Test av skotørker

Vi fylte skisko med 50 milliliter vann for å finne den beste skotørkeren

Enorme forskjeller!

TEST AV SKOTØRKERE: Vi har prøvd 11 forskjellige typer skotørkere for å finne ut hvilke som tørker skoene best.
Foto: Tore Fjeld
TEST AV SKOTØRKERE: Vi har prøvd 11 forskjellige typer skotørkere for å finne ut hvilke som tørker skoene best. Foto: Tore Fjeld
Publisert Oppdatert

Om testen:

Testen av ulike skotørkere er utført av testjournalist Bjørnhild Fjeld. De 11 skotørkerne som er med i testen representerer de fleste variantene som er i salg i norske elektrobutikker.

For å teste hvor effektive skotørkerne er, fylte vi 0,5 dl vann i en syntetisk skisko, og ved hjelp av vekt fant vi da ut hvor raskt det gikk å tørke skoene. Vi kjente også etter med hånden for å vurdere når skoene var tørre nok til å kunne tas i bruk.

Tørketid er det viktigste kriteriet i testen, men vi har også vurdert skotørkernes støynivå, sikkerhet og praktiske løsninger/design.

Vinter = slapsføre, og slapsføre betyr våte sko. Men hvordan få skoene tørre fortest mulig til neste gang de skal brukes? 

I elektrobutikkene får du kjøpt mange forskjellige typer skotørkere, men ikke alle fungerer like godt.

Badegulvet fungerer bedre enn de dårligste skotørkerne.

Vi har testet ut 11 forskjellige modeller ved hjelp av syntetiske skisko, en vanlig kjøkkenvekt, og vann.

Best i test

For å finne ut hvilken skotørker som var best, brukte vi syntetiske skisko som vi fylte med 0,5 dl vann. Så tok vi tiden på hvor lang tid det tok å få skoene tørre igjen.

OBS: Med så mye vann i er skoene søkkvåte. Skal du bare tørke ut litt svette, tar det naturligvis kortere tid å få skoene tørre enn det vi oppgir her.

Førsteplassen i testen er delt mellom tre skotørkere: To fra Adax og en fra Beha. Adax ST12T og Beha SKO 300T tørker begge skoene like raskt, i løpet av et par timer er de søkkvåte skoene klare til dyst igjen. Adax ST3D bruker litt lengre tid på å tørke, men har til gjengjeld et bedre design, og den bråker mindre. Alle disse får terningkast 5.

Vi synes ingen av skotørkerne fortjener terningkast 6, da de ikke scorer fullt hus på alle kriterier. Det er for eksempel irriterende at en skotørker skal bråke så mye som de fleste gjør, og designet på mange av dem er best egnet til en bortgjemt krok på vaskerommet.

Lucky Feet ikke så heldig 

Den aller dårligste skotørkeren vi testet av Lucky Feet fra Jula. Dette er en modell som skal ligge oppi skoene og ved hjelp av strålevarme drive fukten ut. I løpet av tre timer hadde den ikke engang klart å varme opp vannet som lå i sålen.

Det er derfor tvilsomt om Lucky Feet vil klare å tørke skoene bedre enn hvis du setter dem på badegulvet.

Vi har gjort gjentatte forsøk på å få en kommentar fra produsenten Jula, men produsenten har ikke besvart våre henvendelser.

Husk sikkerhet

Du tenker kanskje at det er greit å tørke sko over natten? Det bør du ikke gjøre, alle skotørkerne i testen, muligens med unntak av Osma Gazelle, bør brukes under oppsikt.

Hvis de står for lenge på, kan det nemlig bli for varmt, og representere en brannfare. Ingen skotørkere bør brukes mer enn tre timer, og da under oppsikt. Du trenger selvfølgelig ikke å sitte og se på dem, men du bør sjekke med jevne mellomrom, og absolutt ikke la skotørkeren stå på mens du sover eller er ute av huset.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning