Syr klær til barna selv

Mormors egensydde bukser til tvillingene endret alt for Stine

Stine Skolli Ommedal (28) fødte to måneder før termin og tvillingene Otilie og Olivia veide bare 1775 og 1870 gram. Klærne i størrelse 38 passet ikke, og var dobbelt så dyre som andre barneklær.

Pluss ikon
<b>BUKSENE SOM STARTET ALT:</b> To bitte små bukser sydd av mormor var det som inspirerte Stine til å lære seg å sy.
BUKSENE SOM STARTET ALT: To bitte små bukser sydd av mormor var det som inspirerte Stine til å lære seg å sy.
Publisert

– Jeg sparer uten tvil mest penger på barneklærne jeg syr, sier Stine Skolli Ommedal, også kjent som den populære bloggeren Speiltvillingene.

– Det er ikke så store prisforskjeller på barneklær og voksenklær om man kjøper det i butikk, men når man syr selv, er det derimot en stor forskjell på prisen fordi det går med så mye mindre stoff til barneklær, sier hun, og legger til at plaggene hun lager selv, holder like lenge, om ikke lenger enn kjøpeklærne.

Da hun som ung student fikk tvillinger, måtte hun tenke nytt

I april 2013 ble Stine mamma for første gang, til tvillingene Otilie og Olivia.

Jentene kom til verden to måneder før termin, i uke 32, og veide 1775 og 1870 gram. De to var altså bare halvparten av størrelsen til en gjennomsnittlig nyfødt, og alt det nyinnkjøpte tøyet så altfor stort ut på de små spinkle kroppene.

Man skulle kanskje tro at jo mindre jo rimeligere, men det viste seg at de få som produserte klær helt ned i størrelse 38 og 44, derimot tok seg dobbelt betalt. Uflaks for den unge familien, som hadde dobbelt opp med ørsmå barn.

Influencer Stine Skoli Ommedal (29).

<b>SPARER PENGER:</b> Stine forteller at det er mye å spare på å lage barneklær selv, fordi man trenger så lite stoff. Med tre jenter, Otilie, Olivia og Vilde, kommer det godt med.

Stine bor sammen med ektemann og tre barn i Re kommune. Har gitt ut syboken «Sy selv».

Følg Stine på: @speiltvillingene
speiltvillingene.blogg.no

Morens tips endret alt

Men, inn kom mormor med to selvlagde, bitte små, gammel-
rosa bukser – de søteste Stine noensinne hadde sett. Og med det var hun i gang.

Hun spurte moren sin om hun kunne vise henne hvordan man syr klær, og moren sa: «For å sy klær er det første steget å ta fram symaskinen. Det er ikke så mye vanskeligere enn det.».

Stine, som knapt visste opp ned på et plagg før hun selv begynte å sy, syr nå klær til alle jentene sine.

I tillegg til Olivia og Otilie har hun og ektemannen Bjørn Tore Ommedal også fått datteren Vilde. Stine er stolt når barna har på seg klær som hun selv har laget, og hun kan nå lage antrekk til begge tvillingjentene, for mindre enn det ett plagg koster i butikken.

Egen kolleksjon

Men historien slutter ikke der. Bare fire år etter at Stine sydde sine første bomullsbukser, hadde hun sydd sin egen brudekjole, brude­pikekjoler, en hel drøss barnetøy og lansert en egen barnekolleksjon.

<b>ENKLERE ENN DU TROR:</b> Stine hadde ingen sybakgrunn da hun startet som 23-åring. Med litt veiledning, prøving og feiling kan alle få det til!
ENKLERE ENN DU TROR: Stine hadde ingen sybakgrunn da hun startet som 23-åring. Med litt veiledning, prøving og feiling kan alle få det til! Foto: Ada Marlene Vrolijk

Gjennom bloggen sin og sosiale medier har Stine delt syreisen sin med følgerne sine, og hun har gjort seg kjent for sine mange «gjør det selv»-prosjekter og inspirerende barneantrekk.

Følgerne ville ha mer, og bok er det også blitt: Sy selv. Boken består av 12 grunnmønster som man kan sette sammen på ulike måter for å kunne lage en hel garderobe. Denne metoden skal gjøre det enkelt for nybegynneren å sy klær, og enda enklere for den erfarne.

– Jeg har fått mange tilbakemeldinger fra folk som forteller meg at de har lært å sy gjennom boken, og det setter jeg så stor pris på, forteller hun.

Les også: Jenny Skavlans oppskrift på miniskjørt til barn

<b>SYR SELV:</b> Stine Skoli Ommedal syr klær til jentene sine selv, og lille Vilde har tilbrakt store deler av livets første år <br>i mammas syrom.
SYR SELV: Stine Skoli Ommedal syr klær til jentene sine selv, og lille Vilde har tilbrakt store deler av livets første år
i mammas syrom.
Foto: Ada Marlene Vrolijk

Mamma som mentor

Har du selv lyst til å lære deg å sy, kan det være lurt å forberede deg på litt prøving og feiling, kanskje kan du alliere deg med noen som allerede kan det? Det er også lurt å lære seg litt om stoffer før du setter i gang.

– En av fallgruvene er å velge feil stoff, da kan det bli skikkelig krøll. Så det å få litt veiledning på forhånd, slik jeg fikk av mamma da jeg startet å sy, er helt avgjørende for om opplevelsen og resultatet blir bra når man er helt nybegynner, sier hun.

Bruktkupp på mørke loft

Hvis du nå lar deg inspirere og får lyst til teste ut symaskinen på egen hånd, kan det vært lurt å sjekke litt rundt for å finne ut hva som står på forskjellige loft rundt omkring før du går til innkjøp av utstyr. Om det nå ikke står en symaskin der, så kanskje dukker det opp noen fantastiske stoffer. Kanskje er du heldig og finner alt du trenger brukt.

