KROATIA MED BARN

Baska på Krk i Kroatia

Hege K. Fosser Pedersen (39), journalist og mamma til Idun (snart 2), Birk (4 1/2) og Dina (8).

Baska, Krk i Kroatia. Feriesak på nett
Baska, Krk i Kroatia. Feriesak på nett Foto: Hege K. Fosser Pedersen
Publisert Oppdatert
BARNEVENNLIG: I Baskas gater er det så rolig at barna kan bevege seg trygt.
BARNEVENNLIG: I Baskas gater er det så rolig at barna kan bevege seg trygt. Foto: Hege K. Fosser Pedersen
MORO PÅ STRANDEN: Du finner ikke noe vannland i Baska, men den fine stranden har godt med plass for lek og moro for små og store.
MORO PÅ STRANDEN: Du finner ikke noe vannland i Baska, men den fine stranden har godt med plass for lek og moro for små og store. Foto: Picasa 3.0 Hege K. Fosser Pedersen
Her finnes ikke vannland, store supermarkeder eller lekeparker.

I Baska på øya Krk (ja, det er slik det staves - altså en øy uten vokaler) i Kroatia har vi vært tilsammen fire ganger med barn. Det er et sted du gjerne blir en stund. To av gangene har vi bodd der i henholdsvis fem og seks uker.

I Kroatia er det fremdeles billig - mye billigere enn i Italia og Hellas. Det gjør at man kan spise mange måltider ute, og slipper å tenke på prislappen.

Dette er først og fremst stedet for barnefamilier som vil slappe av. Her finnes ikke fornøyelsesparker, vannland, lekeparker eller store supermarkeder. Har er det flott natur og mange aktiviteter på stranda som gjelder. Kroatene er glade i barn, og lysluggede norske barn får mye oppmerksomhet. Vi kommer tilbake!

Unorsk feriested

Stedet fant jeg tilfeldig ved å se på kartet og sende en e-post til turistkontoret på øya for snart åtte år siden. Svaret på raskt - på norsk. En kroatisk familie som nå er bosatt i Norge leier ut leiligheter i denne byen. Vi har leid den samme leiligheten i tilsammen mange måneder. Da vi kom dit første gang visste vi ikke annet om stedet enn det vi så på bildene på internett. Det er absolutt ingen andre norske turister der, og det går heller ikke charterfly til noe sted i nærheten.

Rolig tempo

Det beste er at vi slapper så godt av når vi er på Krk. Her er lange steinstrender, små og koselige restauranter langs strandpromenaden og kun to supermarked, apotek og jernvarehandel. I turistsesongen kan det være litt vel folksomt her, så vi har alltid reist utenom juli og august. Jeg anbefaler mai og september. Spesielt på høsten er det godt og varmt i vannet, få turister og et veldig rolig tempo i småbyen.

Vi sjekker alltid om det er helsetilbud i nærheten om vi eller barna skulle bli syke. En av de få tingene vi visste før vi satte kursen dit første gang med ei jente på åtte måneder, var at det fantes et legekontor på øya. Den har også bruforbindelse med fastlandet, og et er en liten time til nærmeste sykehus.

Slik reiser dere:

Selv om det ikke går et fly rett til Krk, er det en rekke gode reisealternativ.

Dere kan fly til Zagreb med SAS og leie bil. Det tar ca. tre timer å kjøre til Baska.

Fly med Norwegian til Rijeka (går bare i sommermånedene) og ta taxi eller leiebil. Det er 40 minutter å kjøre til Baska.

Det går også an å ta fly til Pula i Kroatia og leie bil/kjøre egen bil. Både SAS og Norwegian flyr hit om sommeren. Det er en ca. 3 1/2 times kjøretur (40 mil).

Vi har forsøkt alle varianter. Mannen min har kjørt bil fra Norge alle gangene vi har vært der slik at vi har bil på stedet.

Det er en fordel hvis man vil reise rundt litt. Jeg har stort sett tatt fly alene med barna og blitt hentet på flyplassen av ham.

Tips! Gå inn på nettsiden orbville.no og finn rimeligste flyreise t/r Kroatia.

Øya som sier Love!

Dubrovnik - Kroatias perle

Eventyrlige Split

GOD PLASS: På de flotte rullesteinstrendene i Baska, er det godt om plass for barnefamilier.
GOD PLASS: På de flotte rullesteinstrendene i Baska, er det godt om plass for barnefamilier. Foto: Picasa 3.0 Hege K. Fosser Pedersen

NYTT I NORGE: Foreldre & Barn 3til7 - trygge og morsomme dataspill

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen