Blog­ger om "li­vet mel­lom mål­ti­de­ne".

– Bare det å stå opp om mor­ge­nen er en jæv­la kamp

Et­ter at bloggeren "Kokkejævel" As­bjørn Sandøy og sam­bo­e­ren Chris­ti­ne Pedersen mis­tet søn­nen i høst, har hver­da­gen vært tøff. Blog­gin­gen gir både dem og le­ser­ne håp.

<b>STØTTE:</b> Christine Pedersen og Asbjørn "Kokkejævel" Sandøy er der for hverandre. Også bloggleserne gir dem støtte og håp.
STØTTE: Christine Pedersen og Asbjørn "Kokkejævel" Sandøy er der for hverandre. Også bloggleserne gir dem støtte og håp. Foto: Privat
Sist oppdatert

As­bjørn Sand­øy (42), bedre kjent som blog­ge­ren kokkejævel, har opp­nådd even­tyr­lig suk­sess i re­kord­fart.

Si­den han la ut det før­s­te inn­leg­get i sep­tem­ber i fjor, har blog­gen blitt like po­pu­lær som blog­gen til So­phie Eli­se Isachsen. Halv­par­ten av den­ne ti­den har han lig­get øverst på blogg.no.

Fredag kveld ble han kåret til Årets stjerneskudd på Vixen awards i Oslo. Han var også nominert til prisene Årets influencer livsstil, fol­kets fa­vo­ritt og årets gullpenn.

Men hvor­dan i all ver­den har kok­ken fra Alta klart å vippe blogg­dron­nin­ger som Isa­bel Radd, nevn­te Isachsen og Jør­gi­ne Massa Val­strand ned fra tro­nen?

Ikke typisk blogger

– Jeg er ikke den ty­pisk blog­ger. Jeg er et van­lig mann­folk på 42 år, og helt an­ner­le­des enn de and­re blog­ger­ne. Jeg har in­gen and­re mo­tiv enn å skrive om opp­tu­rer og ned­tu­rer i li­vet mitt, sier Sand­øy.

STJERNE: Kokkejævel ble kåret til årets blogg-stjerneskudd fredag kveld.
STJERNE: Kokkejævel ble kåret til årets blogg-stjerneskudd fredag kveld. Foto: Klikk.no

– Jeg skri­ver ekte. Rett fra hjer­te. Det vil vel en­hver blog­ger på­stå at de gjør, men jeg tror li­ke­vel folk mer­ker at det er en for­skjell her. De le­ser det mel­lom lin­je­ne. Jeg vil for­mid­le noe ek­te­følt. Og det er in­gen re­kla­me her. Det er ikke pen­ge­ne som dri­ver meg.

Vi mø­ter kokkejævelen sammen med for­lo­ve­den Chris­ti­ne Pedersen (32). Også Chris­ti­ne er en del av blog­gen til As­bjørn, han for­tel­ler his­to­ri­er om hver­da­gen de­res, men bru­ker ikke nav­net hen­nes. Kjæ­res­te er det hun referes til på blog­gen.

Dat­te­ren Isa­bel­la på 11 år går un­der nav­net "Dat­ter". Det er for å ska­pe en viss dis­tan­se. Det kan li­ke­vel bli litt for pri­vat for Chris­ti­ne i blant.

– Det varierer litt hva jeg syns om at han de­ler så mye. Men jeg sier fra hvis det er noe jeg ikke vil han skal dele, og da re­spek­te­rer han det. I blant må jeg lese gjen­nom inn­leg­get hans et par gan­ger, men jeg synes vanligvis det er greit, sier hun.

– Men når jeg kom­mer på sko­len på mor­ge­nen og folk mø­ter meg med «Hei, så du had­de deg i går», da blir litt mye, sky­ter hun inn og ris­ter smi­len­de på ho­det.

SE INTERVJU: «Kokkejævel» og kjæresten jubler over vixen-seieren!

Posted by blogg.no on Friday, January 31, 2020

Mis­tet søn­nen

As­bjørn selv sier han er opp­tatt av å skjer­me fa­mi­li­en når de øns­ker det.

– Hand­ler det om per­son­li­ge ting, el­ler bil­der, da lar jeg både Isa­bel­la og Chris­ti­ne god­kjen­ne først. Jeg har tre søn­ner som jeg nes­ten ald­ri nev­ner, for­di de ikke øns­ker å være en del av det uni­ver­set.

Men blog­gen er per­son­lig. I høst mis­tet As­bjørn og Chris­ti­ne den to uker gam­le søn­nen sin Ve­bjørn.

– Det er helt na­tur­lig for meg å dele både det von­de og det gode. Vi del­te det da Ve­bjørn ble født. Så plut­se­lig var han ikke der len­ger. Da ville jeg skrive om det.

<b>GLAD:</b> Kokken Asbjørn har oppnådd enorm suksess med bloggen Kokkejævel siden han begynte å blogge i september. 
GLAD: Kokken Asbjørn har oppnådd enorm suksess med bloggen Kokkejævel siden han begynte å blogge i september.  Foto: Altmann Larsen

As­bjørn har all­tid tatt opp ta­bu­be­lag­te tema. Før han had­de blogg del­te han det på Face­book, der han had­de om­kring 20.000 føl­ge­re.

– Det har blitt min greie. Jeg har all­tid gjort det, både på Face­book og på blog­gen. Jeg har skre­vet om van­ske­li­ge ting vi alle sli­ter med. Som å mis­te et barn. Ikke bare hvor­dan det har vært for oss, men for and­re også, for hvor­dan for­hol­der man seg til en som har mis­tet bar­net sitt? Det var man­ge som ikke hils­te på meg len­ger. Krys­set ga­ten for å unn­gå meg. Ikke av vond vil­je, men for­di de ikke vet hva de skal si. Det er van­ske­lig.

Ikke glem

Sam­ti­dig som det har hjul­pet pa­ret å dele sor­gen med and­re, har de også hatt et øns­ke om at de­res lil­le gutt skal leve i min­ne­ne til litt fle­re enn bare den nær­mes­te fa­mi­li­en.

– Når ver­den din blir bom­bet søn­der og sam­men, når søn­nen din dør, så øns­ker du at hele ver­den skal stoppe opp og stå stil­le. Det gjør den ikke. Men det å for­tel­le om han la­ger et min­ne om han hos and­re enn bare oss. Han kjen­te jo nes­ten in­gen, han var bare 14 da­ger gam­mel. Men nå er det man­ge man­ge som vet at det fan­tes en gutt som het Ve­bjørn Og det be­tyr mye for oss. Et hjer­te på Face­book. En god kom­men­tar. Støt­ten vi har fått fra le­ser­ne be­tyr vel­dig mye.

<b>FORLOVET:</b> Asbjørn fridde til Christine på bloggen og fikk ja.
FORLOVET: Asbjørn fridde til Christine på bloggen og fikk ja. Foto: TS Foto Design

As­bjørn har mis­tet et barn før. For 12 år si­den gikk søn­nen Michael bort. Også han bare en baby. Også han umis­te­lig. Sor­gen var ikke til å bære, men små­barns­fa­ren kjem­pet seg vi­de­re. Han inn­så li­ke­vel raskt at selv om han føl­te at hans ver­den var gått un­der, så går ver­den vi­de­re.

– Da min før­s­te sønn døde bodde jeg ved et lo­ka­le der det ble ar­ran­gert bryl­lup og fes­ter. Sam­me da­gen som Michael gikk bort var det bryl­lup der. Det sto det en grup­pe men­nes­ker uten­for lo­ka­let og lo. Fem­ti- seks­ti me­ter fra hu­set mitt. De koste seg. For folk går i bryl­lup, de røy­ker, de ler, de drik­ker seg ful­le. Ver­den går vi­de­re, og det må ditt eget liv også gjø­re på et tids­punkt.

Far­ge­løs ver­den

Chris­ti­ne tør­ker tå­re­ne mens hun nik­ker be­kref­ten­de til det kjæ­res­ten sier. Ti­den et­ter Vebjørns bort­gang har vært tøff.

– Hele li­vet ble en tåke. Ver­den ble en tåke. Alt var bare grått. Trær­ne var ikke grøn­ne len­ger. De var grå. Far­ge­ne ble bor­te, sier Chris­ti­ne.

Også hun syns det er vondt å se at alle and­re går vi­de­re.

– Folk hus­ker på det i fire uker. Et­ter fire uker for­ven­tes det at du skal leg­ge det bak deg. Da skal du be­ve­ge deg vi­de­re. Folk blir lei. Da for­and­rer kom­men­ta­re­ne på blog­gen seg.

For plut­se­lig får mel­din­ge­ne en an­nen ka­rak­ter.

– Legg fra deg PC-en og ta deg av fa­mi­li­en din. And­re skrev at jeg gjor­de det for opp­merk­som­he­ten, for å få klikk. Da var jeg vel­dig glad for at jeg ikke had­de en kom­mer­si­ell blogg. Det kom fak­tisk mye ne­ga­tivt, for­tel­ler As­bjørn.

Vi­ser svak­het

Rett et­ter søn­nens død gikk det galt med be­drif­ten til As­bjørn også.

– Alt røk sam­ti­dig. In­gen av ma­ski­ne­ne på job­ben vir­ket len­ger. Det gikk ikke rundt, og jeg klar­te ikke få det til. Da klar­te jeg ikke mer. Jeg tenk­te «nå leg­ger jeg ned be­drif­ten og går på Nav som alle and­re».

FISKELYKKE: Kokkejævel finner lykke i fisking, en av hans store hobbyer.
FISKELYKKE: Kokkejævel finner lykke i fisking, en av hans store hobbyer. Foto: Privat

I ste­det for å gå på Nav la As­bjørn ut et bil­de av seg selv med rev­net buk­se og teks­ten «En tier til en kaf­fe?».

Men han fikk ikke bare en tier.

– Folk vip­set meg over 300.000 kro­ner. Og ikke nok med det, må­ne­den et­ter had­de vi den beste om­set­nin­gen be­drif­ten noen gang had­de hatt. Så lo­kal­be­folk­nin­gen støt­tet opp. De viss­te jeg had­de det van­ske­lig, og stil­te opp for oss, for­tel­ler As­bjørn.

– Og selv om man­ge syns det inn­leg­get var upas­sen­de, at man ikke gjør slik, så syns jeg det må være greit å vise at også vi mann­folk kan være sva­ke og tren­ge hjelp. Det er in­gen skam i det.

Les også: På hver sin side av holdeplassen kikker de på hverandre - i ett år

Spon­tan­abor­ter­te

I vin­ter mis­tet pa­ret nok et barn. Den­ne gan­gen et ufødt barn i Christines mage. Også den­ne gang var sor­gen stor, men det stop­per dem ikke fra å prø­ve å bli gra­vi­de igjen.

– Vi ønsker oss barn sammen, sier Chris­ti­ne.

Også er det den­ne tåka. Tåka de vil ut av. Sor­gen som om­slut­ter dem og gjør alt så far­ge­løst.

– Det er kun en unge som kan lyse sterkt nok til å få deg ut av tåka. In­gen­ting an­net. Det be­tyr ikke at et nytt barn er­stat­ter det du mis­tet, men det kan hjelpe deg å se ly­set, sier As­bjørn al­vor­lig.

Faren druknet

Det er in­gen tvil om at As­bjørn har opp­levd mye tøft i li­vet. Mer enn de fles­te. Litt av det har han delt, ikke for mye.

– Jeg har skre­vet litt om min egen opp­vekst, men vært for­sik­tig der. Det in­vol­ve­rer så man­ge and­re men­nes­ker, man­ge som fort­satt le­ver. Jeg er in­gen Knausgård, jeg er ikke ut et­ter å øde­leg­ge and­re sine liv, men det er ikke noen tvil om at jeg har hatt en lang og van­ske­lig barn­dom. Det er en av grun­ne­ne til at blant an­net skri­ver om mob­bing. Jeg kla­rer å set­te meg inn hvor­dan unge og voks­ne som sli­ter har det. For jeg har hatt det selv. Det kjen­ner nok le­ser­ne mine seg igjen i.

Selv mis­tet han fa­ren sin da han var 12 år gam­mel. Fa­ren druk­net tred­je ju­le­dag, krop­pen ble ald­ri fun­net. I til­legg ble han mob­bet, og had­de det van­ske­lig hjem­me. De­tal­je­ne vil han ikke gå inn på, an­net enn at det ald­ri drei­de seg om sek­su­el­le over­grep.

– Jeg tror and­re som har det van­ske­lig lar seg in­spi­re­re av å lese om meg. Det går an å stå ale­ne i sko­le­går­den år et­ter år et­ter år og ha det jæv­lig, og li­ke­vel bli lyk­ke­lig. Det fins et lys der frem­me.

Selv vel­ger han å ald­ri se seg til­ba­ke.

– Man kan ikke sit­te fem­ti år gam­mel og skyl­de på en øde­lagt barn­dom. Jeg må ta an­svar for mitt liv, og min tek­nikk er å glem­me. Jeg hus­ker ikke så mye fra barn­dom­men min,og det er bra. Jeg ser nes­ten ikke på bil­der av Ve­bjørn len­ger hel­ler. Jeg må for­sø­ke å se frem­over.

I blant er det li­ke­vel van­ske­lig å bare se frem.

– Jeg ser meg ikke til­ba­ke. Men i blant ser jeg opp­over. Jeg ser opp på de jeg har mis­tet.

Les også: Bente (41) gikk i mange år uten å vite hva som var galt med henne

Går vi­de­re

De for­sø­ker beg­ge å leve så godt det lar seg gjø­re. Chris­ti­ne har be­gynt på sko­le og skal bli bar­ne­ha­ge­læ­rer.

– Det er kan­skje ikke den beste ut­dan­nel­sen å ta når man ak­ku­rat har mis­tet et barn. Før­s­te em­net vi had­de da jeg be­gyn­te var språk og ma­te­ma­tikk. Det vir­ket jo greit. Men alt hand­let jo om hvor­dan man skul­le lære barn fra 0-6 år språk. Syn­ge til ba­by­en i ma­gen. Snakke med små­barn for­di de spei­ler deg. Det ble for mye for meg. Jeg les­te ikke mye i den boka.

Det blir man­ge tå­rer. I blant har hun lyst til å slut­te, men hun tror ikke hver­da­gen ville vært enk­le­re om hun bare gikk hjem­me.

– Det går bedre og bedre. Det er ikke like man­ge trig­ge­re nå. Men sist vi had­de sam­ling snak­ket vi om dø­den. Om hvor­dan man snak­ker med både barn og voks­ne om det. Da måtte jeg gå ut og trekke pusten, sier 32-åringen.

– Et par gan­ger i må­ne­den vil jeg slut­te. Men jeg gjør det ikke.

Også As­bjørn hol­der seg i ak­ti­vi­tet. Han be­gyn­ner på jobb hver mor­gen klok­ken seks, og står opp klok­ken fire for å skrive et blogg­inn­legg før han rei­ser hjem­me­fra. Han skri­ver ald­ri ned noe på for­hånd, alt skjer på im­puls.

– Det skal være så ekte og rått som mu­lig. Når teks­ten er fer­dig leg­ger jeg den bare ut. Ret­ter kan­skje bittelitt, men be­ar­bei­der den ikke mer enn å røs­ke ut noen kom­ma­feil.

Han tror ikke det er lurt å ten­ke så mye på hva slags stra­te­gi han har for blog­gen frem­over.

– Jeg skal fort­set­te å skrive om de tin­ge­ne som opp­tar meg. Jeg kom­mer ikke til å end­re stil el­ler lage pro­vo­se­ren­de inn­legg for å få klikk.

Les også: Da Siw mistet pappaen sin, fylte hun to kofferter med klær og gikk gatelangs

Ikke bare sorg

Pa­ret er opp­tatt av at li­vet de­res ikke bare drei­er seg om sorg. Ikke blog­gen hel­ler. Det er mye po­si­tivt også, mye gle­de.

– Du går med sor­gen i den ene hån­den, og med noe godt i den and­re hån­den. Når det von­de kni­per deg hardt, må du selv klem­me til på det gode, slik at det von­de og sor­gen ikke tar over, for­kla­rer Chris­ti­ne.

– Vi ler av noe hver dag. Det må vi til­lat­te oss, og det er vik­tig at vi gjør.

As­bjørn er enig.

– Vi har kjem­pet med nebb og klær for å stab­le sam­men et liv og en fremtid sam­men. Ja, vi har mis­tet, men vi lar ikke det knekke oss.

– Vi må ta det li­vet gir, og gjø­re det beste ut av det, leg­ger Chris­ti­ne til.

Det be­tyr ikke at ikke li­vet er tøft.

– Vi kan sit­te her og smile og le, men bare det å stå opp om mor­ge­nen er en jæv­la kamp. Men man må opp. Jeg må stå opp for dat­te­ren min, for søn­ne­ne mine.

Blogg.no er en tjeneste som eies av Egmont Publishing AS.

Les også: – Det ble litt flaut da alle fikk vite hemmeligheten vår

Denne saken ble første gang publisert 30/01 2020, og sist oppdatert 04/02 2020.

Les også