Interrail med barn

Ta med barna på interrail

Barna dine vil elske det.

INTERRAIL MED BARN: Interrail er ikke lenger forbeholdt unge voksne. Ta med barna på en herlig opplevelse! FOTO: Getty Images.
INTERRAIL MED BARN: Interrail er ikke lenger forbeholdt unge voksne. Ta med barna på en herlig opplevelse! FOTO: Getty Images.
Publisert Oppdatert

Interrail. Bare ordet smaker av ungdomstid og 80-tall. Det knirket i skinnene og soveposen hang på halv tolv.

I dag er interrail noe ganske annet. Det handler ikke lenger om flest mulig stempler i passet. Det handler ikke om å samle land eller byer. Tvert i mot.

Interrail med barn

Interrail kan være en motbevegelse til raske, kvantitative løsninger. Togturer krever planlegging, samarbeid og tålmodighet.

Tilbake får du kvalitetstid med barna, ro i sjelen og kan gå av på de minste stasjoner.

– Ta barna med på planleggingen, oppfordrer Wenche Berger, produktansvarlig for Interrail i NSB.

Berger har jobbet i NSB siden 1976, og selvsagt foretrekker hun å reise med tog. Spesielt når hun reiser med barn.

– Slå ut kartet over Europa, eller finn det fram på skjermen, sett dere ned og la barna være med å velge! Er det en spesiell fotballkamp som frister? En konsert?

Les også: Skal du fly med baby? Slik blir det enklere

Gjennom 9 land til Sicilia

Tommie Antonsen er pappa til Ingeborg (10) og Sigurd (7). Første gang de virkelig reiste sammen, tok de først fly til Nice, deretter tog til Avignon, tog videre til Amsterdam og til slutt fly hjem.

Fakta om interrail

 • Interrailbillett for barn opp til 12 år er gratis fra januar 2015. Maks 2 barn per voksen interrailer.
 • Etter fylte 12 år regnes du som ungdom. Etter fylte 28 år må du kjøpe voksenbillett.
 • Interrailbilletten gjelder ikke i landet du er bosatt i, men starter når du har passert grensen.
 • Ordinær pris på barnebilletter fram til grensen. Voksne får 50% avslag.
 • På mange tog er betalt plassreservasjon obligatorisk, også for barn. På tabellen er disse merket med ”R”.
 • Interrail-billetten inkluderer ikke sovevogner eller kupeer. Prisene på soveplasser varierer etter standard og land.
 • Skal du til Tyrkia, må du ha eget visum. Det kan ikke lenger kjøpes ved grensen, men må bestilles på nett i god tid før avreise.
 • Det finnes nærmere 130 interrail-varianter. Tilbudet kan tilpasses alder, antall reisedager og hvor mange land du vil besøke.
 • Billetter, informasjon og planleggingstips finner du på www.interrail.eu eller hos NSB.

  Kilde: nsb.no

Sommeren etter ble mamma Trine Lise med på en skikkelig interrail: Målet var Sicilia, men før de kom så langt, hadde de allerede besøkt 9 land!

– Det ble litt hektisk, innrømmer Tommie.

Satte ned tempoet

I 2014 reiste familien Antonsen på interrail på nytt. Denne gangen var tempoet noe lavere. Distansene var kortere og når de stoppet, ble de gjerne værende i minst to døgn. Denne gangen var de også mer obs på barnas behov. Et nettbrett var med, det samme var bøker og lydbøker.

Når Tommie og Trine Lise har barna med som reisefølge, er det ikke nødvendigvis de tradisjonelle severdighetene som er dagens høydepunkt.

Opplevelsen av å kjøre i en uendelig lang tunnel, smaken av en fantastisk is eller synet av en rar mann på setet foran, topper kanskje et besøk i Louvre, Peterskirken eller Eiffeltårnet.

– Det beste er å bare være, vi trenger ikke være der det skjer, mener Tommie.

Styr unna turistfeller

Berger råder familier til å unngå de store turistfellene og de største byene.

– Hovedsteder er det like greit å fly til. Toget derimot, kan ta deg med til de små pittoreske stedene. Der er det mindre folksomt, en roligere stemning og det kan føles tryggere for barna, sier hun.

Store, internasjonale togstasjoner har ikke et spesielt godt rykte, men hun er ikke bekymret for sikkerhet under reisen. Så lenge voksne og barn passer på eiendelene sine og holder sammen, bør det gå bra, mener hun.

– Et skrekkscenario ville selvsagt være å miste barna av syne, innrømmer Tommie, men kan med hånden på hjertet fortelle at familien aldri har vært utsatt for noe kriminelt eller skremmende på sine togturer.

– Folk er generelt hyggelige og greie, sier han.

Hotelladressen i lomma

Berger mener det likevel er lurt å ta noen grep for å unngå ubehagelige situasjoner.

– I dag har vi jo telefoner alle mann, men skulle batteriet være tomt for strøm, er det alltid lurt å ha en lapp i lomma hvor navnet på hotell eller vandrerhjem står skrevet. Dette gjelder både voksne og barn. Det er også lurt å ha en slant kontanter i lommeboka eller i magebeltet, nok til at du har råd til en taxi hjem til adressen som står skrevet på lappen din, råder hun.

For barna kan det være lurt å ha et ”reisebånd” med opplysninger om navn og telefonnummer til mor eller far.

- Men på folksomme steder er det alltid tryggest å holde hverandre i hendene, poengterer hun.

Gode råd til interrail med barn

1) Ta barna med på planleggingen, da er de mer motiverte og holder bedre ut venting, køer eller forsinkelser.

2) Legg en reiseplan. NSB har en egen reiseplanlegger, mens interrail-appen «Railplanner» kan brukes uten internett-tilkobling underveis.

3) I god tid før avreise: Sjekk at alle pass er gyldige.

4) Pakk lett, i sekk, trillebag eller trillekoffert.

5) Lommebøker er lette å stjele. Bruk heller magebelter som kan skjules under klærne - det er også et trygt sted for pass.

6) Kontanter og visa-kort oppbevares helst hver for seg.

7) Husk reiseforsikring og Europeisk helsetrygdkort. Dette kortet bekrefter at du har rett til helsehjelp i hele Europa.

8) Lag regler for hva dere gjør hvis dere kommer bort fra hverandre. Ha alltid adressen til overnattingsstedet t i lomma, og penger nok til en taxi dit.

9) Barn må gjerne ha bånd på armen med navn og telefonnummer til det voksne reisefølget.

10) Ta med mat og drikke på togturen! Ikke alle tog har restaurant, mattralle eller matautomat, og maten kan være dyr og lite barnevennlig.

11) Du kan dra på Interrail hele året, men pass opp for feriemåneden august. Da blir det fort fullt både på toget og på overnattingsstedene.

God tur!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning