barn krever mer enn andre, sier samlivsterapeuten.

- Hva bør de gjøre for å bedre forholdet?

- Det kan være smart å melde seg på et samlivskurs. Det arrangerer kurs nettopp for par som akkurat har blitt foreldre, dette heter "Godt samliv." Paret bør også være bevisst på hva som skjer når de får barn. De bør prøve å finne gode løsninger når ting er vanskelig og de bør ikke være redde for å søke hjelp, sier Thuen, og understreker at det er viktig å være bevisst på hva det medfører å gå fra å være et par til å bli foreldre.

Forholdet sterkere før barnet kom

I den nye studien kommer det frem at par som har bodd sammen før de giftet seg har større problemer etter det første barnet ble født enn de parene som bodde hver for seg før de giftet seg. Det samme skal gjelde for de som hadde foreldre som var skilte.

UTFORDRING: Mange nybakte foreldre klarer ikke å takle både foreldrerollen og kjæresterollen.
UTFORDRING: Mange nybakte foreldre klarer ikke å takle både foreldrerollen og kjæresterollen. Foto: Foto: Crestock

Les også: Regn ut om forholdet holder

Det var par i undersøkelsen som mente på at deres forhold var sterkere før det første barnet ble født. Personene som dette gjaldt hadde en tendens til å ha vært gift lenger eller hadde høyere inntekt enn de andre parene.

- En ny type lykke

Professor Stanley tilbakeviser at barn ødelegger alt i forholdet. Til Livescience.com sier han:

- Det finnes ulike stadier av lykke i løpet av livet og begjæret kan avta gjennom dette stadiet av livet, likevel er det en hel dimensjon med familielykke og tilfredshet basert på familien som parene bygger, sier han og legger til at denne typen lykke kan være både sterk og positiv, men at dette ikke har vært i fokus under undersøkelsen som har blitt gjort.

Du kan lese hele undersøkelsen i Journal of Personality and Social Psychology.

Les også:

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning