Bli en bedre fotograf:

Slik tar du fine bilder av barna

Følger du disse enkle tipsene, blir feriebildene av barna hakket bedre enn i fjor.

BAKGRUNN, PLASSERING OG REKVISITA: Du trenger ikke være proff fotograf for å ta gode bilder av barna. Du kommer langt med en rolig bakgrunn, glade barn og noen morsomme rekvisitter.
BAKGRUNN, PLASSERING OG REKVISITA: Du trenger ikke være proff fotograf for å ta gode bilder av barna. Du kommer langt med en rolig bakgrunn, glade barn og noen morsomme rekvisitter. Foto: Foto: Per Olav Sølvberg
Publisert Oppdatert

Kjøpte du deg et nytt, fint kamera før sommeren? Stadig flere av oss får like gode kameraer som de profesjonelle fotografene har, men det er ikke dermed sagt at bildene blir fine bare av den grunn. En fotograf har mange års utdannelse, og du trenger mer enn bare et godt kamera for å ta gode bilder.

Men med noen få, enkle tips kan du komme et godt stykke på vei til å bli en bedre fotograf.

Enten du tar bilder mens barna leter etter skjell på stranda, mens de lager sine egne kokosboller, eller når hele familien er ute på tur:

Følger du punktene under, vil feriebildene av barna bli litt bedre enn i fjor.

Det gylne snitt

Når man plasserer barnet til høyre eller venstre i bildet blir det større harmoni i bildet. Det gylne snitt ligger enten til høyre eller venstre i bildet.

Slik fungerer det gylne snitt i fotosammenheng: Se for deg at bildeflaten er et stort rektangel, som er delt opp i 9 like store ruter. Blikket vårt vil automatisk dras mot de fire punktene som utgjør hjørnene i den midterste ruten. Linjene som løper gjennom disse punktene, utgjør det gylne snitt.

Plasserer du barnet du skal ta bilde av langs en av linjene, enten til venstre eller til høyre, vil bildet oppleves som mer harmonisk.

ROLIG BAKGRUNN: Se etter bakgrunner. Hvordan ser veggen bak barnet ut? Er det rolig for øyet? Det er barnet som skal i sentrum, ikke bakgrunnen.
ROLIG BAKGRUNN: Se etter bakgrunner. Hvordan ser veggen bak barnet ut? Er det rolig for øyet? Det er barnet som skal i sentrum, ikke bakgrunnen. Foto: Foto: Per Olav Sølvberg

Bakgrunn

Bakgrunnen har også mye å si. Det er fint med en rolig bakgrunn uten for mye støy. Husk på å få de horisontale linjene i bildet vannrette. Hvis de er skjeve, vil det føles som om bildet tipper.

Finner du for eksempel en dør, kan du plassere barnet midt i døråpningen. På den måten rammer du inn barnet og fokuset blir automatisk på barnet som står i døren. Se eksempel på gutten på bildet.

Tips: Skal du ta bilde av søsken? Be dem kile hverandre forsiktig på ryggen for å få frem livsgleden i bildene.

Rekvisita

FOTODAG: Arranger en fotodag der du følger barna på deres vandring gjennom dagen. Da kan du fange mange magiske øyeblikk med kameraet.
FOTODAG: Arranger en fotodag der du følger barna på deres vandring gjennom dagen. Da kan du fange mange magiske øyeblikk med kameraet. Foto: Foto: Per Olav Sølvberg

Klipp ut øyne, neser, bart eller briller og lim dem på en grillpinne. La barna bruke dem når du tar bilder av dem. På den måten får du et morsomt og ekte bilde som strutter av begeistring og undring.

Fotodag

Hvem vil ikke ha all oppmerksomhet en hel dag? Om dere planlegger en dag med kamera kan dere få veldig gode resultater og gode minner. Følg barnet enten det er til frisøren eller en vandring i byen. Be barnet se på deg når du ser et "Kodak øyeblikk" som du vil forevige. Vips så har du et blinkskudd.

Les også:

Blomsteris og andre iskalde fristelser

NYE VINKLER: La barnet ligge i gresset og ta bildet rett ovenfra.
NYE VINKLER: La barnet ligge i gresset og ta bildet rett ovenfra. Foto: Foto: Per Olav Sølvberg
GÅ NÆRMERE: Et nærbilde kan være like vakkert som et avstandsbilde.
GÅ NÆRMERE: Et nærbilde kan være like vakkert som et avstandsbilde. Foto: Foto: Per Olav Sølvberg

La barna innta kjøkkenet

Fem barnevennlige toppturer

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning