guide til kjøp av vintersko

Slik kjøper du vintersko til barna

Neste gang du er i skobutikken skal du vri, bøye og klemme på skoene.

UNNGÅ FEILKJØP: Vi viser deg hvordan du treffer rett med skokjøpet, og hva du må passe på. FOTO: Øivind Lie
UNNGÅ FEILKJØP: Vi viser deg hvordan du treffer rett med skokjøpet, og hva du må passe på. FOTO: Øivind Lie
Publisert Oppdatert

Vi har nylig testet vinterdresser, regntøy for barn og cherrox/termostøvler. Trenger du nye vintersko til barna, bør du lese dette før du tar turen til skobutikken:

En moderne barnestøvel er en ganske komplisert konstruksjon, poengterer Torill Flyen, produktsjef i Viking Outdoor Footwear. Det handler om materialvalg, men også at at materialer må passe sammen. Yttermaterialet i støvelen må være vannavvisende, selv om membranen er vanntett. Blir alt som ligger på utsiden av membranen vått, blir foten kald, selv om den ikke er våt.

Skinn må være behandlet for vannavvisning, selv uten vedlikehold. Sålen skal ha flere lag og den delen som møter underlaget er skal være av gummi, og helst naturgummi. En såle i plast blir hard og glatt når det blir kaldt, en i naturgummi gir godt grep.

Artikkelen fortsetter under bildeserien.

5 sjekkpunkter i butikken:

– Det er lurt å stille med mette og ikke altfor slitne barn når du skal prøve støvler, anbefaler Justine Eskild hos Agnar Hagen sko i Oslo. (se sjekkpunktene i bildegalleriet)

Forbered de minste på hva de skal gjøre. Ta ut sålene og legg dem på gulvet. La barnet stille seg oppå sålene og stå støtt på begge bena. Start gjerne aller først med å prøve på egne sko, så kan du anslå hvor stor den nye støvelen skal være.

Føtter har ofte ulik størrelse - ta utgangspunkt i den største.Du kan beregne 1 til 1,5 cm voksetillegg til de minste, 1,5 til 2 cm fra de er to år. Når fotstørrelsen stemmer på sålen, prøver du støvelen på barnet. Åpne opp så mye det lar seg gjøre, og sjekk at en finger at den kan dras på begge sider av foten og over vristen.

En barnesko ha riktig kombinasjon av stabilitet og mykhet, understreker Farzin Ardalan, ortopediingeniør hos OCH Ortopedi i Oslo. Det betyr stiv og stabil hælkappe for å gi støtte til foten samt bred nok tåboks til at den ikke klemmer på tærne. Bred nok hæl gir god støtte. Mellomsålen, fra hælen fram til tåballen, skal også være stiv. Under forfoten skal skoen bøye seg etter foten når du går, mens sålen skal være vridningsstabil.

Lisser eller borrelås

Hos de minste har lisser noe for seg. Her er det viktig å få hælen god bak i støvelen, noe som gir dem den viktige følelsen med underlaget. Når de har blitt mer stødige til beins spiller ikke det like stor rolle, og da er det praktisk med borrelås slik at barna kan ta av og på seg støvlene selv.

Passform

Skoene skal være lette, og ha en god passform, framhever Katja P. Myllyoja Andersen, styrer i Nordre Øyen Barnehage i Tomter. Da blir de ikke hindret i de ulike aktivitetene i barnehagen. Også må de være lette å få av og på. Sliter foreldrene med å få støvlene av og på blir ikke det noe lettere når de kommer i barnehagen. Prøv med ekstra sokk i skobutikken er hennes oppfordring.

Arve sko

Skoen kan være som nye å se til på utsiden, men innvendig former den seg etter barnas føtter. Det betyr at den som arver skoene også arver formen som forgjengeren har gitt skoen innvendig.

Hva er en membran i en sko?

Membranen er en tynn film som er laminert på baksiden av foret i skoen. Den er vanntett, men slipper ut fuktighet fra foten.

Kvalitetsforskjellene på membranen går på om den puster eller ikke, om den brytes ned over tid, om sømmene er tapet, og om produsenten har kvalitetssikret og testet at membranen er tett før produktet forlater fabrikken. I tillegg må de øvrige delene av skoen være konstruert slik at membranen skal virke best mulig.

Noen produsenter kjøper inn dette som metervare og setter gjerne et eget navn på membranen, mens andre kjøper fra produsenter med egen merkevare slik som Gore-Tex, Sympatex og Hydroguard. Her er det forskjell på kvalitetskontroll og garantier.

Da er det lurt å sjekke om det finnes en garanti for vanntetthet, og om den gjelder kun membranen, eller om membranprodusenten har godkjent den ferdige skoen før de har gitt sin garanti for vanntetthet.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning