Test av is på boks

- Dette smaker barberskum med sukker!

Men også en herlig harmoni av karamell og vanilje - vi har testet 16 iskremer på boks.

TEST AV IS PÅ BOKS: Bakebloggerne Anne Brith Davidsen, Elin Vatnar Nilsen samt kokk og kjøkkensjef Victor Ramos har testet 16 iskremer på boks.
TEST AV IS PÅ BOKS: Bakebloggerne Anne Brith Davidsen, Elin Vatnar Nilsen samt kokk og kjøkkensjef Victor Ramos har testet 16 iskremer på boks.
Publisert Oppdatert

Om testen:

Vi har testet 17 forskjellige fløteiskremer på boks som er handlet inn på Meny, Kiwi, Coop og Rema 1000. Alle ble kjøpt inn samme dag, og prisen som er oppgitt er prisen vi betalte i butikken. Yoghurtis og andre alternativer til fløteis er ikke med i denne testen.

Testpanelet fikk servert hver type iskrem i skåler og ante ikke hvilken is som var hva. Isen er vurdert ut ifra følgende kriterier:

Smak, ettersmak, konsistens og utseende. 

Resultatet er testernes subjektive vurdering.

I testpanelet:

Elin Vatnar Nilsen, utdannet konditor og driver bloggen www.krem.no.

Anne Brith Davidsen, driver bloggen www.villaperlesukker.no

Victor Ramos, kokk og kjøkkensjef på Egmont.

De fleste sverger til iskrem på 17.mai-bordet. En god iskrem kan løfte en dessert ti hakk. Vi har smakt oss frem til hvilken type du bør gå for og hvilke som absolutt ikke er å anbefale.

Som testere har vi med oss bakebloggerne Anne Brith Davidsen, Elin Vatnar Nilsen samt kokk og kjøkkensjef Victor Ramos.

De har blindtestet 17 forskjellige populære fløteiskremer på markedet for å finne den beste. Resultatet ble variert. Vi har delt ut sekseren til én is fra Häägen-Dazs. Det er fire iskremer som skiller seg ut i tillegg til testvinneren, en hver fra Diplom-Is, Hennig-Olsen, Jacobs og Mövenpick.

Om du foretrekker ”plain” vaniljeis har ekspertene svaret på hva som er det optimale.

– Du skal kjenne at vaniljen knaser i munnen når du spiser en god vaniljeis. I tillegg skal fargen være lysegul etter eggeplommene. Den skal fylle munnen godt og ikke være for tynn eller for tykk, forteller Vatnar Nilsen. 

Mange har for mye luft

Ramos er også opptatt av at iskremen skal ha riktig konsistens.

– Jo mindre luft det er i isen, desto bedre er det. Mange produsenter pisker opp mye luft og fryser det for å spare på varene. Jeg tipper at hvis vi smelter flere av de iskremene vi har her vil det bare fylle halve boksen, sier han.

Davidsen sier at du på flere måter lett kan avsløre isens kvalitet når den smelter.

– En dårlig is smelter ofte veldig fort og blir svært flytende, nærmest som vann. Men det er derimot heller ikke positivt om isen har samme fasong en halvtime etter at du la den opp på fatet. Da er det tilsatt for mye stivelse. Nøkkelen er å finne isen som er midt imellom, sier hun.

Sjokolade og jordbær

I en sjokoladeis er Vatnar Nilsen opptatt av at sjokoladebitene ikke skal være for store.

– En is skal smelte i munnen. Hvis det er tilsatt store sjokoladebiter blir det fort hardt og ubehagelig å spise. Det optimale for meg er hvis det er tilsatt tynne sjokoladeflak som smelter sammen med isen, mmmmm!

Det viktigste kriteriet for en optimal jordbæris er naturlig nok at det skal smake nettopp jordbær.

Rosa smak

– I en typisk tressis er det ofte ikke særlig mye smak av jordbær annet enn at den er rosa. Jeg er glad i ordentlig bærsmak med synlige bær. Men det er kanskje spesielt for voksne. Barn foretrekker jo som regel at isen er uten ”klumper” og at den har en tydelig farge, så det bør jo tas i betraktning når du skal kjøpe is, sier Davidsen.

Å servere is kan virke som en kabal som må gå opp siden isen smelter for hvert sekund som går. Fortvil ikke.

– I en is kommer smaken best frem hvis den har stått ute en stund. Personlig foretrekker jeg at den har begynt å smelte litt når jeg skal spise den, sier Vatnar Nilsen.

Stakk av med sekseren

Testpanelet var samstemte om hvilken is som hadde herligere smak enn samtlige: Häagen Dasz med karamell, vanilje og brownies.

– Wow. Denne har en perfekt sammensetning av fløte, vanilje, karamell og sjokolade. I tillegg ser den svært innbydende ut, sier Davidsen.

– Isen er god. Karamellen er god. Alt klaffer her. Når isen er i munnen kjenner jeg at den sprer seg. Det tyder på at isen er full av aroma. Jeg klarer ikke stoppe å spise av denne!, sier Vatnar Nilsen.

Ramos er enig.

– Denne skiller seg klart ut fra de andre i testen. Den har en god og lang ettersmak. I tillegg er det spennende kontraster i denne isen, sier han.

Smak av såpe og papp

Vaniljeiskremen fra First Price vakte derimot ikke like stort engasjement.

– Dette er den eneste isen som faktisk lukter noe som helst. Og det lukter kunstig. Den ser også kunstig ut – den er så hvit at den nesten er blå, sier Davidsen.

– Isen smaker nesten såpe. Det minner om barberskum med sukker oppi, sier Ramos.

– Dette smaker som papp. Jeg kjenner ikke et snev av vanilje i denne isen, sier Vatnar Nilsen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning