Slik blir du gravid

21 måter å booste fertiliteten på

Sett fart på fertiliteten med disse tipsene.

SJEKK SÆDEN: Mannen kan ha god sexlyst, men nedsatt sædkvalitet. Noen menn produserer for lite sæd, mens andre igjen har for lite sæd som kommer ut (lavt sædvolum). En million sædceller høres mye ut, men for å gjøre kona lett gravid trenger mannen gjerne 100 millioner sædceller, ifølge Anette Heggemsnes, daglig leder ved Frøyaklinikken.
SJEKK SÆDEN: Mannen kan ha god sexlyst, men nedsatt sædkvalitet. Noen menn produserer for lite sæd, mens andre igjen har for lite sæd som kommer ut (lavt sædvolum). En million sædceller høres mye ut, men for å gjøre kona lett gravid trenger mannen gjerne 100 millioner sædceller, ifølge Anette Heggemsnes, daglig leder ved Frøyaklinikken. Foto: Foto: Istockphoto
Publisert Oppdatert

Ønsker du å bli fort gravid? Det er mange måter du kan booste fertiliteten på - med riktig kosthold, vitaminer, stressmestring og nok søvn.

Men aller først bør du sjekke ut om det skjulte grunner til at det går tregt å bli gravid, om du for eksempel har uregelmessig menstruasjon, manglende eggløsning eller lavt stoffskifte. Det kan derfor være lurt å sjekke ut med lege eller gynekolog hva som kan være grunnen til at det drøyer.

Flere som tar bidronninggelé og wild yam denne runden? spør en bruker i vårt forum Barnimagen.

Styrk sædkvaliteten

Livsstilsfaktorer kan påvirke fertiliteten både hos menn og kvinner. For å sette fart på fertiliteten bør du derfor:

1. Passe vekta. Flere studier har vist at både overvekt og undervekt kan gjøre at det tar lang tid å bli gravid. Det kan gjøre at kvinnen får sjelden eller ingen eggløsning, og det kan påvirke befruktningen. Overvekt har også negativ innvirkning på seksuell lyst hos både menn og kvinner og øker risikoen for spontanabort, nedsatt sædkvalitet og impotens hos mannen.

2. Stumpe røyken. Det tar lenger tid for kvinner å bli gravide hvis de røyker. Jo mer du røyker, desto lengre tid tar det å bli gravid og det er økt risiko for spontanabort. Eggstokkreserven går ned og overgangsalderen kommer tidligere. Menn som røyker kan få nedsatt sædkvalitet og svømmehastighet.

3. Begrense alkoholbruken. Noen studier har også vist at det kan ta lenger tid før du blir gravid hvis du inntar alkohol i prøveperioden.

4. Begrens koffeinmengden. Drikker du mer enn to kopper kaffe per dag kan det bety at det tar tid å bli gravid og det gir økt risiko for spontanabort.

5. Stress ned. Psykologisk stress er vanskelig å måle. Stress kan forstyrre den naturlige menssyklusen og gjøre eggløsningen uregelmessig og sjelden.

6. Styrk sædkvaliteten. Noen studier har vist at sædkvaliteten kan forbedres av å spise valnøtter, sink og mye frukt og grønnsaker som inneholder antioksidanter. Testiklene skal heller ikke utsettes for økt varme, så unngå trang bukse, bading i varmt vann og badstu. Det er heller ikke bra med stråling fra mobiltelefon, så unngå å ha mobilen i bukselomma.

7. Slutt med p-piller i god tid. Det kan ta opp til seks måneder før du får regelmessig eggløsning og menstruasjon. Mange tror at de skal bli gravide måneden etter de har sluttet med p-piller, men slik er det ofte ikke.

Kilde: Seksjon for assistert befruktning på Haukeland universitetssjukehus i Bergen.

Sørg for god nattesøvn

BLÅBÆR: Mat som er rik på antioksidanter kan booste fertiliteten.
BLÅBÆR: Mat som er rik på antioksidanter kan booste fertiliteten. Foto: Foto: Istockphoto

Tone Bjørnson Aanderaa er helsesøster og kostholdsveileder. Hun driver nettstedet Lillevenn.no der hun tilbyr fødselskurs, barsel, ammehjelp og kostholdsveiledning. Her er hennes fertilitetstips:

HELSESØSTER:  Tone Bjørnson Aanderaa.
HELSESØSTER: Tone Bjørnson Aanderaa. Foto: Foto: Lillevenn.no

8. Spis blodsukkerstabil mat som grønnsaker, bær, belgfrukter, hele gryn, frø, nøtter, fet fisk, olivenolje, rapsolje, avokado, godt med proteinrik mat som kjøtt, fisk, fugl, egg, skalldyr og kalsiumrik mat som grønne grønnsaker, mandler, sesamfrø, fenikkelfrø, aprikos og melkeprodukter hvis du tåler det. Dette temaet er det både forsket på og gitt ut bok om.

9. Reduser stivelse og raffinerte karbohydrater. Reduser omega-6 kilder og ta et godt omega 3- tilskudd.

10. Gå til en akupunktør og få behandling for ufrivillig barnløshet.

11. Sørg for å få en god nattesøvn.

12. Prøv å slipp tankene og ønsket om å bli gravid, og kos deg sammen din partner.

Eggløsningsslim

Anette Heggemsnes er akupunktør, homeopat og daglig leder ved Frøyaklinikken i Oslo. Frøyaklinikken arbeider spesifikt med barnløshet, gravide og tiden etter fødsel. Her er hennes tips:

HVILE: - Stress ned, gjerne med mindfulness-øvelser. Det blokkerer adrenalin, sier Tone Bjørnson Aanderaa er helsesøster og kostholdsveileder.
HVILE: - Stress ned, gjerne med mindfulness-øvelser. Det blokkerer adrenalin, sier Tone Bjørnson Aanderaa er helsesøster og kostholdsveileder. Foto: Foto: Istockphoto

13. Ha mer sex, det stimulerer hormonene og bedrer fertiliteten. Det øker også blodgjennomstrømningen til livmoren. Også menn bør ha jevnlig sex, så det kommer frisk sæd ut, og ikke gammel sæd som har blitt liggende på vent i sædlederen.

EKSPERT: Anette Heggemsnes ved Frøyaklinikken.
EKSPERT: Anette Heggemsnes ved Frøyaklinikken. Foto: Foto: privat

14. Spis mye blåbær og bringebær. Det har positiv effekt på fertiliteten hos både kvinner og menn. Lag gjerne en smoothie med bær hver dag.

15. Spis nøtter og frø. Spesielt valnøtter og solsikkefrø som inneholder mye arginin, en aminosyre, som hjelper til kroppen til å produsere flere sædceller. Det er også gunstig for kvinner for å få tykk nok slimhinne inne i livmoren så egget lettere kan feste seg.

16. Ta en blodprøve hos fastlegen og sjekk om du har nok D-vitamin. Det er påfallende mange barnløse som har lave D-vitamin nivåer. D-vitamin er viktig for testosteronproduksjonen og hos kvinner kan lave D-vitamin nivåer føre til manglende eggløsning og lave eggreserver.

17. Bidronninggelé booster fertiliteten. Dette er maten som bidronningen får, slik at hun klarer å produsere mange egg. Denne er svakt østrogen lignende, og bør derfor tas fra første dag i menstruasjonssyklusen til eggløsning.

18. Naturlig progesteron. Wild Yam-krem er viktig for å få det befruktede egget til å feste seg. Den har en svakt progesteron virkning, og er derfor viktig å ta fra eggløsningen til menstruasjon. Den kan også lette på PMS-plager. Progesteronkrem er også bra for mannen, da den har en positiv effekt på prostataen.

19. Det reseptbelagte legemiddelet Vitex agnus castus kan hjelpe hvis syklusen din er uregelmessig og du har for kort lutealfase (fasen fra eggløsningen og menstruasjonen). En kort lutealfase kan føre til at det befruktete egget ikke fester seg i livmoren.

20. Granateple er også en urt som er bra for å booste fertiliteten. Den blir sett på som afrodisika i mange kulturer. Hos mannen kan den øke sædvolumet. Har mannen for lite sædvolum, så kan det være vanskelig å bli gravid naturlig.

21. Det er viktig å ha eggløsningsslim. Har man for lite eller ikke noe eggløsningsslim, vil sæden dessverre dø i det sure miljøet i skjeden. Grapefruktkjerneekstrakt fører til godt med eggløsningsslim. Du kan ta grapefruktkjerne-ekstrakt fra første dag i menstruasjonen til eggløsning.

Følg BabyDrøm på Facebook - trykk liker!

Les mer:

Spis sunt, bli gravid

Slik holder du deg fruktbar

AVOKADO: Blodsukkerstabil mat som avokado, hele gryn, frø, nøtter, fet fisk, olivenolje og rapsolje kan virke gunstig på fertiliteten.
AVOKADO: Blodsukkerstabil mat som avokado, hele gryn, frø, nøtter, fet fisk, olivenolje og rapsolje kan virke gunstig på fertiliteten. Foto: Foto: Istockphoto

Så mye tåler forholdet

Guide til sex under graviditeten

- Jeg fikk beskjed om at jeg aldri ville få barn

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning