Fotokonkurranse:

Ble kalt hore fordi hun ammet

Lei trakassering av mødre som ammer offentlig? Send oss dine beste ammebilder!

FOTOKONKURRANSE: Foreldre.no er lei av at kvinner som ammer offentlig trakasseres. Send oss dine beste ammebilder, og du kan vinne en bokpakke til mor og minsten! Tagg bildene med #foreldreno.
FOTOKONKURRANSE: Foreldre.no er lei av at kvinner som ammer offentlig trakasseres. Send oss dine beste ammebilder, og du kan vinne en bokpakke til mor og minsten! Tagg bildene med #foreldreno. Foto: Foto: Colourbox
Publisert Oppdatert

For noen dager siden ble britiske Emily Slough snikfotografert av en fremmed mens hun ammet sin åtte måneder gamle datter på trappen utenfor en kafe.

Bildet ble lagt ut anonymt på Facebook, med teksten: "I know the sun is out n all that but there's no need to let your kid feast on your nipple in town!!! Tramp."

Oversatt til norsk blir det omtrent: "Greit nok at sola er framme, men det er ingen grunn til å la ungen din nyte brystvortene dine i byen!!! Hore."

Protestaksjon

Etter at Slough oppdaget bildet og teksten som ble skrevet om henne, ble hun så provosert at hun satte i gang en massiv ammeprotest i hjembyen Rugeley, der bildet ble tatt.

Lørdag 15. mars vil byen bli åsted for en amme-aksjon i protest mot diskriminering og hets av ammende kvinner. Mer enn 1200 deltakere har så langt meldt seg på protesten, og arrangementet har spredt seg til flere britiske byer.

Liker du ikke å amme offentlig? Her er seks tips som kan gjøre det lettere.

I Norge har blant annet Audhild Gregoriusdotter Rotevatn blitt nektet å amme babyen sin på restaurant i Bergen.

SNIKFOTOGRAFERT: Britiske Emily Slough ble snikfotografert mens hun ammet datteren ute i sola. Bildet ble postet anonymt på Facebook, sammen med en svært trakasserende tekst.
SNIKFOTOGRAFERT: Britiske Emily Slough ble snikfotografert mens hun ammet datteren ute i sola. Bildet ble postet anonymt på Facebook, sammen med en svært trakasserende tekst. Foto: Faksimile: Facebook

Oppmerksomhetshore

I forrige uke, på den andre siden av Atlanterhavet, la den amerikanske modellen Ashley Nicole ut dette bildet av seg selv på Instagram der hun ammer babyen sin.

"Var på vei ut døra da mammaplikten kalte", skrev hun under bildet, der hun stående og med den ene stroppen på sommerkjolen hektet ned, ammer sin lille sønn.

Kommentarene lot ikke vente på seg: "Upassende", "kvalmt", "vulgært" og "oppmerksomhetshore" var blant ordene som ble brukt til å betegne bildet.

Stygge blikk

Kritikken ble så massiv at hennes samboer, fotballspilleren Philip Wheeler, til slutt fant det nødvendig å gå ut i media og be folk besinne seg.

Da Foreldre.no viderepostet bildet på vår Facebook-side, haglet det på få timer inn over 150 kommentarer. Noen mente det var unødvendig av Ashley å legge ut et slikt bilde, mens en annen bruker skriver:

Jeg kjenner folk som faktisk ikke likte å amme nettopp fordi folk sendte stygge blikk i offentligheten og noen tørr ikke å amme engang når de er i farta! Folk tar med seg flasker og ferdig pumpet melk for å unngå slike situasjoner og det synes jeg blir for dumt!

Ikke alle land er like positivt innstilt til amming som Norge. Les vår guide til amming i populære ferieland.

Send oss dine ammebilder!

VULGÆRT? Den amerikanske modellen Ashley Nicole postet dette bildet, der hun ammer sønnen sin, på Instagram. Det skapte ramaskrik i kommentarfeltet, med hyppig bruk av ord som vulgært, upassende og kvalmende.
VULGÆRT? Den amerikanske modellen Ashley Nicole postet dette bildet, der hun ammer sønnen sin, på Instagram. Det skapte ramaskrik i kommentarfeltet, med hyppig bruk av ord som vulgært, upassende og kvalmende.

Her er derfor en oppfordring til alle lesere som ammer eller har ammet barnet sitt: Send oss ditt ammebilde! I sola, i sofaen, på båten, i parken, i pulken, på vei ut døra .

Tagg bildene på Instagram med #foreldreno, eller send bildet på mail til vår journalist [email protected]

De beste bildene deler vi her på Foreldre.no og på Instagramkontoen vår @foreldreno, Det aller fineste bildet blir premiert med en bokpakke bestående av en pekebok med gårdsdyr til minsten og boka "Smart Mamma" av Helle Bornstein til mor.

Les også:

Ammeguide for nybakte foreldre

Ammer også i matbutikken

Personligheten avgjør om du ammer eller ikke

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning