sukker i frukt

Er du opptatt av sukkerinnholdet i barnets frukt?

Velg heller frisk frukt fremfor smoothies og rosiner.

SUKKER I FRUKT: Det er lite negativt å si om frukt, mener ekspertene. Det kan imidlertid være greit å passe på den totale mengden frukt, bær, tørket frukt, juice og smoothie som inntas. Foto: Gettyimages.com.
SUKKER I FRUKT: Det er lite negativt å si om frukt, mener ekspertene. Det kan imidlertid være greit å passe på den totale mengden frukt, bær, tørket frukt, juice og smoothie som inntas. Foto: Gettyimages.com.
Publisert Oppdatert

Frukt og bær er søtt, godt og inneholder mange vitaminer og mineraler barna trenger. Har du en liten fruktelsker i huset, er det med andre ord god grunn til å være glad for det, men det kan være greit å passe litt på den totale mengden av frukt, bær, tørket frukt, juice og smoothie som inntas.

Frukt inneholder nemlig også fruktsukker.

Sukkerinnhold i frukt

– Jeg har veldig lite negativt å si om frukt, og mener sukkerinnholdet i frukten blir underordnet med mindre barnet spiser veldig store mengder. For de fleste barn er ikke dette et problem, og de regulerer mengden selv, sier klinisk ernæringsfysiolog Ragnhild Lekven Fimreite.

Hun mener det er viktig at barn får inn gode vaner tidlig og lærer seg til å velge frukt og bær fremfor andre søtsaker som sjokolade og annet godteri.

– Frukt har jo den fordelen at det også metter, sier hun.

Større mengder fruktsukker

Drikker barnet mye juice, kanskje på toppen av frukten som spises, er Lekven Fimreite mer betenkt.

– Barnet får jo ikke den samme metthetsfølelsen etter et glass juice som etter en porsjon med frukt, og det kan derfor fort bli mye større mengder også av fruktsukker. Og selv om fruktsukker er naturlig, kan et glass juice bidra med like mye sukker som et glass saft eller brus, sier hun.

Det kan altså bli mye sukker selv om det er naturlig, men fordelen er at juicen samtidig tilfører kroppen mineraler og vitaminer den trenger.

God næringskilde

– Det er mange foreldre som er flinke til å gi barna frukt, og det er bra. Frukt er sunt og en viktig del av et balansert kosthold, sier Mari Eskerud.

Hun er klinisk ernæringsfysiolog ved A Klinikken og har mastergrad i barneernæring.

– Barn trenger de samme næringsstoffene som voksne, og frukt er en god kilde til mikronæringsstoffer og fiber. I tillegg er det viktig å etablere sunne kostholdsvaner tidlig, for å gi barna et godt grunnlag, sier hun.

Les også: Barnet ditt kan fint spise vegetarmat

5 porsjoner frukt og grønt

Hun minner imidlertid om at en porsjon for et barn er mye mindre enn en porsjon for en voksen.

– Bruk derfor gjerne håndflaten til barnet som en guide. En håndflate tilsvarer en porsjon, sier Eskerud.

Anbefalingene når det gjelder frukt og grønt for barn er som for voksne. De små skal også ideelt ha i seg fem porsjoner frukt og grønt per dag, og halvparten av dette kan være frukt.

– For en ettåring kan dette tilsvare 150 gram frukt og grønt per dag, sier hun.

Frukt med mye sukker

Frukt kommer i flere varianter, også tørket. Hvis dette er barnets favoritt, kan det være greit å være ekstra oppmerksom på mengden.

– Når det er sagt vil alltid frukt og bær – også tørket – være et bedre alternativ enn godteri. Likevel er det lurt å huske på at en liten boks med rosiner inneholder 60-70 prosent sukker, så etter at vannet er trukket ut, består rosinene nesten bare av fruktsukker og fiber, sier Lekven Fimreite.

Dette kan bli mye for en liten kropp, og er særlig uheldig hvis det spises rett før middag og ødelegger appetitten.

– Det å kjøpe en liten boks med frisk frukt eller bær, vil alltid være mye bedre, sier hun.

Les også: Stor guide til sunt barne- og familiekosthold

Husk å variere

Hvis du er opptatt av sukkerinnholdet i frukten barnet skal få, anbefaler Lekven Fimreite å velge bær fremfor frukt. De inneholder mindre fruktsukker og bidrar samtidig med masse antioksidanter.

– Banan, druer og noen pæresorter inneholder derimot mye sukker, men jeg syns likevel vi skal være forsiktige med å henge ut noen typer frukt som mindre sunne. Har barnet lagt sin elsk på bananer, syns jeg det skal få spise det, for denne frukten har også mange fordeler, sier hun.

Forsøk imidlertid gjerne å introdusere annen frukt for barnet og se om dere ikke klarer å variere litt med for eksempel eple og kiwi også.

Frisk frukt foran tørket

Også Eskerud mener det er unødvendig å velge frukt basert på sukkerinnhold, for i praksis er det ikke så veldig stor forskjell fra frukt til frukt.

– Det viktigste er variasjon. Varier frukten som spises, spesielt hos barn, slik at de blir kjent med mange forskjellige smaker, sier hun.

Heller ikke Eskerud anbefaler tørket frukt som erstatning for frisk frukt.

– Fordi volumet er mindre, er det lettere å spise mye uten å bli mett. Spiser du tørket frukt er det derfor lett å få i seg en god del sukker, sier hun.

At frukt og bær er en viktig del av det daglige kostholdet, er altså ernæringsfysiologene enige om. Forsøk likevel å holde oversikt slik at det ikke blir for mye.

– Særlig kan smoothieposer til de minste barna bidra med mye frukt. Faren med at kostholdet består av mye frukt er primært at det blir lite variert og mindre plass til annen næringsrik mat som grønnsaker, kornprodukter, kjøtt, fisk og melkeprodukter, sier Eskerud.

Les også: Forslag til sunne frokoster for barn

Prøv med grønnsaker

Er barnet veldig glad i frukt, kan du derfor med fordel se om du ikke klarer å bytte ut noen av fruktporsjonene med grønnsaker.

– Da får de små fortsatt i seg masse fiber, men mye mindre sukker, sier Lekven Fimreite.

Forsøk for eksempel med et beger med cherrytomater, en pose sukkererter eller noen knaskenøtter neste gang barnet blir fysent på noe i butikken.

– Det finnes mange små, praktiske enheter nå som passer godt både i din egen veske og barnets tursekk, sier hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning