Hvordan male barnerom

Velg giftfri oppussing

Ved å velge miljømerkede produkter slipper man at oppussingen går på helsa løs.

PUSSE OPP BARNEROM: Små barnekropper er ekstra sårbare overfor helsefarlige stoffer, og har større risiko for å utvikle allergier enn voksne. Foto: Gettyimages.com.
PUSSE OPP BARNEROM: Små barnekropper er ekstra sårbare overfor helsefarlige stoffer, og har større risiko for å utvikle allergier enn voksne. Foto: Gettyimages.com.
Publisert Oppdatert

Når man skal pusse opp med barn i huset, bør man være bevisst på å beskytte barna mot giftstoffer og kjemikalier. Små barnekropper er ekstra sårbare overfor helsefarlige stoffer, og har større risiko for å utvikle allergier enn voksne.

Maling til barnerom

Statens forurensningstilsyn (SFT), råder foreldre til å velge maling som er miljømerket.

- Gjør unna malerarbeidet når barna ikke er inne, og sørg for god lufting. Hvis du skal sette pensler til bløt i white-spirit, dekk beholderen med plastposte og sett den et sted der barna ikke kan få tak i den.

De advarer også mot trestøv fra saging og pussing, fordi dette ikke er bra for lungene. Spesielt gjelder dette hvis materialet er sponplater som kan inneholde det allergifremkallende stoffet formaldehyd, eller hvis materialet er malt eller lakkert.

Les også: Slik lager du alle gutters drømmerom

Velg miljømerkede produkter

Grønn Hverdag, ved daglig leder Tone Granaas, råder småbarnsforeldre til å tenke seg nøye om før de setter i gang.

- Man bør starte med å stille seg spørsmålet om man egentlig er nødt til å pusse opp, og om man ønsker å bruke tid og ressurser på dette, råder Granaas.

Hun mener at man heller bør bruke tiden man har til overs på hverandre, i stedet for å slite seg ut på å ha et nyoppusset hjem.

- Vi vil gi barna våre det beste, og oppussing har blitt et tegn på omsorg. Men det barna trenger er oppmerksomhet og tid sammen med oss. Hvis man skal pusse opp med små barn i huset, bør man velge miljøvennlige produkter, råder Granaas.

Alt fra takplater, gulvplanker, maling, madrasser og senger finnes i miljømerkede varianter.

- Miljøprodukter og helse henger sammen: Det som er bra for jorda, er bra for helsa og kroppen din. Miljøgifter har ikke bare en negativ virkning på naturen, men også menneskekroppen, sier hun.

Les også: Derfor skal du styre unna knallfarger på barnerommet

Tenk på dette før du maler

  • Praktisk talt all slags maling inneholder stoffer som kan skade miljø eller helse
  • Miljømerkene stiller strenge krav til innhold av helse- og miljøskadelige stoffer i maling. De stiller også strenge krav i forhold til avgasser
  • Vannbasert maling er generelt et bedre miljøvalg enn oljebasert
  • Hvis du vil bruke oljemaling bør du velge et produkt med så lavt YL-tall* som mulig. Jo lavere YL-tall, jo mindre løsemidler avgir produktet
  • Naturmaling er basert på naturlige råstoffer, men som for annen maling kan en del av innholdsstoffene kan i naturmaling allergi, for eksempel sitrusoljer og harpiks. Derfor bør du forsikre deg om at du tåler innholdet og eventuelt teste om du tåler malingen, før du begynner.
  • * YL- merking: Produkter som inneholder organiske løsemidler kan merkes med en YL-kode. YL betyr yrkeshygienisk luftbehov, og angir hvor mye løsemiddel produktet avdamper. Jo høyere YL-tallet er, dess større er kravene til ventilasjon og verneutstyr ved bruk. 5 er det høyeste, 00 er det laveste. YL- merking er frivillig

Kilde: Grønn Hverdag

Les også: Her er alle jenters drømmerom

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning