For noen få år siden var det ulovlig å amme i enkelte stater i USA. Mange amerikanere har fortsatt et anstrengt forhold til offentlig amming.

I Frankrike er det helt uhørt å amme offentlig. Der anses puppen som 'mannens eiendom'.

Amming i det fri

AMMING I DET FRI: For bare noen få år siden var dette forbudt ved lov i visse stater i USA. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Pupp er praktisk på reise

Marie-Anne Zachrisson i Ving ønsker å trekke fram fordelene ved å ta med babyen på ferie.

- Det er jo veldig praktisk å reise med en baby som kun får morsmelk. Da slipper man så mye styr når den lille skal spise, maten er jo alltid lett tilgjengelig.

Ammetelt i England

- Jeg har inntrykk av at ammende, norske turister stort sett er flinke til å ta hensyn der det ikke er like akseptert å amme offentlig som hjemme. Jeg vil oppfordre mødre til å sette seg litt bort når de skal amme, og gjerne dekke seg til med et sjal. Dersom du ønsker å amme på kafé eller restaurant, kan du godt spørre om det er ok først, og eventuelt om de har et eget ammerom.

I blant annet USA og Storbritannia er det blitt vanlig med såkalte ammetelt, som skjuler brystet og barnet under ammingen.

- Her i Norge hadde vi nok stusset litt hvis noen hadde brukt ammetelt. Men i mange land er det helt vanlig, informerer Anne Sigstad i Ammehjelpen.

Hun mener det kan det være lurt å sette seg inn i hva slags kultur det er for å amme offentlig før man tar med seg små babyer på ferie. Hun trekker fram USA og Frankrike som de mest restriktive landene.

Så lenge ammer vi i Norge

  • Ved 1 uke får 99 prosent morsmelk
  • Ved 4 måneder får 85 prosent morsmelk
  • Ved 6 måneder får 80 prosent morsmelk
  • Ved 9 måneder får 63 prosent morsmelk
  • Ved 12 måneder får 46 prosent morsmelk
  • Ved 24 måneder får 4 prosent morsmelk

Kilde: Helsedirektoratet

Kafeen på toppen av kjøpesenteret Illum i Strøget i København har lenge vært et populært sted for ammende mødre og barselgrupper.

I fjor høst fikk kafeen nye eiere, og da ble det slutt på babyskrik og brystmelk. «Ammende kvinner, nei takk!» lød beskjeden som møtte gjestene på nyåpnede Spisebaren.

Etter en proteststorm la imidlertid eieren til rette for et eget ammerom - bak en tykk fløyelsgardin innerst i lokalet. I Norge finnes det mødre som ammer i matbutikken,

og de fleste norske mødre blotter puppen offentlig.

Oppfordrer til diskresjon

Informasjonsmedarbeider Anne Sigstad i Ammehjelpen bekrefter at det er stor forskjell i holdningene til offentlig amming i ulike land. Norge er utvilsomt blant de mest liberale landene.

- Det er ikke forbudt å amme offentlig i noe land i dag, men blikk og kommentarer kan du få selv om det ikke er ulovlig, påpeker Sigstad til Foreldre & Barn.

Ifølge Marie-Anne Zachrisson, som er salgs- og driftsdirektør i Ving, er det ikke noe problem å ta med seg ammende babyer på ferie, men hun oppfordrer til diskresjon.

15 POPULÆRE FERIEMÅL

Vi har tatt for oss 15 populære feriemål for nordmenn, og sett på hvilken kultur de forskjellige landene har for offentlig amming:

1. Danmark

Ammekulturen står sterkt i Danmark, men det er ikke like akseptert å amme offentlig som i Norge. De fleste serveringssteder tillater amming i hele lokalet, men de siste årene er det kommet stadig flere kafeer med ammeforbud. Vær obs på skilt ved inngangsdøren. I noen lokaler er også skifting av bleier uakseptert.

2. Sverige

Sverige er det eneste landet hvor det er like vanlig å amme offentlig som i Norge. Du kan stort sett amme overalt, og det er ikke et uvanlig syn å se mødre med kaffe latten i den ene hånden og en diende baby i den andre.

3. Spania

Offentlig amming er ikke uvanlig i Spania, og du kan treffe på flere ammende, spanske kvinner. Det er imidlertid vanlig å dekke seg til dersom man ammer på kafé eller restaurant. Stelle- og ammerom finner du på de fleste kjøpesentre.

4. Portugal

Amming i offentlighet er ikke ulovlig i Portugal, men diskresjon anbefales. Dersom du må amme, anbefales det at du finner et sted med eget ammerom. Er ikke dette å oppdrive, dekker du deg til med et sjal.

5. Kypros

Du kommer aldri til å se en kypriotisk kvinne amme i offentlighet. Amming er utbredt på Kypros, men gjøres kun innenfor hjemmets fire vegger. Dersom du ammer offentlig her, må du nok regne med å få noen blikk.

6. Malta

Offentlig amming er ikke ulovlig, men heller ikke sosialt akseptert på Malta. Malteserne er mye mer konservative enn nordmenn på dette området.

7. Hellas

Amming i det offentlige rom er ikke vanlig i Hellas, men det er mulig å møte på ammende kvinner. Grekerne er svært glade i barn, så turister som reiser med små barn, vil bli tatt imot med åpne armer. Dersom du ønsker å amme på kafé eller restaurant, anbefales det likevel å høre om de har et ammerom først.

8. Italia

I Italia er det relativt utbredt å amme på offentlig sted, men ikke like vanlig som i Norge. Ifølge en ny undersøkelse blant mødre og gravide, svarte 25 prosent av kvinnene at de ikke følte seg helt vel ved amming utenfor hjemmet, mens 25 prosent svarte at de absolutt ikke ammet eller kom til å amme på offentlig sted.

9. Egypt

Amming i offentlighet er ikke vanlig i Egypt. Spesielt ikke når menn er til stede. Det settes pris på om turister respekterer egyptisk ammekultur og følger lokale skikker.

10. Maldivene

På Maldivene er det sjeldent du ser mor ute i gatene sammen med baby, og du ser henne i hvert fall ikke amme! Maldivene er et muslimsk land, som har hatt lite fokus på kvinner og barns rettigheter.

11. USA

Det hender at du ser amerikanske kvinner amme i offentlighet, men det er langt fra like vanlig som i Norge. Det er ikke uvanlig å få reaksjoner når man ammer offentlig, da dette fremdeles er kontroversielt i mange stater. Kvinner som ammer offentlig i USA, dekker seg som oftest til med et sjal eller ammetelt. Egne ammerom på kjøpesentre og lignende er utbredt.

- For noen få år siden var det ulovlig å amme i enkelte stater i USA. Slik er det ikke lenger, men mange amerikanere har fortsatt et anstrengt forhold til offentlig amming, kan Anne Sigstad i Ammehjelpen fortelle.

12. Tyskland

Dersom du er litt diskret, vil du sjelden få reaksjoner på offentlig amming i Tyskland.

13. Frankrike

Franske kvinner pleier ikke å amme i mer enn et par måneder, hvis de ammer i det hele tatt. Du kommer aldri til å se en fransk kvinne amme på kafé eller restaurant. Franskmenn er mer konservative enn oss, og synes det rart at vi nordmenn ammer overalt. Det er ikke ulovlig å amme offentlig, men du kommer garantert til å få noen blikk dersom du ikke er diskré.

- I Frankrike er det helt uhørt å amme offentlig. Her anses puppen som «mannens eiendom», sier Anne Sigstad.

14. Dubai (De forente arabiske emirater)

Det er ikke akseptert å amme i det offentlige rom i Dubai. Men flere offentlige toaletter har ammefasiliteter du kan benytte.

15. Tyrkia

I tyrkisk kultur er barn og familie veldig viktig. Amming i offentlighet blir møtt med vennlighet, men det anbefales at du dekker deg til med et sjal.

Kilder: De ulike landenes ambassader og reisebyråer

Les også:

Slik ammer du på kafé

Denne mammaen ammer i matbutikken

Dette er alt du må vite om å amme

Norske mødre skammer seg over å amme lenge.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!