– Det er klart at det koster å kjøpe alt utstyret man trenger, for eksempel en symaskin, men den blir fort innbetalt om man syr mye. Eventuelt kan man forhøre seg litt rundt – det står mange symaskiner og støver rundt om i manges hjem, som man kanskje kan være så heldig å få eller å få låne.

– Så får man testet om søm er noe man vil drive med eller ikke, før man eventuelt går til innkjøp av alt man trenger, sier Stine.

Les også: Jennifer fikk tvillinger – med to ulike pappaer!

Stines 10 grunner til å sy selv:

1. Økonomi:

Når du syr klær, kan du selv velge hvor dyrt eller billig plagget skal bli, basert på hvilke stoffer du ønsker å bruke, hvor mange forskjellige stoffer det skal være eller om du ønsker å ha på ekstra pyntegjenstander som knapper, bånd og lignende. Det er uansett rimeligere å kjøpe stoff enn å kjøpe det ferdige produktet. Det å sy til barn er veldig billig, fordi man trenger så lite stoff. For eksempel lagde jeg to fleecedresser av en meter stoff, jeg betalte totalt 50 kroner for begge deler, og av stoffrestene kunne jeg lage både luer og smekker.

2. Det er enklere enn du tror:

Jeg, som mange andre, trodde ikke jeg hadde det i meg. Men om man bruker stoffer som er enkle å sy med, så er det mye enklere enn man tror. Stoffer som er enkle å bruke, er stoffer som er faste, for eksempel bomull, lin, jersey og fleece. Jo mer man syr, jo enklere blir det.

3. Mestringsfølelse:

Når man har startet med en stoffbit og ender med et ferdig plagg, så skal jeg love dere at mestringsfølelsen vil være på topp.

4. Verdsatt:

Jeg verdsetter det som jeg selv har lagt arbeid i, på en annen måte, man får rett og slett et annet forhold til det som man har laget selv.

5. Unike plagg:

Plaggene blir helt unike, ingen har det samme – og det er jo litt gøy.

6. Velg utformingen selv:

Når man syr selv, kan man velge farge, mønster, utsmykning og mønster helt etter egen smak.

7. Søskensett:

Når man syr selv, er det enkelt å mikse og trikse fram kule søskensett som ikke er like, men som matcher på stilige måter.

8. Fin hobby:

Å sy er en hyggelig hobby å ha, man kan gjøre det akkurat når man føler for det, og man trenger heller ingen barnevakt mens man gjør det. For meg er det veldig beroligende etter stressende dager å kunne sette meg ned i min egen lille syverden.

9. Komplimenter:

Hjemmesydde klær er kanskje ikke noe man ser så ofte lenger, og derfor blir det ofte lagt merke til – og komplimentert. En kompliment kan løfte hele dagen!

10. Kreativitet:

Jo mer man bruker hender og hode sammen, jo flere ideer får man. Mitt motto for å bli mer kreativ er: Du må dyrke kreativiteten for at den skal vokse.

Dette trenger du for å sy:

Her er en sjekkliste over utstyr som du kommer til å få bruk for når du setter i gang med å sy.

SYMASKIN: En standard symaskin er det du trenger. Du trenger med andre ord ikke andre typer symaskiner.

NÅL OG TRÅD: Det er kanskje opplagt, men du kommer ingen vei uten.

MÅLEBÅND: For å sjekke størrelsene opp mot barnet du skal sy klær til, kan det være greit å ta noen kontrollmål for å vite riktig størrelse.

SPRETTEKNIV: Du kommer garantert til å sy feil både én og to ganger, og en sprettekniv er svært nyttig når du skal åpne en søm som er sydd feil.

STOFFSAKS: Når du skal klippe i stoffer, så lønner det seg å ha en saks som er beregnet på å klippe i stoffer. Bruk stoffsaksen kun til stoff, så holder den seg skarp i flere år.

MATPAPIR PÅ RULL, ELLER MØNSTERARK: Du vil trenge noe å kunne tegne av mønsterdelene på, slik at du kan klippe ut de mønsterdelene du skal bruke. Matpapir på rull anbefales. Dette får du i dagligvarebutikken til en rimelig penge. Matpapir er transparent, slik at når du legger det over mønsterarket, vil du se strekene igjennom og enkelt kunne tegne av.

KNAPPENÅLER: Nåler som du kan feste stoffene sammen med underveis i syingen, er helt nødvendig, så sørg for at du har knappenåler i hus.

STRIKK OG SIKKERHETSNÅL: Velg gjerne strikk med bredde på 1 cm til barneplagg. Det er strikk i livet, ved ankler og håndledd. For å tre i strikkene trenger du en sikkerhetsnål.

TRYKKNAPPER: Trykknapper må man ha. Kjøp gjerne en trykknapptang også, for at det skal være enklere å klemme på trykknappene.

STRYKEJERN: Strykejern brukes aktivt, både før en søm for å holde en brettekant på plass, og etterpå for å presse ut sømmer. Husk at om du syr med naturstoffer som lin og bomull, kan strykejernet ha høy temperatur, men så fort du tar i bruk syntetiske stoffer, så må du skru ned temperaturen for ikke å smelte stoffet.

OBS: Vask stoffet før du klipper og syr i det. Omtrent alle stoffer har en krymp-prosent ved første vask, derfor er det superviktig å vaske alle stoffer før man begynner å klippe og sy.

Kilde: Boka Sy selv

Denne saken ble første gang publisert 15/06 2020.

Les også