Tics hos barn

Mistenker du at barnet ditt har tics?

Den er mest sannsynlig forbigående.

TICS HOS BARN: Har du et barn som blunker overdrevent mye, eller som skjærer ukontrollerte grimaser? Det kan være tics, men den er imidlertid mest sannsynlig forbigående. Foto: Gettyimages.
TICS HOS BARN: Har du et barn som blunker overdrevent mye, eller som skjærer ukontrollerte grimaser? Det kan være tics, men den er imidlertid mest sannsynlig forbigående. Foto: Gettyimages.
Publisert Oppdatert

Reagerer du på at babyen har begynt å «kaste» armer og bein rundt omkring i plutselige bevegelser, og støtt og stadig skvetter til i vippestolen?

Ser du at femåringen din blunker og skjærer grimaser flere ganger daglig? Mange foreldre opplever dette som merkelig, og for enkelte ser det skremmende ut at babyen eller barnehagepoden virker som den plutselig har utviklet en form for tics.

Forbigående tics hos barn

Til tross for at foreldre kan bli urolige når barnet ter seg på denne måten, er det som regel ikke noe å bekymre seg for, mener Liv Irene Nøstvik, daglig leder ved Norsk Tourette Forening.

Forbigående tics rammer nemlig opptil 15-20 prosent av alle barn, med varighet på under ett år.

- Det er ikke uvanlig hos barn i grunnskolealder, sier Nøstvik.

Ifølge Anne Ruud, overlege ved ABUP i Kristiansand, debuterer forbigående tics hos større barn oftest mellom 5 til 6-års alder, og når en topp i tenårene.

Barn som blunker mye

- Større barn har oftere multiple motoriske tics, det begynner oftest med tics knyttet til øynene. Ofte sier foreldrene at det begynte med overdreven blunking, sier Ruud til Foreldre.no.

Overlegen forteller at det kan utvikle seg til mer tics i ansiktet med munngrimasering, munngaping, bevegelse av nese og lignende.

- Ticsene hos eldre barn varierer, noen nye kommer og andre forsvinner, men det er typisk at det utvikler seg fra ansiktet og nedover til tærne, sier Ruud.

Hos større barn vil forbigående tics som oftest reduseres i voksen alder.

Les også: Slik kan du hjelpe barn gjennom separasjonsangst

Behandling av tics

Overlegen syns det er viktig at foreldre til barn i barnehage eller skolen bør få en forklaring på hva tics er.

- Mange barn i førskolealderen har tics, og hos de fleste kan dette gå over. Bare noen få utvikler kronisk mønster og både motoriske og vokale tics, som kalles Tourettes Syndrom (TS), sier hun.

Ruud mener at barn i barnehage og barn under 8 år som oftest ikke bryr seg om sine tics, og at de andre barna heller ikke kommenterer det.

- Foreldrene bør heller observere hva som fører til at ticsene forverres, sier hun.

Ifølge overlegen er det flere årsaker til at noen barn får forbigående tics. For eksempel stress, endringer, overganger, sorg eller glede.

- Om foreldre vet hva som utløser tics, kan disse situasjonene eventuelt unngås, sier Ruud.

Les også: Tegnene på at du har et høysensitivt barn

Dersom ticsene vedvarer

Dersom foreldre ser at ticsene vedvarer, og foreverres, bør de være ekstra obs.

- Ser foreldre at ticsene forverres, og at det også tilkommer vokale tics, varigheten drar seg opp mot ett år, man har flere i familien med tourette syndrom, og barnet eventuelt også har atferdsforstyrrelser, vil jeg råde foreldre å oppsøke lege for utredning og vurdering av eventuell behandling, sier hun.

Nøstvik forteller at foreldre må passe på at barnet får riktig oppfølging og hjelp dersom de ser at ticsene vedvarer.

- Tidlig diagnose er viktig, slik at barnet kan få den forståelsen det trenger, sier hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning