vANNKOPPER

Slik vet du at barnet har vannkopper

Barna er smittsomme en dag eller to før utslettet oppstår, og i de første fem dagene med utslett.

VANNKOPPER: Slik kan viruset se ut på barn. Forløpet merkes først som røde prikker, utvikler seg til større blemmer, og når blemmene sprekker, dannes skorper. Foto: FOTO: Colourbox
VANNKOPPER: Slik kan viruset se ut på barn. Forløpet merkes først som røde prikker, utvikler seg til større blemmer, og når blemmene sprekker, dannes skorper. Foto: FOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Symptomer på vannkopper

 • Utslett
 • Feber
 • Dårlig matlyst
 • Kløe
 • Hodepine
 • Hevelse i ansiktet
 • Muskelsmerter
 • Ryggsmerter
 • Kvalme
 • Øresmerter
 • Sår hals
 • Sår i munnen

Kilde: Overlege Astrid Rojahn

Read in English: This is how you know if your child has chickenpox

Vannkopper er et virus, og den mest smittsomme av alle barnesykdommer, hvor 40 % smittes før 4 års alder og 40 % i 4-8 års alder. Inkubasjonstiden varierer fra 10-21 dager, men er normalt 14-16 dager.

- De fleste barn rammes av viruset i løpet av årene i barnehage. Smittepresset er stort, sier Astrid Rojahn, overlege på Infeksjonsmedisinsk avdeling, Barneklinikken ved Oslo Universitetssykehus.

Det første tegnet og symptomene på viruset er ofte vanlig sykdom.

- Et par dager før utslettet oppstår, kan barnet få feber og bli slapt, men det er umulig å se at dette vil utvikle seg til vannkopper. Barnet kan da smitte andre i mellomtiden, sier Rojahn.

Vannkopper

Viruset smitter gjennom lufta. Når en smittet person hoster eller nyser, spres et sekret fra luftveiene til nye ofre. Man kan også bli smittet av direkte kontakt med innhold fra blemmer som er sprukket.

Barna er smittsomme en dag eller to før utslettet oppstår, og i de første fem dagene med utslett. Utslettet merkes først som røde prikker. Det begynner i ansiktet, og sprer seg så til resten av kroppen.

- I løpet av kort tid vil utslettet utvikle seg til større blemmer. Når blemmene sprekker, utvikles etter hvert skorper, forklarer Rojahn.

Normalt vil det ikke være nødvendig å ta barnet til lege, med mindre barnet ikke klarer å ta til seg væske eller utvikler en alvorlig hudinfeksjon i forløpet. Viruset varer 5-6 dager ved milde utbrudd, men vanligvis i 7-10 dager ved litt hardere utbrudd av utslettet. Viruset varer sjelden mer enn to uker.

I sjeldne tilfeller får barnet sekundære bakterielle infeksjoner i huden - først og fremst med gule stafylokokker eller streptokokker. Huden blir da rød, spent og hoven i det affiserte området og barnet har vedvarende høy feber og er slapt.

- Dette må undersøkes av lege og behandles med antibiotika, sier Rojahn.

Noen få barn trenger innleggelse for behandling med intravenøs antibiotikabehandling. Innleggelsen begrunnes med en fare for uttørking.

Les også: Alt om antibiotika og penicillin til barn

Slik behandles vannkopper

Silje Furuseth, farmasøyt i Apotek1-kjeden, anbefaler A-Derma Cytelium som sprayes på, eller Hvitvask-sinkliniment som pensles på utslette.

Fakta:

 • Før 4 års alder har 40 % hatt sykdommen.
 • Ved 8 års alder har 80 % hatt sykdommen.
 • Ved fylte 30 år har 98 % av befolkningen hatt sykdommen og er immune mot ny smitte.

Kilde: Apotek1.no

- Begge gir en kjølig lindring som stopper kløen. Hvitvask-sinkliniment tørrer ut huden, bruk derfor en fuktighetskrem i tillegg, råder Furuseth.

Hvis A-Derma Cytelium eller Hvitvask-sinkliniment ikke lindrer nok - og nattesøvnen forstyrres - kan lege eventuelt foreskrive kløestillende legemidler. Hvitvask brukes altså dersom kløen er plagsom.

Går over av seg selv

Barn med alvorlige sykdommer bør vaksineres mot vannkopper, da det er en økt smitterisiko. Barna som er vaksinert kan likevel få en mild form for vannkopper, men risikoen for komplikasjoner vil være redusert. Vaksinen anbefales vanligvis ikke til bruk i Norge.

Viruset trenger for øvrig ingen behandling eller medisin, og går over av seg selv. For de aller fleste vil viruset gi livslang immunitet, men det kan ikke utelukkes at en person som har hatt viruset tidligere ikke kan smittes på nytt. Dette er imidlertid veldig sjelden hos friske personer, og de færreste vil få viruset to ganger.

Unngå kløe og arr:

 • Legg på kalde omslag
 • Spray og smør på A-Derma Cytelium og Hvitvask, som du kan kjøpe på apoteket
 • Klipp fingerneglene på barnet korte, slik at de ikke klorer opp vannkoppene. Det kan gi infeksjon i sårene.
 • La barnet gå i lite, luftige eller ingen klær inne. For jo varmere barnet blir, desto mer klør utslettet.

Les også: Dette har du rett på ved sykt barn

Smittes etter tur

For de fleste barn er viruset en plage, verken mer eller mindre. Men for familien som helhet kan sykdommen få konsekvenser.

- Mange opplever at barna i familien smittes etter tur. Det kan bli mange uker borte fra jobb for foreldre som kommer i denne situasjonen, sier Karin Rønning, overlege ved Avdeling for infeksjonsovervåking i Folkehelseinstituttet.

- I utgangspunktet er derfor ingen beskyttet mot viruset i Norge, avslutter hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning