21 år som småbarnsmor:

May Iren (40) hadde nettopp gjort det slutt da hun oppdaget at hun var gravid for fjerde gang

Hun var nettopp blitt alene med tre barn da hun ble gravid igjen. Da måtte hun ta et krevende valg.

Pluss ikon
Fembarnsmor May Iren har hatt småbarn i 21 år og opplevd mye i mammarollen. Med de tre mellomste var det virkelig travelt. I denne saken deler hun sine erfaringer.
Fembarnsmor May Iren har hatt småbarn i 21 år og opplevd mye i mammarollen. Med de tre mellomste var det virkelig travelt. I denne saken deler hun sine erfaringer. Foto: Privat
Sist oppdatert

Tre fedre og fem barn. 40 år, tenåringsmamma og babymamma. Ja, det er livet til May Iren Bekkely-Martinussen som bor i Moss sammen med alle barna og pappaen til den yngste, tre måneder unge Ingvill Johanne. Hun er den eneste som har fått oppkallingsnavn, og hun er også May Irens siste barn. Nå er familien komplett.

Om hun hadde planlagt alt dette? På ingen måte. May Irens plan var to barn med samme mann og et livslangt ekteskap. Men livet skjer, veien blir til mens man går, og fembarnsmoren er takknemlig for den retningen livet har tatt. Ellers hadde hun jo ikke fått de fem flotte barna.

Avbrøt skolegangen

May Iren var 19 år og gikk på videregående da hun ble gravid med Michelle (nå 21).

Hun fullførte aldri skolen, men ble småbarnsmor på heltid i to år.

– Jeg var ung, sprek og umoden. Jeg gikk på svangerskapskurs og leste om barnet fra A til Å. Og jeg vokste med oppgaven. Da Michelle kom til verden var jeg klar, forteller May Iren.

– Vi var blitt en liten familie på tre, og jeg eide ikke en bekymring i verden. Tok alt som det kom og stresset ikke med noe. Da jeg var på tre ukers kontroll etter fødselen, var legen overrasket over at jeg fortsatt var sammen med barnefaren.

May Iren forteller at de var sammen i åtte år og gift i fem av dem. De var mye på farten, og Michelle var alltid med. De tok hensyn til datterens behov og satte henne foran alt annet, men å bli foreldre satte ingen stopper for å leve et aktivt liv.

Da Michelle var to år begynte hun i barnehage. Heller ikke det var noe stress. May Iren fikk jobb og trivdes både med butikk- og bensinstasjonsjobbing.

Les også: Fødselslegen: – Til alle de kvinnene vil jeg bare si unnskyld.

Gravid og engstelig

Michelle var fem år da May Iren ble gravid igjen. Dette svangerskapet ble helt annerledes enn det første. 25 år gammel var May Iren adskillig mer bekymret enn da hun var 19. Hun hadde småblødninger under hele svangerskapet og var livredd for å miste barnet. Hun jobbet til hun fikk en større blødning midtveis i graviditeten, og var sykmeldt resten av tiden.

Les også: Hver fjerde fødende kvinne har blødd tidlig i svangerskapet.

– Dessuten var det kommet noen mammagrupper på nettet, der gravide og småbarnsmødre delte sine erfaringer. Jeg slukte alt, og ble kanskje mer skremt enn opplyst, forteller May Iren,

– Heldigvis gikk alt bra. Jeg ble godt fulgt opp og Alexander (nå 15) klorte seg fast. Det ble en udramatisk fødsel av en frisk og kjekk gutt.

Sterkt øyeblikk: Ingenting kan sammenlignes med øyeblikket du får din nyfødte baby på brystet. May Iren har opplevd magien fem ganger.
Sterkt øyeblikk: Ingenting kan sammenlignes med øyeblikket du får din nyfødte baby på brystet. May Iren har opplevd magien fem ganger. Foto: Privat

Barseltiden ble også annerledes enn første gang. Nå hadde de en jente i førsteklasse, og det var ikke så lett bare å stikke av gårde med babyen. Michelle skulle følges til skolen, gjøre lekser, være sammen med venner og slappe av hjemme.

– Jeg var mer moden, men også mer engstelig for alt som kunne skje. Allikevel ble livet som tobarnsmamma enklere enn jeg trodde på forhånd, minnes May Iren.

Barnefaren og May Iren gikk fra hverandre da Alexander var rundt året. Samarbeidet har hele tiden gått veldig greit.

– Barna skal lide minst mulig selv om foreldrene gjør livet litt vanskelig for dem. Det var ikke de som valgte at mamma og pappa skulle skilles, sier May Iren bestemt. Hun valgte å være hjemme med Alexander i to år før han begynte i barnehagen,

Traff en ny mann

May Iren var ikke singel lenge før en ny mann dukket opp. Paret ønsket seg barn, og May Iren ble raskt gravid. Da hun mistet tre fostre tidlig i svangerskapet, var hun fortvilet, men ville ikke gi opp. Hun fikk derfor ekstra god oppfølging da hun ble gravid med Silje (nå 12).

– Jeg var engstelig for å miste henne, men heldigvis gikk det bra. Barseltiden ble hektisk, med to bleiebarn og en skolejente. Alexander var bare to år og fire måneder da han ble storebror. Selv om han gikk i barnehagen krevde han mye oppmerksomhet morgen og ettermiddag, og jeg tror ikke jeg rakk å skape noen bekymringer. Det var nok å få hverdagen til å henge sammen. Michelle skulle jo også følges opp på skolen og med sine fritidsaktiviteter.

May Iren må le når hun tenker på hvor deilig det var da alle hadde lagt seg for kvelden. Da våknet gjerne babyen og ville ha nattmat.

– Silje er det eneste av barna mine som begynte i barnehage som ettåring. Jeg trengte rett og slett den avlastningen, og Silje trengte et annet tilbud enn en sliten mamma. Jeg jobbet litt, men kroppen sa fort stopp, selv om jeg bare var 28 år. Det var starten på min vei mot ufør, som jeg er i dag, forteller hun.

Les også: Hemmeligheten til å forstå babyenes språk: De gråter aldri for å få oppmerksomhet.

Ops, gravid igjen

Én uke etter at det ble slutt med Siljes far, oppdaget May Iren at hun var gravid. Da visste hun ikke hva hun skulle gjøre. Skulle hun beholde barnet, eller fjerne det? May Iren tenkte at barnet var laget i kjærlighet, og abort hadde ikke kommet på tale hvis hun fortsatt hadde vært sammen med barnefaren.

Skulle skjebnen til et uskyldig foster avhenge av et raknet samboerforhold?

– Jeg fant ganske fort ut at jeg ville beholde barnet. Det ble en vanskelig periode. Jeg var 31 år og allerede alene med tre barn, riktignok med god avlastning fra fedrene, Men hovedansvaret og hverdagslogistikken var jeg alene om, sier May Iren.

– Svangerskapet var tøft og jeg følte meg tvers igjennom sliten. De siste ukene fikk jeg bo hos barnefaren. Jeg hadde hatt tre raske fødsler, og følte det utrygt å være alene hjemme med tre barn. Det hadde jeg visst god grunn til.

Selv om May Iren ikke var uforberedt på nok en rask fødsel, var hun ikke forberedt på en kjapp hjemmefødsel. To dager etter terminen var hun på kontroll på sykehuset, og alt så fint ut. Hun kom hjem, satte seg i sofaen, og vannet gikk.

May Iren hadde brukt samme jordmor ved de tre siste svangerskapene og fødslene, og hun kom så fort hun kunne da May Iren ringte. Begge skjønte at dette kunne gå fort. De to eldste barna var hos faren sin, og Siljes pappa kjørte henne til farmor og farfar i nærheten. Han rakk allikevel ikke hjem tidsnok til å være med på fødselen.

Sindre (nå 10) hadde det travelt og trengte ikke mer enn 33 minutter på å bli født. May Iren var overveldet, og veldig takknemlig for at jordmoren rakk frem. Mor og barn ble kjørt til sykehuset i ambulanse, og endelig fikk far også hilse på sønnen sin.

Belaget seg på singeltilværelse med barna

May Iren hadde ikke rom for mange bekymringer da Sindre var baby. Hun hadde blitt hjemmeværende på heltid, og stresset i hvert fall ikke med å finne en ny mann. Uansett, hvem ville ha en ufør firebarnsmor?

– Jeg tenkte at jeg kanskje kunne finne en ny mann senere i livet, når barna var store og selvstendige og jeg godt voksen. Flere barn skulle jeg i hvert fall ikke ha.

May Iren ler og forteller at planene hennes nok en gang gikk i vasken, noe hun er veldig glad for. 39 år gammel traff hun drømmemannen, ni år yngre og barnløs. Da de to ble sammen i september 2019, ble temaet barn raskt bragt på banen. May Iren måtte bare informere sin kjære om at de fleste kvinner i familien hennes fikk barn som ganske unge, og at de kom tidlig i overgangsalderen. Så hun var nesten mer i bestemorsalderen enn i alderen for å bli gravid.

– Jeg ville selvsagt gjerne ha barn med kjæresten min, som er helt fantastisk med barna jeg har fra før. Vi bestemte oss for å oppsøke en klinikk, slik at vi fikk noe å forholde oss til når det gjaldt sjansen for å bli gravid.

Paret fikk i desember beskjed om at de trolig kom til å slite med å få barn på den naturlige måten. Det var ikke den julegaven de ønsket seg.

– På klinikken ga de oss seks måneders prøvetid. Hvis jeg ikke hadde blitt gravid da, ville de prøve å hjelpe oss med assistert befruktning. To dager etter denne beskjeden, sto jeg med en positiv graviditetstest i hånden. Resultatet ble altså denne skjønne jenta her, sier May Iren og smiler.

Over 38 år og gravid

Denne gangen var ikke May Iren engstelig for at det skulle være noe galt med barnet. Hun tok tidlig ultralyd fordi hun nærmet seg 40 år, det kunne vær greit å vite hva de hadde i vente.

May Irens nye bekymring i svangerskap nummer fem, var at det skulle skje noe med henne. Hva ville skje hvis fire morløse barn bare hadde en grav å gå til?

– Disse tankene plaget meg veldig. Jeg hadde nesten dårlig samvittighet for hva jeg utsatte barna mine for, innrømmer May Iren, som en periode følte seg litt egoistisk.

– Da jeg fikk svangerskapsdiabetes, ble fødselen satt i gang to uker før terminen, og ut kom lillesøster Ingvill Johanne. Hun ble høyt elsket fra første stund, ikke bare av oss foreldre, men også av fire stolte storesøsken. Med så stor aldersforskjell er det ingen søskensjalusi, og de store vil gjerne hjelpe til med babyen.

May Iren er i fin form og føler en ro hun ikke har følt med de andre. Denne gangen vil hun nyte småbarnstiden, og ingenting trenger å skje fort.

– Jeg tenker å vente med barnehagestart til Ingvill Johanne er et par år.

– Jeg er 40 år og har hatt småbarn de siste 21 årene. Det er barna som er livet mitt, og jeg ville gjort det samme igjen. Jeg ser fordeler med å være både ung og moden mamma.

Uansett alder, har May Iren følgende råd til andre nybakte foreldre:

1. Prøv å finne roen, ikke stress med at alt skal være perfekt eller gå fort.

2. Ikke sammenlign ditt barn med andres når det gjelder hvor langt de har kommet i utviklingen. Barns utvikling går i forskjellig tempo.

3. Ikke sammenlign deg som mor med de tilsynelatende feilfrie mammabloggerne.

4. Nyt småbarnstiden, den kommer aldri tilbake.

5. Lytt til magefølelsen og stol på at dere to er de aller beste foreldrene for barnet.

Kvinnens biologiske klokke

– Den beste alderen for å få barn er mellom 25 og 35 år. Dette skyldes at det er lavest risiko for komplikasjoner i denne alderen, sier Liv Bente Romundstad. Hun er gynekolog ved Spiren Fertilitetsklinikk og forsker ved Folkehelseinstituttet.

Gynekologen forklarer at kvinnen fødes med et bestemt antall egg i eggstokkene Eggreservene synker med økende alder og den biologiske klokken tikker raskere fra midten på 30-årene. Ved hver menstruasjon utvikles ett eller flere egg til modning. Antall egg synker med årene og i tillegg synker kvaliteten på eggene. På grunn av dette bør kvinner som er 35 år eller eldre vurdere å søke råd hos en fertilitetsklinikk dersom de har forsøkt å bli gravide i mer enn seks måneder.

– Etter en fødsel er det mange som ammer, og de fleste har en naturlig avstand mellom graviditetene på grunn av dette. For kort tid mellom svangerskapene øker risikoen for for tidlig fødsel. Lang avstand mellom svangerskapene mellom øker risikoen for enkelte svangerskapskomplikasjoner, sier Liv Bente Romundstad.

– Den ideelle avstanden mellom graviditetene er mellom 1,5 og 5 år. Dette gir lavest risiko for komplikasjoner for både mor og barn i påfølgende svangerskap.

Når det gjelder økende risiko for kromosomavvik (trisomier) med alderen, sier Romundstad at forklaringen er utviklingen av kvinnens egg. Alle eggene i kvinnens eggstokker ligger i dvale fra da hun selv var et lite jentefoster. I dvaletilstand er kromosomene sårbare. Fra og med puberteten vekkes et antall egg fra dvalen hver måned, og det resulterer i at et egg løsner fra eggstokken. Egg hos en 40 år gammel kvinne har på denne måten ligget i dvale i 40 år og kromosomene har en økt risiko for å ha blitt skadet.

Liv Bente Romundstad
Liv Bente Romundstad Foto: Foto Ole Jørgen Larsen, TYD

– Kvinner er ofte i ulike faser i livet i 20-årene versus 40-årene. Eldre kvinner er ofte mer bekymret både under graviditet og for selve fødselen, sier gynekologen.

– De fleste opplever at kroppen forandrer seg etter en fødsel. Noen kjenner på en forventning om flat mage og stram rumpe kort tid etter fødselen. Det er viktig å erkjenne at kroppen har gjort en viktig jobb med å bære frem et barn. Det er derfor naturlig at fettfordelingen endrer seg, brystene kan bli slappere etter amming og magen trenger litt tid til å stramme seg opp igjen.

Liv Bente Romundstad ser at mange sliter med den berømmelige tidsklemmen og føler de skal prestere på de ulike arenaene. Rådet er å forsøke å ta seg tid til å nyte småbarnstiden og forsøke å logge litt av i forhold sosiale medier og annet stress i hverdagen.

Denne saken ble første gang publisert 02/02 2021, og sist oppdatert 02/02 2021.

Les også