SLutte med bleie

Slik får du barnet til å slutte med bleie

Alt du bør vite før dere går i gang med bleieslutt og pottetrening.

SLUTTE MED BLEIE OG POTTETRENING: Det viktigste for en vellykket bleieslutt er barnets egen motivasjon. Foto: Gettyimages.com.
SLUTTE MED BLEIE OG POTTETRENING: Det viktigste for en vellykket bleieslutt er barnets egen motivasjon. Foto: Gettyimages.com.
Publisert Oppdatert

Når er det på tide at barnet slutter med bleie? Og på hvilket tidspunkt er det gunstig å introdusere barnet for pottetrening?

Ifølge barnepsykolog og forfatter, Elisabeth Gerhardsen, bør foreldre vente med pottetreningen til barnet selv begynner å gi signaler. Hun poengterer at modningen skjer ulikt hos alle barn og at å begynne å øve for tidlig kan gjøre barnet stresset, samt medføre at å gå på do blir en konfliktarena.

- Når 2-åringen står betenkt og sier: ”tisset kommer!” før hun faktisk tisser, kan du med sikkerhet vite at hun er i ferd med å nå det første nivået – nemlig merke at hun er i ferd med å tømme seg, sier Gerhardsen.

Hun forklarer at dette ikke er ensbetydende med at barnet klarer å holde igjen med vilje, men at du på dette tidspunktet kan legge frem do- eller pottetreningen som et spennende forsøk.

10 tips til bleieslutt

- Vent med do- eller pottetrening til barnet selv er motivert og viser signaler.

- Vis entusiasme uten å skryte, dersom barnet tisser i potte eller på do. Dersom du skryter blir barnet glad der og da, men føler samtidig på et prestasjonspress til neste gang.

- Dersom du lar barnet gå helt nakent (eventuelt med truse) vil det lettere merke at det tisser.

- Husk at å være tørr om natten er mer krevende enn på dagen. Bruk bleie på barnet om natten til det av seg selv våkner og viser at det må på do.

- Småsøsken vil ofte gjøre det samme som storesøsken eller venner i barnehagen. Dersom de skal slutte med bleie, kan man kaste seg i det og gjøre et forsøk. Man finner raskt ut om det var for tidlig.

- Sett barnet på do rett etter at det har stått opp og etter det har spist.

- Vær nysgjerrige og ha et naturlig forhold til rumpe, tiss og bæsj, og la gjerne barnet se deg eller storesøsken gå på do, da de ofte vil herme.

- Når barnet skal lære å bæsje på do er det viktig med en høy krakk under beina, slik at barnet får en stilling som når de sitter på huk.

- Ha en dialog med barnehagen om avvenning av bleie – da er det mye lettere å komme i mål.

- Foreslå gjerne dobesøk om morgenen dersom bleien fortsatt er tørr, samt rett etter ett større måltid. Da er sjansen størst for suksess.

Kilder: Helsesøster hos lillemini.com, Maria Bakkeid, og barnepsykolog og forfatter, Elisabeth Gerhardsen.

- Pottetrening kan foreslås når barnet gjentatte ganger har sagt ifra at det må tisse før det faktisk kommer noe, men ikke press barn som ikke vil, sier barnepsykologen.

Når slutter barn med bleie?

Helsesøster hos lillemini.com, Maria Bakkeid, forteller at jentene ofte er litt tidligere ute med bleieslutten enn guttene, men at det er store variasjoner.

- Alt fra litt før toårsalderen til fireårsalderen er vanligst, men noen må av ulike årsaker bruke bleie lengre. Man bruker ikke begrepet ”enurese” (ufrivillig vannlating) før barnet er fem år gammelt. Husk også at det er stor forskjell på å være tørr på dag og det å være tørr hele natten, sier Bakkeid.

Hun poengterer at fysiologisk modenhet og genetikk spiller en stor rolle hvorvidt gjelder bleieslutt, og at en vanlig ”feil” foreldre begår er å forvente for tidlig at barnet skal være tørr om natten.

- Dette er dessverre litt skambelagt både for foreldre og for barnet, men om flere visste hvor mange som bruker bleie på natt helt opp til skolealder ville man kanskje vært litt mer avslappet til det, sier helsesøsteren.

Les også: Guide til barnets avføring

Motivasjon rundt pottetrening

Også Bakkeid mener, i likhet med barnepsykologen, at do- eller pottetreningen er riktig å begynne med først når barnet er motivert. Hun forklarer at foreldre kan forsøke å legge merke til om bleien ofte er tørr, for deretter å bli veldig tung, og at dette i så fall er et tegn på fysiologisk modenhet. Blæren klarer da å holde på urin en stund, for å deretter tømme alt på en gang.

- Vær nysgjerrige og ha et naturlig forhold til rumpe, tiss og bæsj. Snakk om dette på en like naturlig måte som du snakker om barnets mage og nese, sier Bakkeid.

Gerhardsen forklarer at du som forelder burde vise entusiasme uten å skryte, dersom barnet får til å tisse på potte eller i do.

- Dersom du skryter blir barnet glad der og da, men føler samtidig et prestasjonspress på å klare dette en annen gang. Forhold deg til pottetreningen likt som du forholder deg til godvær utendørs; du blir glad uten å skryte av noen for å ha fått dette til, sier hun.

Pottetrening på sommeren

Gerhardsen forteller at barnet lettere vil merke at det tisser dersom du lar det gå nakent, og at du derfor med fordel kan la barnet gå nakent på plenen eller på stranda i de ukene det er varmt nok til det på sommerstid.

- Noen foreldre lar barnet gå med truse fremfor bleie og i noen tilfeller holder det, men for mange er den fysiske forskjellen mellom bleie og truse så liten at barnet lett glemmer at det ikke er en bleie der, sier barnepsykologen.

Også Bakkeid mener at å la barnet gå nakent er gunstig hvorvidt gjelder bleieslutt, og at det derfor kan være en idé å begynne bleieavvenningen på sommerstid.

- La barnet gå litt med truse eller rumpa bar slik at de erfarer at: ”oi, det kom tiss!”. Vær nysgjerrig, ikke lag noe særlig oppstuss, og tørk rolig opp flekken på gulvet før du eventuelt tar på en ny truse. Å gjøre dette utendørs på sommerstid er selvsagt mer praktisk, sier hun.

Les også: Klager barnet ditt over vondt i tissen?

Lære å bæsje på do

Bakkeid forklarer at å lære seg å tisse på do går greit for mange, mens kunsten å lære seg å bæsje på do kan ta lengre tid. Hun mener at potte er et godt alternativ dersom barnet ikke liker å sitte på et høyt toalett.

- Dersom barnet sitter på do: Sørg for at det har en høy krakk foran seg slik at det får sitte med en stødig støtte under beina. Helst skal knærne sitte litt høyere enn rumpa, slik at barnet får en stilling som når man sitter på huk. Dette er helt avgjørende når de skal bæsje på do, sier Bakkeid.

Helsesøsteren poengter at mange barn har en tendens til å bli forstoppet i den fasen hvor de lærer seg å bæsje på do eller i potte. Ofte holder barnet seg litt lengre enn det pleier, som resulterer i at avføringen blir tørrere og hardere å få ut.

- Forebygg ved å la barnet drikke masse vann, eventuelt også biola, og spise fiberrik mat. Om problemet med hard avføring først har oppstått må barnet ofte få milde, ufarlige avføringsmidler i en periode, forklarer Bakkeid.

Hun legger til at forstoppelse er svært ubehagelig og medfører både mistrivsel og smerter for barnet, og at foreldre bør søke råd hos fastlege eller på helsestasjonen dersom forstoppelsen vedvarer.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning