HVEM VAR FAREN?

Jennifer fikk tvillinger – med to ulike pappaer!

Da Niffi (23) fikk vite at hun ventet tvillinger, falt hennes verden nesten sammen. Enda mer overrasket ble hun da farskapet var et faktum.

<b>TVILLINGER:</b> To små knøtt med samme mamma, men medforskjellige fedre.
TVILLINGER: To små knøtt med samme mamma, men medforskjellige fedre. Foto: Privat
Sist oppdatert

Jeg hadde nettopp avsluttet et forhold og var singel, da jeg oppdaget at jeg var gravid, forteller Niffi Sjöberg.

– Jeg var helt uforberedt, og da jeg fikk vite at jeg ventet tvillinger ble nesten alt satt på hodet.

Niffi forteller at hun hadde vært sammen med to menn, og visste ikke hvem som var pappaen.

Niffi er døpt Jennifer, men har alltid blitt kalt Niffi. Hun har alltid ønsket å bli mamma i ung alder, men at hun skulle bli tvillingmamma i en alder av 21 år hadde hun ikke
regnet med.

– Jeg så for meg at jeg skulle få barn når jeg var 25, nettopp slik som min egen mamma. Og så skulle jeg vente fem år før jeg fikk barn nummer to. Det er fem år mellom meg og søsteren min, og jeg synes det er en fin aldersforskjell. Men slik ble det altså ikke.

Hun hadde nettopp gjort seg ferdig med videregående, og fått sin første jobb innenfor hjemmetjenesten.
Forholdet med den daværende kjæresten Jesper var dårlig, og de hadde bestemt seg for å bryte opp. De fortsatte imidlertid å treffes som venner, og sommeren 2016 ville han at de skulle gjøre et nytt forsøk. Det endte med at de ved en anledning var mer enn bare venner.

Samtidig hadde hun møtt Jonatan. De var tiltrukket av hverandre, men hadde hverken begynt å gå ut eller snakket om en fremtid. Så plutselig begynte Niffi å føle seg dårlig i juli 2016, og hun tok en graviditetstest som hun hadde hjemme. Svaret var ikke til å ta feil av. Den kunne ikke bli mer positiv. For sikkerhets skyld tok hun enda en test.

– Den var også positiv, og det fremkom at jeg hadde blitt gravid to, tre uker tidligere. Og da hadde jeg vært sammen med både Jonatan og Jesper.

Les også: Ole (7) har vært taus siden han var tre år

Dilemma

Alle følelsene gikk gjennom henne; glede, sjokk, tristhet og fortvilelse. Hun visste ikke hvordan hun skulle fortelle dette til mennene. Til slutt maktet hun likevel å samle mot nok til å fortelle det. Men hun hadde ingen anelse om hvordan fremtiden skulle bli, og hun visste heller ikke om hun ville beholde barnet.

– Jeg visste jo ikke hvem som var pappaen, og det var vanskelig å være oppriktig glad. Samtidig stilte jeg meg spørsmålet om jeg var psykisk klar, livet hadde jo nettopp startet.

Hun tenkte mye frem og tilbake, men tok til slutt en beslutning: Om alt var bra med barnet, skulle hun beholde det. I september var hun til ultralyd, og den viste at alt sto bra til i magen.

– Da sa jeg til meg selv at jeg skulle se på det som et godt tegn.

Mennene fulgte annenhver gang med til ultralydundersøkelsene, og ved den første undersøkelsen var Jonatan med. «Ser dere noe?», spurte jordmoren, og de trodde først at hun tenkte på barnets kjønn, men det var noe annet. Jordmoren så to små liv.

– Jeg fikk sjokk, men ble likevel kjempeglad samtidig som jeg var overrasket og spent. Jeg hadde nettopp akseptert at jeg bar på ett barn, men nå ble alt satt på hodet, og jeg var urolig for om jeg kom til å bli alenemamma. I tillegg kom, allerede da, tanken på at det kunne være to ulike pappaer.

To fedre

En sjelden gang forekommer det at en kvinne har to egg som befruktes av to ulike menn. Sædceller kan overleve i opp til fem døgn i egglederne, mens egget er befruktningsdyktig i 12–24 timer. Under den perioden er det mulig å befrukte to egg. Det medisinske faguttrykket er: Heteropaternal superfecundation.

Niffi tenkte også på om hun rent fysisk og psykisk skulle klare å komme seg gjennom en tvillinggraviditet. Og hva skulle mennene si? Hun og Jonatan begynte å være mer sammen under graviditeten, og Jesper var der som en venn.

Det var likevel en veldig turbulent tid for alle involverte, og de første månedene var det bare den nærmeste familiene som kjente til hvordan det faktisk sto til. Senere var det en stolt og rakrygget Niffi som fortalte alle at hun skulle bli tvillingmamma.

Les også: Tobarnsfaren Kent (31) har ADHD:– Skulle ha blitt tatt på alvor tidligere

– Vi ble også med i en tvillinggruppe, og dit gikk jeg med begge mennene. Ganske sikkert pratet folk og så på oss, men det fikk de bare gjøre.

<b>STOLT:</b> Niffi lå på sykehuset i 13 dager med Wilma og Ludwig.  
STOLT: Niffi lå på sykehuset i 13 dager med Wilma og Ludwig.   Foto: Privat

Mormor hjalp til

Mot slutten av graviditeten ble Niffi stor og tung, og hun følte seg alt annet enn bra. Hun hadde blitt rammet av svangerskapsforgiftning, og barna måtte forløses gjennom keisersnitt i uke 38. De kom til verden 2. mars 2017, først Wilma på 2195 gram og 46 centimeter, dernest Ludwig på 2930 gram og 53 centimeter.

Ingen av mennene var med under fødselen. I stedet hadde Niffi støtte fra en kontaktperson hun hadde da. Hun fikk Ludwig opp på brystet før keisersnittet ble sydd sammen, mens Wilma ble vist frem for sin nybakte mamma før hun ble tatt med til prematuravdelingen. Dit kom også Ludwig.

Så startet en meget tøff tid for Niffi, fordi blodtrykket var for høyt og hun fikk lungebetennelse. Hun var for dårlig til å amme, derfor byttet Jonatan og Niffis mormor om å ta nettene. Jonatan hadde hele tiden vært der, til tross for at det kanskje ikke var hans barn.

– Vi lå på sykehuset i 13 dager, og så reiste jeg og barna hjem til mormor, og bodde der i to uker. Men så ønsket jeg å leve mitt eget liv sammen med tvillingene.

Hjemme i Linköping i Sverige hadde hun titt og ofte besøk av Jonatan, som var, skulle det vise seg, pappa til Ludwig.

Farskapet måtte avgjøres i retten, hvor det ble gjort DNA-tester. De involverte måtte avgi spyttprøver.
I to uker måtte de vente på resultatet.

– Det var to tunge uker for Niffi, og like nervøse var fedrene, men alt ble lettere da svarene kom.

Det viste seg at tvillingene hadde to forskjellige pappaer.

Jonatan var pappa til Ludwig, og Jesper var pappa til Wilma.

Les også: Fant donorbror til sønnen Knut (3) på Facebook

I dag er Niffi og Jonatan samboere. De bor rett utenfor Vadstena. Niffi er utdannet hjelpepleier, og hun jobber innenfor hjemmetjenesten. Hun har fått orden på livet sitt, som for to–tre år siden var en nervepirrende berg-og-dal-bane.

– I dag fungerer det bra i det store og hele, sier hun og ler. Barna har det bra, og selv gjør jeg mitt beste for å ha en god relasjon til alle parter.

Og Wilma har jevnlig kontakt med sin pappa, Jesper.

<b>GAVE:</b> At hun skulle bli tvilling-mamma i en alder av 21 år, hadde Niffi aldri sett for seg. Nå er barna to og et halvt år.
GAVE: At hun skulle bli tvilling-mamma i en alder av 21 år, hadde Niffi aldri sett for seg. Nå er barna to og et halvt år. Foto: Jan-Erik Ejenstam

Denne saken ble første gang publisert 02/04 2020, og sist oppdatert 02/04 2020.

Les også