Barn som har vondt i tissen

Klager barnet ditt over vondt i tissen?

Sjekk symptomene og de mulige årsakene, samt når du bør kontakte lege.

VONDT I TISSEN: Det kan være mange årsaker til at barn får vondt i tissen. Det er viktig å ta dem på alvor.
VONDT I TISSEN: Det kan være mange årsaker til at barn får vondt i tissen. Det er viktig å ta dem på alvor.
Publisert Oppdatert

Ifølge barnelege ved doktorbarnegod.no, Annette Resch, kan det være flere potensielle årsaker til at barnet ditt klager over smerter i underlivet. Bleiedermatitt (bleieutslett), urinveisplager- og infeksjoner, utflod, soppinfeksjoner og seksuelle overgrep, er noen av dem. Det finnes imidlertid ulike symptomer du som forelder kan se etter.

Betennelse i forhuden

Ifølge Resch er balanitt, betennelse i forhuden, en hyppig årsak til at gutter får vondt i penisen. Hun forteller at betennelsen kan oppstå som følge av kontakt med klær eller bleie, små rifter eller at de selv har lekt med penisen sin.

- For å få bukt med betennelsen kan du bruke en plastsprøyte og skylle forsiktig med fysiologisk saltvann eller sterilt vann. Ikke bruk spritholdige eller andre hudirriterende løsninger, da dette kan gi sterk svie og svært forverrede symptomer. Husk også at mange små gutter enda ikke har «løs» forhud, og at denne bør håndteres med forsiktighet. Dersom ikke plagene forsvinner i løpet av et par dager, bør lege kontaktes, forteller Resch.

Generelle hygieneråd

- Vask og skyll underlivet til små barn og babyer ved hvert bleieskift, og pass på at det ikke ligger igjen rester av avføring og urin i hudfolder.

- Smør med sinksalve dersom det ser sårt og rosa ut, eller virker sårt.

- Mange barn reagerer på stoffene i våtservietter og får utslett eller blir røde og såre. Vask da med en fuktig klut fremfor våtservietter.

- Større barn bør lære seg å skylle underlivet med lunkent vann, og vaske med en meget mild såpe hvis det oppstår litt lukt nedentil.

- Dersom det oppstår sprekker eller sår bør du konsultere en lege eller selv prøve med soppkrem eller andre bakteriedrepende kremer, i tillegg til sinksalve. Dersom det ikke fremkommer bedring innen 1-3 dager, eller hvis det oppstår forverring, bør lege kontaktes.

Kilde: Barnelege Annette Resch.

At forhuden ikke kan trekkes tilbake fra penishodet er helt normalt og er en tilstand som forsvinner i småbarnsalder hos de aller fleste, ifølge barnelegen. Hun poengterer imidlertid at forhuden kan være eller bli så trang hos noen barn, at urinstrålen hindres.

- Dersom forhuden blåses opp som en liten ballong når barnet ditt urinerer, kan det være lurt å oppsøke lege. Kontakt også lege dersom penisen blir rød og hoven eller hvis barnet holder seg fra å tisse eller har uforholdsmessige smerter, sier Resch.

Urinveisinfeksjon

- Hos små barn er symptomene på urinveisinfeksjon ofte vage. Mange barn sier at de har vondt i magen, og klarer ikke helt å lokalisere smertene fra for eksempel ører, urinveier eller tarmer. Hos små barn oppdages derfor gjerne ikke infeksjonene før de har nådd opp til nyrebekkenet, og da er symptomene gjerne høy feber og oppkast. Nyrebekkenbetennelse bør behandles med antibiotika intravenøst på sykehus, sier barnelegen.

Hun forteller at de først ved tre til fire års alder selv kan fortelle om de typiske plagene ved nedre urinveisinfeksjon, i form av økt trang til vannlating, svie ved vannlating, hyppig vannlating og passasje av små urinmengder.

- Svie ved vannlating kan også oppstå uten at det foreligger en urinveisinfeksjon, i forbindelse med øvre luftveisinfeksjon eller omgangssyke. Dersom symptomene likevel vedvarer kan det være lurt å kjøpe en selvtest på apoteket, slik at man kan utelukke urinveisinfeksjon, sier Resch.

Sopp og bleieutslett

Ifølge barnelegen ser en soppinfeksjon ofte ut som et hissig, rødt utslett med en skarp kant til frisk hud, gjerne akkompagnert med små, røde kviselignende prikker i området.

- Sopp i underlivet behandles med soppmidler i form av krem. På gutter kan det være vanskelig å komme skikkelig til under forhuden med kremen, men de har til gjengjeld sjelden soppinfeksjon på selve penishodet. Soppinfeksjoner i bleieområdet forekommer imidlertid like ofte hos begge kjønn, sier Resch.

Hun forklarer at du ved mistanke om sopp kan forsøke behandling på egenhånd, men at du bør ta kontakt med lege dersom infeksjonen har blitt verre eller ikke har gått over innen 5-7 dager. Også ved milde tilfeller av bleiedermatitt, som er et utslett i bleieområdet, kan du bruke et reseptfritt soppmiddel fra apotek, ifølge Resch.

- Bruk sinksalve eller soppmiddel, men dersom det forekommer forverring må du kontakte lege. Du bør uansett kontakte lege dersom du synes at smertene barnet har er hyppige, at smertene står urimelig i forhold til hvordan underlivet ser ut, ved utslett som ikke går over etter egeninnsats eller ved gjentatte klager fra barnet, forklarer Resch.

Mistanke om seksuelle overgrep

Seksjonssjef i voldsseksjonen ved Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, Tove Bruusgaard, forteller at det er viktig at foreldre er bevisste på at barn kan bli utsatt for seksuelle overgrep, men at de samtidig ikke bør være bekymret for dette hele tiden.

- Ta på alvor dersom du tror barnet ditt forsøker å fortelle deg noe og vær tydelig på at barnet aldri har noe som helst skyld i det som har skjedd. Dersom du har mistanke er det avgjørende at du søker hjelp, og dette kan du for eksempel gjøre ved å kontakte helsestasjon, politi, overgrepsmottak eller fastlege, sier Bruusgaard.

Resch forklarer at noen barn kan fortelle konkret om overgrep, men at det vanligste er vage beskrivelser som er vanskelige å tolke. I tillegg kan de, ifølge Resch, ha vært utsatt for seksuelle overgrep uten å vise spesielle tegn eller reaksjoner.

- Det er stor variasjon i symptombildet, og symptomene i seg selv kan ikke gi sikre holdepunkter for overgrep. Det vanligste er at seksuelle overgrep mot barn ikke etterlater fysiske spor eller forandringer. Fysiske symptomer kan være klage over sårhet og vondt i underlivet, blødninger, utflod eller gjentatte urinveisinfeksjoner. Dette er imidlertid hyppig forekommende tilstander også hos barn som ikke har vært utsatt for overgrep, forteller Resch.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning