Arvetøy er trendy

Gøy med gammelt nytt

Barn arver klær i stor skala. Også utenfor familien.

GAMMELT NYTT: Gamle klær får nytt liv gjennom arv.
GAMMELT NYTT: Gamle klær får nytt liv gjennom arv.
Publisert Oppdatert

De som har muligheten til å arve klær gjør det ofte, noe flere av landets barnehager legger merke til.

- Vi oppfordrer til bruktbutikker og gjenbruk. Det er ikke noe vits i å kjøpe bare nytt, spesielt ikke til de minste barna, for da er det veldig lite slitt. Det er mye nytt tøy blant barna også, men det er absolutt ingen nedgang i arvingen, sier Christina Westerlund, pedagogisk leder i Teisen Vest barnehage i Oslo.

Også utenfor byene

Tendensen er den samme utenfor de største byene.

- De fleste arver etter søsken, men vi ser også mye arvetøy fra annen familie eller venner, og det har ikke blitt noe mindre av det, sier enhetsleder i Marikollen barnehage på Kongsvinger.

- Vi ser ofte at klærne er merket med andre navn, og jeg tror at folk er såpass fornuftige at de ser verdien av gjenbruk. Ungene vokser jo så fort ut av klærne.

Dyre fritidsaktiviteter

Quz: Sjekk om du er ferdig med barn

Ikke alle vil ha

Forumbrukerne på foreldre.no opplever imidlertid at ikke alt er like populært.

- Folk er tydeligvis nøye på klær til babyer og småbarn. Ikke vil de ha blå pysjamas til jentebaby, ikke klær som er godt brukt, eller har feil farge. Virker som at folk har fått veldig god råd og at farger er helt avgjørende, sier en bruker.

En annen mener det er unødvendig å arve klær fra andre.

- Nei, hvorfor skal jeg det? Godt brukte klær er ikke gode å gå med, så hvorfor skal ungene mine gå i det? Når klærne er så godt brukt er det på tide å skaffe nye, synes jeg. Men klart, folk som absolutt ikke har god råd tar jo i mot, det har jeg jo opplevd.

Følg debatten: Bruker du arvetøy?

Bruktklær populært

BRUKT: Det kan være morsomt å lete etter bruktskatter.
BRUKT: Det kan være morsomt å lete etter bruktskatter. Foto: FOTO: Piccia Neri

Bruktklær fra Fretex er også populært. De selger mest til dame, men salget i barneklærseksjonen holder seg også godt.

ARVETØY: Det kan være koselig å arve klær av andre.
ARVETØY: Det kan være koselig å arve klær av andre.

- De som handler barneklær på Fretex er opptatt av å få mye for pengene - kvalitet. De vil gjerne ha hjemmestrikkede plagg. De går på skattejakt og er miljøbevisste. Vi har også inntrykk av at barneklær er noe som går i arv og at det gjenbrukes på den måten, og det er jo bra, sier Trine Gjermundbo, kommunikasjonssjef i Fretex.

Bloggernes arvetøy

Flere kjente bloggere har tidligere gitt bort brukt barnetøy. StyleMag-redaktør Celine Aagaard samarbeidet i fjor med Fretex, der hun sammen med modell og blogger Maria Skappel og forfatter Charlott Pedersen deltok på en egen kveld for salg av gjenbruksplagg.

- Jeg kjøper gjerne secondhand klær til hele familien. Det har vært stort fokus på at vintage er trendy for oss voksne, så nå er det på tide at vi ikke bare kjøper nye klær til våre barn, sa Aagaard til skjerioslo.no.

Les også:

Her kan du gi bort leker og klær

Gjør treningen til en lek

Når kan barnet gå alene til skolen?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning