Morsmelk

Nå drikker bodybuildere morsmelk

Dropper proteinshaken. Kjøper heller morsmelk på nettet.

TØRST: Kan du sende meg flaska med morsmelk, takk?
TØRST: Kan du sende meg flaska med morsmelk, takk? Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Alle vet at morsmelk er sunt. De edle dråpene er stappfulle av vitaminer, mineraler, antistoffer, enzymer og proteiner av høy kvalitet.

Morsmelk er utvilsomt spesialdesignet for spedbarns næringsbehov, og det finnes masse forskning som dokumenterer at amming fører med seg en lang rekke helsemessige fordeler for barn. Ja, til og med for barnets mor.

Morsmelk i nettbutikker

Mange barn får også morsmelk utover det første året også, helt i tråd med anbefalinger fra WHO.

Men kan du se for deg en voksen mann, en bodybuilder, på treningssenteret, med vekter i den ene hånda og en flaske morsmelk i den andre?

Jepp. Nå kjøper visstnok voksne amerikanske menn morsmelk fra nettbutikker, ikke for å gi det til barna sine, men for å drikke det i forbindelse med trening. Enkelte briter skal også ha hengt seg på gimmicken, skriver The Telegraph.

Les også: Slik lagrer du morsmelk

Større muskler

Blant annet har enkelte fitnessutøvere (det gjelder neppe særlig mange) uttalt at de tror proteinsammensetningen og hormonene i morsmelk kan gjøre det lettere å bygge muskler fortere.

Dette finnes det ikke vitenskapelig belegg for.

Hjelper mot kreft?

Noen sier også at de drikker morsmelk for å forebygge eller kurere kreft.

Enkelte studier har faktisk vist at komponenter i morsmelk kan være gunstig ved kreft, men dette er komponenter som er fremstilt i laboratorier, og gjelder derfor ved ikke inntak av ordinær morsmelk, understreker ekseperter som The Telegraph refererer til.

Risiko for sykdommer

Det finnes naturligvis også risiko for å bli smittet av sykdommer som hiv og hepatitt om du kjøper morsmelk, selv om nettbutikkene visstnok skal ha sjekket og pasteurisert varene i forkant.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning