Delt omsorg og ferie

Har jeg rett å reise på utenlandsferie med barna mine, selv om moren er imot det?

– Vi har delt foreldreansvar. Er det slik at jeg ikke kan reise med barna alene uten at moren deres samtykker? spør en far. Advokaten svarer.

Pluss ikon
<b>FERIE MED BARN: </b>Barnefar ønsker å reise til utlandet med barnet sitt, men barnemor mener de bør være i Norge. Han får råd av advokat Camilla Brandt i Stiegler advokatfirma.
FERIE MED BARN: Barnefar ønsker å reise til utlandet med barnet sitt, men barnemor mener de bør være i Norge. Han får råd av advokat Camilla Brandt i Stiegler advokatfirma. Foto: Veronika Stuksrud
Sist oppdatert

Spørsmål:

Jeg har to jenter på 10 år og 12 år, som jeg veldig gjerne har lyst til å reise med til Spania i sommer. Jentene og jeg har aldri reist sammen på ferie til utlandet alene.

Jeg og moren deres har delt foreldreansvar. Nå sier moren deres at hun ikke ønsker at jentene skal reise på ferie utenfor Norge, og at det er mer enn bra nok tilbud her. Er det slik at jeg ikke kan reise med dem alene uten at deres mor samtykker?

Jentene skal egentlig ha ferie med meg i to uker i sommer, men jeg har fått mulighet til å leie en leilighet rimelig sammen med mine foreldre, og vi ønsker derfor å være i Spania i tre uker sammen med jentene.

Kan jentenes mor nekte meg dette? Hun er helt umulig å snakke med, og jeg orker bare ikke å ringe henne igjen for å spørre flere ganger.

Jentene sier at de har veldig lyst til å bli i Spania lenger enn to uker.

Hilsen reisesyk pappa

Svar:

Hei!

Utgangspunktet etter barneloven er at foreldre med del i foreldreansvaret for sine barn, og som har samværsrett med dem, kan ta med seg sine barn på utenlandsreiser.

Dersom du har del i foreldreansvaret for jentene, kan du altså som utgangspunkt reise på ferie til Spania med jentene selv om deres mor ikke har samtykket til dette.

Feriens lengde

Utenlandsreiser med barn kan normalt ikke vare lenger enn det som følger av foreldrenes avtale om feriesamvær.

Dette innebærer at det er foreldresamarbeidsavtalen deres som blir styrende for hvor lenge feriesamværet med jentene skal vare, med mindre dere foreldre blir enige om noe annet.

Svaret på spørsmålet ditt om feriens lengde blir altså at du ikke kan holde jentene igjen i Spania i en uke lenger enn det avtalte feriesamværet, men at dere foreldre står fritt til å bli enige om et lengre feriesamvær for jentene enn det opprinnelige avtalte.

Gratis mekling

Du skriver at jentenes mor er helt umulig å snakke med, og du er ikke alene om å kjenne på at det er vanskelig å skape god dialog med den andre forelderen i etterkant av et samlivsbrudd.

Dersom det virkelig er helt umulig å skape god kommunikasjon direkte mellom dere foreldre direkte, så kan en nøytral mekler kontaktes for å hjelpe dere med dette.

Ved familiekontorene tilbys gratis meklingstimer. Alternativt kan man kontakte en privat mekler som også er advokat, og med ekspertise på barnelovsaker.

Jentenes egen mening teller

Jentene har rett til å bli lyttet til når det gjelder deres meninger om egen omsorgssituasjon, også ved spørsmål om gjennomføring av ferier.

Jentenes alder tilsier at deres meninger skal tillegges stor vekt. Ved eventuelle meklingstimer kan det avtales at jentene kan bli med til én eller flere av meklingstimene, slik at de kan uttale seg om meningene sine der.

Vi barnelovadvokater ser at foreldrenes holdninger ofte kan endre seg når barnas meninger høres av en utenforstående og upartisk tredjepart.

Jeg ønsker dere lykke til, og god sommer!

Hilsen advokat Camilla Brandt, Stiegler advokatfirma.

Les flere spørsmål og svar om barn og familieliv her

Mer fra Klikk+: Samleside | Foreldre | Historier fra virkeligheten

Denne saken ble første gang publisert 23/06 2023, og sist oppdatert 29/04 2024.

Les også