Forurensing:

Dårlig vann = dårlig sæd

Ny forskning bekrefter sammenheng mellom forurenset vann og økende sterilitet blant menn.

FORSTYRRER: Kjemikalier i forurenset vann forstyrer balansen i reproduksjonssystemene og forringer sædkvaliteten, viser en ny britisk undersøkelse.
FORSTYRRER: Kjemikalier i forurenset vann forstyrer balansen i reproduksjonssystemene og forringer sædkvaliteten, viser en ny britisk undersøkelse. Foto: Foto: Istockphoto
Publisert Oppdatert
DÅRLIG VANN: Kjemikalier i forurenset vann hemmer rollen til testosteronet.
DÅRLIG VANN: Kjemikalier i forurenset vann hemmer rollen til testosteronet. Foto: Istockphoto

Studien, som ble gjort ved Brunel University, universitetene ved Exeter og Reading, og Centre for Ecology & Hydrology, viser for første gang hvordan en gruppe kjemikalier som blokkerer testosteronet, havner i engelske elver og vassdrag og påvirker dyrelivet og befolkningen, skriver Science Daily.

Noe du lurer på angående graviditet og fødsel? Spør jordmor Siri.

Feminin fisk

Studien identifiserer en ny gruppe kjemikalier som fungerer som anti-androgener. Det betyr at de hemmer rollen det mannlige hormonet testosteron har, hvilket reduserer menns fruktbarhet. Noen av disse kjemikaliene finnes i kreftmedisin, legemidler og pesticider brukt i landbruket. Undersøkelser viser at kjemikalier av denne typen, som forurenser vannene, spiller en viktig rolle når hannfisk utvikler feminine trekk.

Dermed bekreftes tidligere hypoteser om at det kan være en sammenheng mellom dette fenomenet og økende fruktbarhetsproblemer hos menn forårsaket av testicular dysgenesis syndrome (utviklingsfeil i testiklene).

Les også:

Gode tips til deg som vil gå bakveien

Sex-sultne gravide

Trening og fruktbarhet: Ikke bare positivt

Sol øker sædkvaliteten

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning