glutenfri middag til barn:

Oppskrifter på glutenfrie middager til barn

- Når man har glutenallergi er middagen det enkleste måltidet fordi man sjelden spiser brødmat til middag, sier ekspert.

GLUTENFRI MAT TIL BARN: Det er flere matvarer som er naturlig glutenfrie og som også anbefales for et variert og sunt kosthold, som kjøtt, fisk og egg. Foto: gettyimages.com.
GLUTENFRI MAT TIL BARN: Det er flere matvarer som er naturlig glutenfrie og som også anbefales for et variert og sunt kosthold, som kjøtt, fisk og egg. Foto: gettyimages.com.
Publisert Oppdatert

- Fremfor å fokusere på alt du ikke kan spise, er det viktig å fokusere på alt du kan spise. Når man har glutenallergi er middagen det enkleste måltidet fordi man sjelden spiser brødmat til middag, sier forfatter av kokeboken Lavfodmap – Magevennlig mat, Julia Edin, som selv har vært glutenintolerant siden hun var barn.

Også ernæringsfysiolog hos Grete Roede, Kristin Fjæra, kan fortelle at glutenfri middag er det enkleste å servere.

- Det er flere matvarer som er naturlig glutenfrie, og som også anbefales for et variert og sunt kosthold, som fint kan inngå i middagen. Råvarer som kjøtt, fisk og egg er naturlig glutenfrie. Samme med grønnsaker, poteter og ris, sier hun.

Les også: Laktoseintoleranse hos barn kan skyldes glutenallergi

Glutenfri middag til barn

Mange rene råvarer er helt fri for gluten:

- Egg og rene/naturelle melkeprodukter

- Kjøtt, fisk og kylling

- Ris og poteter

- Frukt, grønnsaker og bær

- Quinoa, amaranth, bokhvete, hirse

- Nøtter og frø

- Olje, smør og margarin

- Sukker, salt og rene kryddersorter

Kilde: «Glutenfri! Gode tips for mennesker som lever med cøliaki», en brosjyre utgitt av Fria (fria.se)

- Pasta og pizza er vel det vi spiser mye av i Norge av melholdige middager, men det finnes glutenfrie alternativer. Eller så kan man bruke ris eller poteter som tilbehør, og bytte ut korn med grønnsaker, sier Edin.

Ellers er tacolefser, pizza og pannekaker blant helgemiddagene som inneholder mel det er gluten i. Fjæra forklarer at man da kan velge ferdigprodukter eller prøve seg frem for å lage varianter med annet mel fra bunnen av.

- Toppingen og tilbehøret til de nevnte rettene er det samme til hele familien og er stort sett glutenfritt, sier hun.

Det trenger verken å bli dyrt eller vanskelig for familien å spise glutenfri middag. Det handler mest om å ikke kjøpe ferdigmat fordi den ofte inneholder gluten eller spor av gluten, og i stedet bruke kokebøker og lage vanlig mat fra bunnen av.

- Vi nordmenn spiser dessuten brødskiver til frokost, har brød i matpakken og drar hjem for å lage spaghetti til middag. Da blir det også mange melprodukter å erstatte hvis du skal legge om til glutenfritt, sier Edin.

- Hvis du klarer å variere i kostholdet ellers, for eksempel ved å spise yoghurt med nøtter og bær eller havregryn til frokost, har med middagsrester eller frukt og grønt i matpakken, så er det enklere å legge om. Så kan du spise kjøttboller med potetmos heller enn pasta til middag, legger hun til.

Les også: Slik oppdages cøliaki hos barn

Foto: Julia Edin
Foto: Julia Edin

Julias italienske kjøttboller med potetmos

60 g parmesan
500 g kjøttdeig
1/2 ts pepper
2 vårløk (kun det grønne)
2 ss olivenolje
2 bokser hakkede tomater
3 ss tomatpuré
1 ts sukker
1 1/2 dl kraft
4 ss basilikum
4 ss sorte oliven
500 g mandelpoteter
4 ss (laktosefritt) smør
4 ss (laktosefri) matfløte
1 ts ramsløk
salt og pepper

Skrell potetene og kok dem i 20–30 minutter til de er møre. Mens potetene koker, lager du kjøttbollene. Riv parmesan og bland osten med kjøttdeig, salt og pepper. Form små boller og stek dem i stekepanne på middels varme i ca. 10 minutter. Kutt opp vårløk i tynne skiver og stek dem lett i olivenolje i en kjele. Tilsett hakkede tomater, deretter småputre over svak varme i 10–15 minutter. Hakk opp basilikum og sorte oliven og ha i sausen. Smak til med salt og pepper og tilsett kjøttbollene rett før servering. Hell av vannet på potetene og mos dem med en visp. Spe på med fløte og smør underveis. Tilsett ramsløk (tørket eller frisk) og smak til med salt og pepper. Serveres med salat.

Kilde: LavFODMAP - magevennlig mat av Julia Døhlen Edin

Julias glutenfrie melblanding

Denne lyse melblandingen kan brukes som basismel og erstatning for hvete i det aller meste, tipser Edin.

Gir ca. 1 kg melblanding (tilsvarer TORO glutenfri lys melblanding)
600 g maisstivelse/potetmel
100 g tapiokamel
100 g hvitt rismel
100 g brunt rismel
20 g xanthangummi
2 ts bakepulver

Kilde: LavFODMAP - magevennlig mat av Julia Døhlen Edin

«Fiskepølser» med potetmos eller i tortillalefser

De fleste pølser som er å få kjøpt i butikkene i Norge er uten glutenholdige ingredienser. Du får også kjøpt glutenfrie lomper og brød, men pass på at disse ikke kommer i kontakt med glutenholdige lomper/brød eller redskaper som har vært kontakt med disse (kontaminasjon). Vanlig sprøstekt løk inneholder gluten, men det finnes glutenfri sprøløk å få kjøpt i de aller fleste butikker.

– I stedet for pølser, hva med min favoritt fiskepinner, panert med knust glutenfri cornflakes eller polentagryn, tipser Lars André Johnsrud i Norsk cøliakiforening, som pleier å spise dem med potetmos og salat.

Fiskepinner lager du enkelt ved å skjære fileter av hvit fisk i fingertykke skiver, dyppe dem i litt pisket egg og så i knust cornflakes. Stekes i ovnen på middels varme til de blir gyldne utenpå. Fiskepinner passer også fint i tortillalefser sammen med salat.

Grønnsakspizza (f.eks. blomkål)

– Eller hva med grønnsakspizza? Dette er jo så populært hos mange. Med blomkålbunn, tipser Johnsrud.

1 stk. blomkålbunn lager du av ca. en halv blomkål kjørt i blender: før du tilsetter 2 dl glutenfritt mel, 2 ss olivenolje, salt og pepper. Smør blandingen utover et bakepapir og forstek bunnen i 15 min. på 200 grader, snu den opp ned så den holder seg sprø, legg på tomatpuré, pesto eller tomatsaus, selvvalgt fyll og stek i 15 min. til på 220 grader.

Tomatsaus lager du enkelt av 1 dl knuste tomater, 1 ss ketsjup, 1 ss tomatpuré, 1 fedd hvitløk, salt og pepper, tipser fria.se, i sitt informasjonshefte om glutenfri mat.

Du kan også lage en rask restepizza á la Edin ved å spre fyll på frosne glutenfrie tortillalefser, smurt med tomatsaus av «hakkede tomater og litt ketsjup».

Fiske- eller bifftaco i tortillalefser

– Taco, mais-chips og skjell er jo som oftest glutenfrie og det finnes nå flere glutenfrie varianter av tortillalefser i varehandelen. Når det gjelder taco krydderblandinger kan disse inneholde gluten. Mitt tips er å lage en kryddermiks som faller i smak. Hjemme hos oss benytter vi gjerne finstrimlet biffkjøtt som jeg surrer lett i pannen med litt salt, pepper, hvitløk og chili, sier Johnsrud.

– Ellers er fisketaco et sunt alternativ. Stek laks, gjerne rullet i sesamfrø og server med god salat og grønnsaker i en glutenfri tortillalefse. Skal du smake til med soyasaus, husk å bruke glutenfri, sier Johnsrud.

Julias krydderblanding:

– Du kan gjerne firedoble oppskriften og ha det på lufttett glass til senere bruk, sier Edin.

1 ss chilipulver
1/4 s chiliflak
1/4 ts tørket oregano
1/2 ts paprikapulver
1 1/2 ts spisskummen (valgfritt)
1/2 ts tørket ramsløk
1 ts salt
1 ts pepper

Kilde: LavFODMAP - magevennlig mat av Julia Døhlen Edin

Tortillalefser:

3 dl yoghurt naturell/kulturmelk
1-2 ss sirup
1 1/2 ts natron
1 ts salt
600 gr Finax fin melmix

Bland alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin og elt til deigen er smidig. La deigen hvile 5-10 min. Ha mel på bakebordet Kna og kjevl ut deigen til 15-20 cm runde lefser. Stekes i stekepanne eller på takke. Bruk sterk varme. Ikke la dem steke for lenge, da blir de harde og tørre.

Kilde: Norsk cøliakiforening (fra den lukkede delen av medlemsportalen deres)

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning