Test av matkasse

Test av matkasse for barnefamilier

Vi har testet matkasse fra Godt Levert, Adams Matkasse og Kolonihagen matkasse.

TEST AV MATKASSE: Tre småbarnsfamilier testet matkasser fra Godt Levert, Adams Matkasse og Kolonihagen. Hvilken kom best ut? FOTO: Getty Images.
TEST AV MATKASSE: Tre småbarnsfamilier testet matkasser fra Godt Levert, Adams Matkasse og Kolonihagen. Hvilken kom best ut? FOTO: Getty Images.
Publisert Oppdatert

Foreldre & Barn har testet de tre største som tilbyr matkasse tilpasset barnefamilier levert hjem på døra.

Hvordan er kvaliteten og smaken på maten? Hvor lett er det å lage middagen og hvor lang tid tar det? Er det billigere enn å kjøpe middag selv i butikken? Og spiser barna maten?

Vinner på tiden

Alle leverandørene i testen har gode, friske råvarer av god kvalitet og får topp score her. Alle menyene er varierte, innbydende og har en god miks av fisk og kjøtt. Det er også lite som skiller på pris.

For småbarnsforeldre er det viktig at det går raskt å lage middagen, derfor er tid et av de viktigste kriteriene i testen.

Fordi rettene fra Godt Levert i snitt tar kortere tid å lage enn maten fra de to andre leverandørene, kommer Godt levert best ut av testen.

Alle rettene tok under 40 minutter å lage, og de raskeste 20 minutter. Hos Adams Matkasse og Kolonihagen tok det minimum 45 minutter å lage de enkleste rettene.

Barna spiste ulikt

Rettene fra alle leverandørene var smakfulle og oppnådde toppkarakterer hos de voksne. Hos barna falt ikke alle rettene like godt i smak. Også her var Godt Levert hakket bedre enn de andre, fordi barna spiste det meste av maten deres.

- Barna spiste nesten all maten. Av seks retter var det kun én som ikke falt i smak. Det var tomatsuppa, som hadde «voksen» smak og store, litt harde kjøttboller, beskriver journalist Hege Fosser Pedersen i en av testfamiliene.

Barn elsker supper. Sjekk vår samling med suppeoppskrifter barna garantert liker.

- Smakene var milde og barnevennlige, og vi hadde nesten ingen rester. Hadde barna vært storspist, ville det blitt for lite, sier journalist Linn Hanssen, som også var med på testen.

Les også: Ferdigmaten du trygt kan servere barna

Slik gjorde vi testen

Vi har vektlagt tidsbruk 30 prosent, kvalitet, smak og pris 20 prosent hver og meny 10 prosent.

Om testen

Foreldre & Barn har testet de tre største leverandørene av middagsingredienser rett hjem i Norge. Vi har valgt de bedriftene som tilbyr middag tilpasset barn, og har testet dem ut fra kvalitet på maten, smak, tidsbruk, meny og pris samt om barna liker maten.

Testfamiliene har barn i alderen 2 til 12 år. Fordi det er få leverandører, har vi kåret en vinner uten å gi terningkast, og med en oversikt over pluss og minus med de ulike matkassene.

Tidsbruk: Hvor lett er det å forstå oppskriftene og tilberede maten? Hvor lang tid tar de å lage, og stemmer det med oppgitt tid?

Kvalitet på maten: Ser grønnsakene friske og innbydende ut? Hvordan er kvaliteten på fisken, kjøttet og tilbehøret? Er brødet ferskt?

Meny: Hvor varierte er middagsforslagene? Er det både fisk og kjøtt på menyen, og hvordan er vanskelighetsgraden?

Smak: Hvordan smaker maten? Hva synes de voksne? Hva synes barna, og spiser de maten? Var det nok mat? Ble det rester?

Pris: Hvor mye koster en middag i snitt per uke, og er det verdt pengene?

Les mer om de tre leverandørene her:

Matkasse fra Godt Levert

Meny: Godt Levert

- Grove pølser med søtpotetstappe

- Hjemmelagde fiskepinner med potetskiver og blomkål

- Kyllinggryte med kokosmelk

- Pasta Carbonara med skinke

- Sesamlaks med epletzatziki og blomkål

- Hjemmelaget tomatsuppe med egg og suppeboller

Godt Leverts matkasse ble denne testens vinner!

På nett: godtlevert.no

Pris: 845,- for kassen vi bestilte. Prisen på 5-dagers barnekasse er 1095,-

Snittpris pr. middag: 281,- på vår bestilling, snittpris per middag for femdagerskassa er 219 kroner.

Bestilling: Barnemeny, tre dager i uken til to voksne og to barn.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GODT LEVERT: Rettene er barnevennlige, men likevel interessante og smakfulle for voksne. Alle råvarene er av topp kvalitet. Ikke en eneste bit er blitt kastet eller skåret vekk. Kjøtt og fisk ser veldig delikat ut, og leveres med fryseelement. Bedre råvarer enn vi bruker ellers.
GODT LEVERT: Rettene er barnevennlige, men likevel interessante og smakfulle for voksne. Alle råvarene er av topp kvalitet. Ikke en eneste bit er blitt kastet eller skåret vekk. Kjøtt og fisk ser veldig delikat ut, og leveres med fryseelement. Bedre råvarer enn vi bruker ellers.

Beskrivelse: Du kan selv bestemme hvor ofte du vil ha maten levert, ta pauser og avslutte. Ingen bindingstid. Du styrer alt fra "Min side" på nettet.

Rekkevidde: Firmaet leverer til de fleste byer, større og mindre tettsteder over hele landet. Du kan sjekke på nettet om de leverer der du bor.

Innhold: Innbydende. Alltid minst én fiskerett som ga fin variasjon til fisken vi vanligvis spiser. Rettene er barnevennlige, men likevel interessante og smakfulle for voksne. Alle råvarene er av topp kvalitet. Ikke en eneste bit er blitt kastet eller skåret vekk. Kjøtt og fisk ser veldig delikat ut, og leveres med fryseelement. Bedre råvarer enn vi bruker ellers.

Tidsbruk: Samtlige oppskrifter var enkle å forstå. Vi brukte noe lengre tid enn oppgitt på rettene, men ikke noe mer enn fem til ti minutter ekstra. Middagene tok fra 15 til 40 minutter å lage. Pluss for ferdig kuttede grønnsaker! Praktisk at rettene varierte i vanskelighetsgrad, slik at vi kunne ta de letteste på de travleste dagene.

Smak: Maten var veldig god og smakfull! Barnepanelet, med barn på 5, 8 og 12 år, mente maten var mye bedre enn til vanlig. De voksne likte også maten veldig godt. Fint å utfordre barna med nye smaker på kjente råvarer.

Barnas dom: Barna spiste nesten all maten. Av seks retter var det kun én som ikke falt i smak hos barna. Det var tomatsuppen. Det ble litt rester fordi vi var ett barn mer enn menyen var tiltenkt. En familie på to voksne og to barn ville nok hatt nok mat til en restemiddag. Barna likte alle de nye smakene veldig godt.

Pluss: Rettene var varierte, smakfulle og barnevennlige. I tillegg blir de levert i tide på døra, og medlemskapet styres enkelt fra internett. Du kan ta pause når du vil og vurdere menyen før du bestiller. Bildene på menyen stemmer til og med ganske godt overens med de ferdige rettene!

Minus: Testens nest dyreste da vi testet. Hos disse testet vi tredagerskassen de hadde tilgjengelig, mens vi hos Adams matkasse testet femdagerskassen. Prisdifferansen på disse viser at Godt levert og Adams matkasse er like dyre. Godt levert sin 5-dagers barnekasse er rett rundt hjørnet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FALT GODT I SMAK: Av seks retter var det bare én som ikke falt helt i smak hos barna.
FALT GODT I SMAK: Av seks retter var det bare én som ikke falt helt i smak hos barna.

Kommentar: Flotte råvarer, enkelt å få til på den tiden vi har til rådighet om ettermiddagen, og barna liker maten så godt av de gjerne vil fortsette med matkassen. Godt med ny inspirasjon til hverdagsmiddagen. Prisen er høy, men det er verdt pengene, fordi vi slipper å planlegge middag og gå i butikken så ofte.

Les også: Gjør fisk til en spennende barnemiddag med disse triksene

Adams matkasse

På nett: adamsmatkasse.no

Pris: 1095,-

Snittpris per middag: 219,-. Prisen på 3-dagers barnekasse er 845,- som har en snittpris per middag på 281 kroner.

Bestilling: Barnekasse, fem dager i uken til to voksne og to barn.

ADAMS MATKASSE: Veldig gode, ferske og fargerike grønnsaker og frukt. Fisk og kjøtt er vakuumpakket og i kjølepose. Trekk for at det ikke var noe i vanskelighetsgrad lett, bare middels og vanskelig.
ADAMS MATKASSE: Veldig gode, ferske og fargerike grønnsaker og frukt. Fisk og kjøtt er vakuumpakket og i kjølepose. Trekk for at det ikke var noe i vanskelighetsgrad lett, bare middels og vanskelig.

Beskrivelse: Leverer annenhver uke. Du kan når som helst ta pause eller si opp abonnementet, som du styrer fra din egen side på nettet. Ingen egen matkasse for allergikere.

Meny: Adams Matkasse

- Halloweensuppe med lyrfilet , eplestaver og risoni

- Kyllinglår bakt med økologisk sitronskall med grønnsakstaver, folvapoteter og persilledipp

- Fårikål

- Brandade (fiskegryte) med fersk torsk, tomat, blomkål og salami

- Saftig kjøttpai med ovnsstekte maiskolber

Rekkevidde: I mange byer og tettsteder i hele landet. Tast inn postnummer på nettsiden og sjekk om de leverer hos deg.

Innhold: Variert meny. Trekk for at det ikke var noe i vanskelighetsgrad lett, bare middels og vanskelig. Veldig gode, ferske og fargerike grønnsaker og frukt. Fisk og kjøtt er vakuumpakket og i kjølepose.

Tidsbruk: Rettene tok fra 45 minutter til to timer å lage. Det tok oss lengre tid å lage maten enn oppgitt i oppskriften, der det kun står koke- eller steketid – ikke totaltid. Og steketiden på paien var 40 og ikke 20 minutter, som i oppskriften! Adams matkasse har også raske retter, men ikke den uka vi testet. En ukesmeny burde helst inneholde tre raske, én middels og en krevende rett du kan lage i helga. Stort sett lett å forstå oppskriftene.

Smak: Godt og variert for voksne med paien og suppen som favoritter, men det var de rettene barna spiste minst av. Morsomt med nye smaker på gamle retter, som kylling med sitronskall og stekt salami. Milde, men litt for spesielle smaker for barna på 5, 8 og 10 år. Sitronkyllingen var barnas favoritt.

Barnas dom: De smakte på alt, men spiste lite. Vi fikk nok rester til en ny middag.

Pluss: God og variert mat. Barna elsket den hjemmelagde potetmosen og stekt salami til torsken. Sultne barn spiste grønnsakene mens de ventet på kyllingen.

Minus: Alle rettene tok lengre tid å lage enn oppgitt. Fiskesuppen var det måltidet barna spiste minst av.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VARIERT MAT: Adams matkasse tilbød familien pai og fiskesuppe, som var de voksnes favoritter, mens barnas favoritt var kylling med sitronskall. Den gikk ned på høykant!
VARIERT MAT: Adams matkasse tilbød familien pai og fiskesuppe, som var de voksnes favoritter, mens barnas favoritt var kylling med sitronskall. Den gikk ned på høykant!

Kommentar: Gode råvarer og variert og smakfull meny. Billigst! Fire av fem retter tok for lang tid. Tilbudet er verdt pengene dersom barna dine liker maten, men i vår test spiste barna kun opp én av rettene.

- Tidsbruk er noe vi jobber med hele tiden, så denne testen skal vi ta med oss videre, sier daglig leder Lasse Smedsvig i Adams matkasse.

De har selv eget testkjøkken der familier tester rettene. Tidligere oppga Adams matkasse totaltiden, men fordi familiene brukte fra 20 minutter til én time på samme rett, bestemte de seg for å oppgi koke- og steketid isteden.

- I tillegg har vi betegnelsene lett, middels og tøff, forklarer Smedsvig.

Les også: Derfor bør barna få delta i matlagingen

Kolonihagen

På nett: kolonihagen.no

Pris: 784,- pluss frakt 75,-. Totalt 859,-

Snittpris per middag: 286,-

Bestilling: Middagskasse original, tre dager i uken til to voksne og to barn.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KOLONIHAGEN: Svært god kvalitet og smak på råvarene. De følger sesongen. Det meste er økologisk. Mange av råvarene ville vært vanskelig å finne i vanlige butikker, for eksempel et stort, røkt baconstykke (som smakte mye bedre enn vanlig bacon fra butikken). Korianderen var litt vissen, men det fikk vi advarsel om.
KOLONIHAGEN: Svært god kvalitet og smak på råvarene. De følger sesongen. Det meste er økologisk. Mange av råvarene ville vært vanskelig å finne i vanlige butikker, for eksempel et stort, røkt baconstykke (som smakte mye bedre enn vanlig bacon fra butikken). Korianderen var litt vissen, men det fikk vi advarsel om. Foto: Linn Hanssen

Meny: Kolonihagen

- Fiskekaker med glaserte grønnsaker og jordskokkpuré

- Stekt ris med kylling

- Mulligatawnysuppe med ris, egg og sprøstekt bacon

- Lammefrikassé med rotgrønnsaker

- Italiensk grønnsakssuppe

Beskrivelse: Levering hver uke. Du kan ta pause og hoppe over uker når du vil.

Rekkevidde: Leverer først og fremst i Oslo, de fleste Akershus-kommuner og Drammen. Sjekk på nettsiden om de leverer til ditt postnummer.

Innhold: Svært god kvalitet og smak på råvarene. De følger sesongen. Det meste er økologisk. Mange av råvarene ville vært vanskelig å finne i vanlige butikker, for eksempel et stort, røkt baconstykke (som smakte mye bedre enn vanlig bacon fra butikken). Korianderen var litt vissen, men det fikk vi advarsel om.

Tidsbruk: Det står 30 minutter på de fleste rettene, vi brukte 45. Ser ut til at kutting av grønnsaker ikke er medregnet. Det er synd, for kutting tar mye tid! Oppskriftene var lette å forstå. Færre ingredienser ville gitt kortere tid, men det kan selvfølgelig gå på bekostning av smak og næringsinnhold.

Smaker: Milde og barnevennlige. Svært godt, syntes de voksne. Barna var skeptiske,men fikk testet nye smaker, og overrasket med å si at de likte ting de ikke hadde spist før.

Barnas dom: Begge barna er ganske selektive. Ett av barna har matallergi, så vi måtte tilpasse maten og kjøpe ekstra ingredienser til henne. Kolonihagen har egen middagskasse for glutenallergikere, men gluten er ikke problemet for barnet i denne testfamilien.

Pluss: Svært gode råvarer og variert utvalg av kjøtt, fisk og grønnsaker. Barnevennlige smaker.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ØKOLOGISK: Kolonihagen tilbyr økologiske matvarer av høy kvalitet. På menyen var blant annet stekt ris med kylling, multigawny-suppe og lammefrikassé med rotgrønnsaker.
ØKOLOGISK: Kolonihagen tilbyr økologiske matvarer av høy kvalitet. På menyen var blant annet stekt ris med kylling, multigawny-suppe og lammefrikassé med rotgrønnsaker.

Minus: Rettene tar lengre tid å lage enn oppgitt. Det ble nesten ingen rester, så hadde barna våre vært storspiste, ville vi fått for lite.

Kommentar: Verdt pengene, selv om de er dyrest. Økologisk er bra for dem som foretrekker det.

Leder Carl Christian Mo i Kolonihagen abonnement sier alle rettene skal kunne lages på 30-40 minutter.

- Vi er klar over at folk bruker lengre tid, og noe av forklaringen er at vi bruker råvarer som kommer mer eller mindre rett opp fra jorden, forklarer Mo.

Det betyr blant annet at de må vaskes før de skrelles.

- Med unntak av rotgrønnsakene går resten av måltidene stort sett etter tidsskjemaet, sier Mo, som også er uenig i at porsjonene er for små.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning