Foreldre barn ser opp til

Bli litt kulere

Her har du seks råd som gjør deg til en litt kulere mamma eller pappa.

TV-SPILL: Foreldre blir kanskje overrasket over hvor gøy det kan være.
TV-SPILL: Foreldre blir kanskje overrasket over hvor gøy det kan være. Foto: Illustrasjonsfoto: Istockphoto
Publisert Oppdatert

Ifølge nettstedet Parenting som har mottatt råd fra en rekke foreldre, er dette de seks beste tingene du kan gjøre for å bli en kulere mamma eller pappa.

Bli med på tv-spill

- Du må inn på barnas arenaer, og det kan bli lettere å få dem til å snakke om ting de tenker på eller er interessert i, sier Wendy Hart Beckman til nettstedet.

Dessuten kan de lære deg noe du ikke kan, og det er bra for barns selvfølelse, mener hun. Det viser dessuten at du bryr deg om deres liv, og ikke bare gjør tv-spill og andre spill til noe «forbudt» som du bare irriterer deg over.

Les også: Ikke prøv å vær superforeldre

Vær mye sammen med egne venner

Foreldre kutter ofte ned på sine egne venner i den mest travle småbarnsperioden. Men Tami Berman mener det å prioritere sine egne venner er et must for å bli en kul mamma eller pappa. Det gir deg energi, du blir gladere og du viser barna verdien av vennskap.

Lag faste avtaler med venner, og la barna bli godt kjent med dem også! Vis barna at du har det gøy med vennene dine, mener hun.

Les også: Derfor bør du kjefte mindre

Det er kult å si nei

Lær deg å si nei til barna dine, slik at du blir en som kan guide dem gjennom livet og en de får respekt for som menneske.

Spill voksenmusikk i bilen

De fleste tror at gode foreldre er interessert i barna sine. Det stemmer, opp til et visst punkt, mener ettbarnsmor Lisa Philips. Men etter å ha spilt 100 timer med barnemusikk i bilen, bør det bli slutt på selvutslettingen, mener hun.

Spill din musikk hjemme og i bilen. På den måten lærer jo også barna din musikksmak!

Les også: Drømmene forteller hvem du er

La barna gjøre ta egne, «gale» valg

Hvis du har en trassig treåring som absolutt vil gå med kjole over parkdressen, eller insisterer på å ha et oransje rom, bør du la ham eller henne få ta de valgene, mener Pamela Redmond Satran.

Lar du barna dine få ta slike «uviktige» valg, innenfor rimelighetens grenser, vil de utvikle selvstendighet og individualitet, sier hun.

Les også: Kvalitetstid gått ut på dato

Skriv dagbok

- Hvis du føler at ting er kaos i familien, kan det hjelpe å skrive en dagbok, mener tobarnsmoren Christine Louise Hohlbaum.

Hun anbefaler å skrive dagbok for å få orden i tankene og prøve å analysere hva som skaper kaos og konflikter i familien. Det kan hjelpe deg til å se ting klarere.

Som foreldre bli man sint, frustrert, overrasket og bekymret, og man prøver ofte å unngå å få umiddelbart utløp for disse følelsene i en familie. Da kan en dagbok hjelpe, mener hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning