Flere barn, bedre søvn

Har du flere barn, sover du bedre og mer effektivt.

MØDRE SØVN: MØfre bli mer avslapper og sover bedre når de får flere barn.
MØDRE SØVN: MØfre bli mer avslapper og sover bedre når de får flere barn. Foto: FOTO: Istockphoto
Sist oppdatert
ETTBARNSMØDRE: Sove dårligere enn flerbarnsmødre.
ETTBARNSMØDRE: Sove dårligere enn flerbarnsmødre. Foto: FOTO:Istockphoto

Mammasøvn

Slik sover gjennomsnittsmammaen

* Sover 7 timer og tre kvarter

* Er våken 1 time og et kvarter hver natt

* Ligger i sengen i ni timer

* Har en søvneffektivitet på ca. 85 %

(Kilde: Dørheim et.al, 2008)

Mødre med flere barn sover bedre enn førstegangmødre. Det viser en undersøkelse fra Stavanger Universitetessykehus. Der ble 42 nybakte mødre utstyrt med søvnmålere og dagbok for å registrere hvor mange timer de sov i døgnet, og hvor ofte de ble vekket. Resultatet viste at førstegangsmødre sov dårligere enn mødre som hadde barn fra før.

- Førstegangsmødre våkner oftere enn flergangsmødre, og de bruker lenger tid før de sovner igjen, forteller forsker Signe Dørheim.

- Mødre som har barn fra før er nok roligere og tryggere. De er mer effektive når de først må opp, og lager minst mulig styr før de sovner igjen.

Effektiv søvn

I antall timer sover førstegangsmødre like mye, eller litt mer, enn mødre med flere barn. Men de er oftere og mer våkne, og tilbringer altså flere timer i sengen. Mens to- og trebarnsmødrene står tidlig opp for å følge eldre søsken gjennom morgenrutinene, kan førstegangsmødrene bli liggende i sengen og slumre. I snitt står førstegangsmødre opp nesten en time senere enn mødre med flere barn. Det betyr at søvneffektiviteten blir lav.

- Søvneffektiviteten betyr mye for hvor opplagt man føler seg, sier Dørheim.

- Man bør sove minst 85 prosent av tiden man ligger i sengen, helst over 90, sier hun.

Søvnundersøkelsen er en del av Dørheims doktorgrad i psykiatri. Hun ble interessert i nybakte mødre og søvnmangel da hun jobbet med å kartlegge omfanget av fødselsdepresjon.

Deprimert, ikke bare trøtt

- Mange forskere mener det er en sammenheng mellom fødselsdepresjon og dårlig søvn. At depresjonen egentlig skyldes at kvinnen er utslitt, sier Dørheim.

Dette ønsket hun å undersøke nærmere. Alle kvinnene som fødte barn på Stavanger universitetetssykehus fra oktober 2005 til september 2006 ble invitert til å være med i undersøkelsen. Dørheim plukket ut 21 mødre som viste tegn på fødselsdepresjon, og 21 som ikke var deprimerte. De ble først bedt om å fylle ut et spørreskjema. Da babyen var 9 uker ble de ustyrt med søvndagbok de selv skulle fylle ut og en elektronisk brikke som målte hvor mye søvn de faktisk fikk.

Når de deprimerte kvinnene svarte på spørreskjemaene, rapporterte de at de fikk mindre søvn enn de som ikke var deprimerte. Men de elektroniske søvnmålingene og dagbøkene viste noe annet. De deprimerte kvinnene sov like mye som de andre. Men de deprimerte kvinnene følte seg trøttere og hadde mindre energi på dagtid enn de som ikke var deprimerte.

- Det kan tyde på at det er depresjonen, og ikke for lite søvn, som gjør at disse mødrene føler seg trøtte og slitne, sier Dørheim.

- Da er det viktig å se etter andre årsaker til at noen kvinner blir deprimerte og ikke bare skylde på søvnen. Kanskje er det noe i parforholdet, familien eller omgivelsene som er vanskelig.

Etter denne undersøkelsen har leger mindre grunn til å avfeie deprimerte barselkvinner med at de bare sover for lite, mener Dørheim.

- Småbarnsmødre sover dårligere enn andre, og det er det ofte ikke noe å gjøre med. Det viktigste er at man ikke må fortvile fordi man får dårlig søvn. Man trenger ikke å bli utslitt og deprimert av å sove dårlig. Men vi har forskjellig søvnbehov, så selvom studien ikke viser noen sammenheng mellom depresjon og dårlig søvn, kan vi ikke utelukke at noen kvinner er mer sårbare enn andre for den nedsatte søvnkvaliteten etter fødselen. Man må bare passe på å ikke se se blind på søvnen, mener Dørheim.

Søvneksperten ikke overrasket

Søvnterapeut Karin Naphaug er ikke overrasket over at undersøkelsen viser at førstegangsfødende sover dårligere enn mødre som har barn fra før.

- Første gang du får barn er du mye mer engstelig og vár for alle babyens lyder. Jeg tror mange nybakte foreldre er redde for krybbedød, for eksempel. Når du får nummer to, føler du deg ofte tryggere. Du har mer rutine, og de fleste klarer å amme og sovne igjen med en gang. Jeg tror også at mange legger barn nummer to tidligere på eget rom enn de gjør med nummer én.

Denne saken ble første gang publisert 23/01 2009, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også