Test av lomper

- Vokser i munnen når du tygger

Én lompe bør du styre unna!

NORGES BESTE LOMPE: Pølsemakermester Tore Teigen og grillekspert Jan Ivar Nykvist mener Ola-lompa Spelt lomper er Norges beste. Foto: Tore Fjeld
NORGES BESTE LOMPE: Pølsemakermester Tore Teigen og grillekspert Jan Ivar Nykvist mener Ola-lompa Spelt lomper er Norges beste. Foto: Tore Fjeld
Publisert Oppdatert

Om testen:

Denne testen av ti ulike potetlomper er utført som en smakstest der produktene er vurdert og rangert ut fra hvilke som ifølge smaksdommerne har den beste smaken. Lompene ble kjøpt inn to dager før testen ble utført, og alle produktene har en holdbarhetsdato på minimum 7 dager etter at testen ble utført. Produktene er vurdert ut fra smak, utseende og konsistens. 

Produktene er innkjøpt hos Rema 1000, Coop OBS, Meny og Rimi i Oslo i uke 18. Prisene som er oppgitt er prisene i de butikkene der produktene er kjøpt.

Smakspanelet har bestått av:

Pølsemakermester Tore Teigen, som har lang erfaring som smaksdommer i matkonkurranser i Norge og utlandet, samt at han har jobbet i næringsmiddelindustrien i mange år. 

Kokk Jan Ivar Nykvist, aktiv konkurransegriller med sitt lag Team Barbieq, tidligere deltaker i Norges Grillmester på TV 2 og forfatter av grillboken "Glød". 

Feiringen av nasjonaldagen står for døren, og hva er vel mer norsk enn pølser og lomper? Egentlig er det potetbaserte, flate bakverket en svensk oppfinnelse, men det trenger vi ikke å bry oss så mye om i en sådan stund. 

Speltlomper ble testvinner

Er du en dreven pølsespiser har du nok opplevd at det finnes både gode og mindre gode lomper, for smaken varierer, mener vårt testpanel.

Pensjonert pølsemakermester Tore Teigen og kokk og grillbokforfatter Jan Ivar Nykvist har smakt seg gjennom ti forskjellige typer lomper og kåret sin favoritt: Ola-Lompa speltlomper som får terningkast 5.

- Dette er en lompe med litt mat i, og smaken er god. Den er litt tykkere enn mange andre lomper, men uten at den sprekker når du ruller den sammen rundt pølsa. Den inneholder også noe grovt som gjør at du får følelsen av å spise en litt sunnere lompe, lyder smakspanelets dom.

Tradisjonelt skal lomper bakes av poteter, hvetemel og salt, men i dag finnes det også lomper tilsatt havre, rug og speltmel.

Som en potet

Men det er uansett poteter som er hovedingrediensen, lompene vi testet inneholder fra 68 til 86 % poteter. Melet brukes for å få det til å bli en deig som henger sammen, og til utbaking. Deretter stekes lompene på begge sider. 

- Selv om det står "speltlomper" på pakningen, er det ikke så veldig mye spelt i dem. Det er ikke noen stor grunn til å velge spelt- eller havrelomper på grunn av sunnhet, ta de lompene du selv synes smaker best, råder grillekspert Nykvist.

Poteter er imidlertid ikke det verste du kan spise, så i valget mellom et pølsebrød basert på kun hvitt hvetemel, og en potetlompe, kommer lompa greit ut på "sunnhetsskalaen". Lomper kan også fint brukes til andre ting enn pølse, for eksempel som kaffebrød med smør og sukker. Mange steder i landet kalles lomper for potetkaker, og er mest vanlig brukt som søtt tilbehør til kaffen.

Kjøp ferskest mulig

Det viktigste for at lompene skal smake godt, er at de er så ferske som mulig. 

Et av de største problemene med lomper generelt, er at de ofte oppbevares ganske lenge i butikken før de blir solgt. Alle lompene i testen er tilsatt konserveringsmiddel slik at de skal holde seg lenge uten å mugne.

Det har du sikkert selv opplevd hvis en pakke lomper er blitt liggende i skuffen hjemme - det tar lang tid før lompene blir ødelagt. Men når et bakverk blir oppbevart i lang tid, vil også smaken bli så som så.

- Sjekk holdbarhetsdatoen, kjøp lompene så ferske som mulig, er rådet fra testpanelet. 

Vanlig praksis er å merke lomper med 14 dagers holdbarhet fra de er bakt, men du bør helst få tak i noen som er ferskere enn det. For selv om det ikke er farlig å spise 14 dager gamle lomper, er ikke smaken den samme som da de var ferske. Gamle lomper vil lett bli tørre, og kan sprekke opp når du ruller dem rundt en pølse. 

Vil du ha helst ferske lomper er det heller ikke så vanskelig å bake dem selv, det er også en finfin måte å bruke opp potetene som ble til overs fra middagen.

Lompene skal ikke oppbevares i kjøleskapet, men i en tett pose i romtemperatur. De kan også fryses, men mange opplever at de blir vanskelige å få fra hverandre når de er opptint igjen. Her er imidlertid noen tips til hvordan du skal fryse og tine opp lomper igjen.

- Smaker ingenting

De lompene som kommer aller dårligst ut i testen, er Aulie lomper. Disse er basert på poteter og hvetemel, men testpanelet mener det er vanskelig å finne noe som helst smak her.

- Det smaker bare vann, mener Jan Ivar Nykvist.

- Smakte ikkeno! Dette var dårlige greier, repliserer testkollega Tore Teigen.

Lompene fra Aulie blir derfor kåret til testens taper, og "belønnes" med terningkast 1.

Les også:

Trekk pølsene i lettøl

Her er de sunneste hamburgerbrødene

Wienerpølser til terningkast 6

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning