Så lang er holdbarheten på kokt pasta

Farlig å la pastaen ligge ute for lenge

Barnas favorittmat, pasta, kan føre til sykdom. Men bare hvis den oppbevares feil.

BARNAS FAVORITT: Ikke alle vet at pasta som har ligget for lenge på kjøkkenbenken kan være farlig å spise.
BARNAS FAVORITT: Ikke alle vet at pasta som har ligget for lenge på kjøkkenbenken kan være farlig å spise. Foto: Foto: Istock photo
Publisert Oppdatert

Det kan være farlig å spise pasta og ris som har ligget lenge ute i romtemperatur. Disse matvarene inneholder nemlig relativt store mengder bakteriesporer som overlever koking. Når maten blir nedkjølt, spirer disse sporene og blir bakterier som vokser.

Noen av bakteriene kan danne giftstoffet toksin i denne prosessen, og det er derfor ikke lurt å la ris og pasta ligge for lenge ute.

Ikke lenger ute enn 6-8 timer

- Maten kan ligge ute i romtemperatur i 6-8 timer, det er ok. Men ligger det lengre ute enn dette, kan det være farlig, sier Per Einar Granum, infeksjonsbiolog og professor ved Institutt for mattrygghet på Veterinærhøgskolen til Foreldre & Barn.

Professoren forteller at man kan bli veldig syk med oppkast, og blir det mye nok toksin, kommer det over i vevet (fra tarmen) og ødelegger mitokondriene som sørger for energiomsetningen i kroppen. I verste fall kan det ende med leversvikt.

Ifølge Per Einar Granum har det vært flere dødsfall i Europa grunnet feil oppbevart pasta, det første ble rapportert i 1997. I 2003 ble spiste fem søsken i alderen 7-14 år pastasalat. Fire av dem ble syke av toksinet, den yngste søsteren døde. Det siste tilfellet ble publisert i fjor høst, da en 20 år gammel mann døde av romtemperert pasta.

- Ved dødsfallene hadde pastaen ligget ute i bortimot to døgn, forteller Per Einar Granum.

Ikke meldingspliktig sykdom

- At noen bakterier kan produsere toksiner i mat er en kjent sak. De fleste av disse toksinene gir diaré og oppkast rett etter man inntar maten, og som regel går det fort over, sier Line Vold, seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet.

RIKTIG OPPBEVARING: Matrester må oppbevares i et kjøleskap med riktig temperatur, ellers kan man bli syk.
RIKTIG OPPBEVARING: Matrester må oppbevares i et kjøleskap med riktig temperatur, ellers kan man bli syk. Foto: Foto: Istock photo

Siden diaré eller oppkast forårsaket av toksinproduserende bakterier ikke er meldingspliktig sykdom har ikke Folkehelseinstituttet tall på hvor mange som blir syke av disse toksinene årlig.

- Det er heller ikke alle som går til lege og får en diagnose, sier Line Vold.

Hjelper ikke å koke maten

Professor ved Institutt for mattrygghet på Veterinærhøgskolen, Per Einar Granum, forteller at det ikke hjelper å koke maten.

- Mange tror det går greit så lenge maten varmes godt opp hver gang, men det gjør det altså ikke.

Han råder folk til å passe på at det er kaldt nok i kjøleskapet. Det må være under åtte grader, men bør være maksimum 4 grader.

Han forsikrer om at det går greit å koke pastaen kvelden før, ha den kjøleskapet over natten, for å så lage pastasalat dagen etter. Det går også greit å ha med pasta i barnas matpakke hvis den spises innen 6-8 timer.

Granum forteller at også melkeprodukter, pizza og gryteretter ikke bør ligge for lenge i romtemperatur, for å så varmes opp igjen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning