Sunn ferdigmat

Ferdigmaten dere trygt kan servere barna

Og produktene dere bør styre unna.

FERDIGMAT: Dette er eksempler på ferdigmat som ofte benyttes av norske småbarnsfamilier. Hva sier eksperten om næringsinnholdet i dem?
FERDIGMAT: Dette er eksempler på ferdigmat som ofte benyttes av norske småbarnsfamilier. Hva sier eksperten om næringsinnholdet i dem?
Publisert Oppdatert

Forstå hva du spiser

Slik leser du lista over ingredienser i ferdigmaten du kjøper:

*Ingrediensen som står oppført først på lista, er den det er mest av i matvaren. Ingrediensene angis i fallende rekkefølge etter den vekta de hadde ved produksjon.

*Det står ofte oppgitt at en matvare inneholder vegetabilsk fett. Hvis man lurer på om dette er palmeolje, bør man sjekke nettstedet til produsenten eller eventuelt ta direkte kontakt.

*Lurer du på hva de ulike tilsetningsstoffene er? Mattilsynet og matportalen har mye informasjon om tilsetningsstoffer på sine internettsider.

*Se etter næringsdeklarasjon. Dette er ikke påbudt, men praktisk for forbrukeren. I næringsdeklarasjonen oppgis næringsinnholdet av energi, protein, karbohydrater og fett.

Ferdigmatsjekkliste

Slik blir ferdigrettene sunnere:

*Velg retter med mye grønnsaker, legg til ekstra grønnsaker selv eller tilbered grønnsaker som du serverer ved siden av.

*Server grønnsakene på en barnevennlig måte. I stedet for å blande alt i en salat, kan du for eksempel ha skåler med salatblader, tomater, agurkstaver, gulrotbiter og mais.

*For fiskeretter som gratenger, fiskeboller og fiskepuddinger, bør du velge variantene med høyest fiskeinnhold. Tilsett ekstra fisk i fiskesuppen.

*Velg retter med magert kjøtt.

*Sjekk fettkildene og styr unna palmeolje.

*Se etter salt- og sukkerinnholdet.

*Hvor ofte spiser du ferdigretter? Innholdet er mindre viktig hvis du spiser det sjelden.

Frossenpizza, tomatsuppe på pose, nudler, pølser og taco er populære matvarer hos mange barn.

Ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius har sett på innholdet i åtte ferdigmatprodukter som ofte står på menyen hos småbarnsfamilier. I guiden har hun lagt vekt på barnevennlig ferdigmat. Vurderingen ligger nederst i artikkelen.

Sunt tilbehør til ferdigmaten

- Ferdigmat er ikke ensbetydende med dårlig mat. Mye av ferdigmaten er helt grei, sier Borchsenius.

Hvor sunt måltidet blir, avhenger av tilbehøret.

- Server oppskårne grønnsaker og dipp ved siden av pizzaen, og tilsett en boks med tomater i tomatsuppa. Med enkle grep kan man servere et mye mer næringsrikt måltid, forteller Borchsenius.

Forsker ved Statens institutt for forbrukerforskning (Sifo), Annechen Bahr Bugge, forteller at de fleste mikser ferdiglaget og hjemmelaget mat, til tross for at idealet i Norge er mest mulig hjemmelaget.

- Høyest inntak av frukt og grønt finner man hos dem som styrer unna ferdigmaten og har et råvarebasert kosthold, sier hun.

Faglærer i ernæring, skribent for Dinmat.no og forfatter av en rekke kokebøker rettet mot barnefamilier, Margit Vea, mener at mange barn i Norge spiser for mye usunn ferdig- og hurtigmat.

- Hvis barna skal få et sunt kosthold senere i livet, er det viktig at de lærer seg å lage mat. Ved å skape gode matvaner tidlig, bekjemper vi matanalfabetisme, usunnhet og livsstilssykdommer. Såkalt barnevennlig mat, som pølser, kjøttdeig, taco og leverpostei, er ofte den maten som er mest bearbeidet og raffinert, påpeker Vea.

Høyt innhold av sukker og salt

Professor i mat- og ernæringsvitenskap ved Universitetet i Stavanger, Wenche Frølich, råder småbarnsforeldre til å se på salt- og sukkerinnholdet.

- Hovedårsaken til den økende fedmeepidemien er ferdigmat. Det burde vært større fokus på de negative konsekvensene av for mye salt og sukker i maten. Sukker og salt inngår i mange produkter vi ikke tenker på. Begge deler virker konserverende, samtidig som smaken selger, forteller Frølich.

Hun mener imidlertid at det finnes mye bra ferdigmat i det norske markedet, og at mye av ferdigmaten har fått et ufortjent dårlig rykte.

- Maten som selges i norske butikker lages av seriøse produsenter som følger helsemyndighetenes regler og anbefalinger, sier Frølich.

Borchsenius påpeker at ferdigmat ikke er farlig, og at folk ikke må bli paniske.

- Hvis barna spiser variert, er glade i frukt og grønt, får grovt brød fremfor fint og drikker mager melk fremfor fet, er det helt greit med ferdigmat av og til, sier hun.

Les også: Stor guide til et sunt familiekosthold

Borchsenius' vurdering av åtte utvalgte ferdigmatprodukter:

Pizza Grandiosa

Det er ingen store ernæringsmessige forskjeller mellom de «vanlige» Grandiosaene, og den som er nøkkelhullsmerket.

Ferdigpizza er et greit valg innimellom, men vær klar over at det er mest hvetemel og ost i pizzaer som dette.

GRANDIOSA: Ikke så ille som du kanskje tror, men kjøttbitene er imidlertid ikke skinke.
GRANDIOSA: Ikke så ille som du kanskje tror, men kjøttbitene er imidlertid ikke skinke.
KETSJUP: Ernæringsfysiologen anbefaler å heller velge den originale.
KETSJUP: Ernæringsfysiologen anbefaler å heller velge den originale.
WIENERPØLSER: Disse pølsene inneholder mye fett, ifølge ernæringsfysiologen.
WIENERPØLSER: Disse pølsene inneholder mye fett, ifølge ernæringsfysiologen.

Akkurat denne pizzaen har dessuten ikke skinke, slik man kanskje skulle tro, men kjøtt blandet ut med hvetestivelse, vann og soyaprotein. Det er bare rundt 40 prosent kjøtt i det som ser ut som kjøtt.

Det er ikke veldig vanskelig å lage en sunnere pizza selv. Og de gangene du velger ferdigpizza, bør du alltid servere den med salat eller grønnsaker og dipp.

Det som gjør pizza mest usunt, er nemlig vanen mange har med å spise den uten tilbehør.

Toro Original Tomatsuppe med makaroni

Det er både mindre fett og kalorier i denne posesuppen enn i en «fersk» suppe. De ferske er likevel bedre valg fordi de stort sett inneholder fett av den sunne sorten og dessuten opptil 70 prosent tomater.

Tomatsuppe er et typisk eksempel på retter som kan lages veldig mye sunnere ved å gjøre de rette valgene.

Bruker du enten ferske ferdigsupper eller lager suppen selv, får du i barna mye mer tomat enn om du bruker posesupper. Tomaterer stappfulle av lykopen og andre antioksidanter, og absolutt noe vi bør få i oss så mye som mulig av.

Posetomatsuppe med makaroni og hjemmelaget tomatsuppe med egg er to helt forskjellige måltider, både når det gjelder smak og sunnhet.

Les også: Slik gjør du fiskemiddagene spennende

Idun Tomatketchup uten tilsatt sukker

Denne ketsjupen inneholder litt mindre tomat enn det originale produktet, og dessuten det kunstige søtstoffet sukralose istedenfor sukker.

Selv om denne ketsjupen inneholder mindre sukker og færre kalorier enn vanlig ketsjup, har dette minimalt å si rent ernæringsmessig, hvis man bare spiser ketsjup innimellom.

Finsbråten wienerpølse

Alle barn liker pølser, og alle barn skal selvfølgelig få lov til å spise pølser innimellom. Men jo oftere man serverer pølser, desto viktigere er det å velge de sunneste.

LEVERPOSTEI: Denne typen er populær blant barna, men inneholder mye fett.
LEVERPOSTEI: Denne typen er populær blant barna, men inneholder mye fett.
PANNEKAKER: Ifølge ernæringsfysiologen er denne grei, men hun påpeker at man like raskt kan lage røren selv.
PANNEKAKER: Ifølge ernæringsfysiologen er denne grei, men hun påpeker at man like raskt kan lage røren selv.

Vær klar over at det finnes pølser med halvparten så mye fett, noe som kan være verdt å forsøke.

Pølser er også en type mat som mange serverer som de er. Hvorfor ikke servere grønnsaker og dipp som tilbehør eller kanskje som forrett?

Stabburet leverpostei

Det står ikke oppgitt på boksen hvor mye av fettet som er mettet, men ettersom denne leverposteien både inneholderstorfefett og svinefett, kan vi regne med at mye av fettet er mettet.

Ernæringsmessig er det bedre å velge posteier som inneholder olje fremfor animalsk fett.

Men når det er sagt: Leverpostei er samtidig en fin kilde til jern, så hvis dette er den typen barnet liker, så la det fortsetteå spise denne leverposteien.

Les også: Slik viderefører du din egen bakeglede til barna

Mr. Lee nudler

Ungene elsker det, men dessverre er nudler som dette ikke særlig sunt.

Ikke bare inneholder de palmeolje og en del salt, men også raske karbohydrater. Dette er derfor en rett som gir nokså mye fett og kalorier, men som ikke metter særlig godt.

Nudler er noe man skulle tro kan passe som et lite mellommåltid, for eksempel når barna kommer hjem fra skolen. Men ernæringsmessig er dette et produkt som ikke er særlig gunstig. Dette gjelder ikke minst for de barna som har lett for å legge på seg.

Mills potetmos

Ifølge reklamen er det ernæringsmessige innholdet omtrent det samme som poteter, men mosen inneholder i tilleggkalsium og vitamin A fordi du tilsettermelk.

Men potetmos i pulverform inneholder enda raskere karbohydrater enn vanlige poteter og hjemmelaget mos på grunn av måten pulveret fremstilles.

Toro pannekaker

Det er fullt mulig å lage sunnere pannekaker selv.

Å lage en røre fra bunnen av, er ikke en veldig mye større jobb enn å røre sammen denne miksen.

Du velger bare sammalt mel fremfor hvetemel og olje eller flytende margarin som fettkilde. Ikke ha i så veldig mye sukker,men gjerne litt ekstra egg for å øke proteininnholdet.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning