Øyekatarr hos barn

Øyekatarr skyldes både øyebetennelse og allergi

Dette er den beste behandlingen av øyekatarr.

ØYEKATARR HOS BARN: – Barn med øyekatarr kan gå i barnehagen. Smittefrykten er sterkt overdrevet, mener lege.
ØYEKATARR HOS BARN: – Barn med øyekatarr kan gå i barnehagen. Smittefrykten er sterkt overdrevet, mener lege. Foto: FOTO: Getty Images.
Publisert Oppdatert

Øyekatarr er en betennelse i den ytterste hinnen i øyet. Det er en svært vanlig sykdom, særlig blant barn og babyer.

- Akutt øyeinfeksjon hos barn kan skyldes både virus og bakterier. Barnet gnir seg i øyet og kan smitte andre. Øyekatarr opptrer gjerne i forbindelse med andre infeksjoner, som etterhvert gir feber og luftveisinfeksjoner, sier Cecilie Revhaug, overlege ved Barneklinikken ved Oslo Universitetssykehus. Hun jobber også som spesialist i barnesykdommer ved KAL Klinikken.

Øyekatarr kan også skyldes allergi. Om det skyldes allergi vil betennelsen komme i begge øynene samtidig.

- Hos voksne er årsaken ofte bakteriell, mens det som regel er virus som er årsaken til barns øyekatarr, forklarer Annette Resch, barnelegen bak DoktorBarnegod.

Årsak til øyekatarr hos barn

Revhaug opplyser om at det kan være lurt å rense øyet med saltvann – for så å vente 2-3 døgn. Ofte går det nemlig over av seg selv.

Dersom det fremdeles foreligger øyekatarr etter hyppig drypping med saltvannsdråper, eventuelt hvis det oppstår forverring, smerter eller lignende bør man ta kontakt med lege.

- Er det kraftig øyebetennelse med mye puss er det best å gå til legen. Behandles øyet med antibiotika, er det viktig at kuren tas til to dager etter symptomfrihet. Går det ikke over av seg selv, kan fastlegen ta prøver av øyet for å sjekke om det er en atypisk bakterie eller annen årsak, sier Revhaug.

Har babyen ofte øyekatarr kan det skyldes et belastet immunsystem. Noen barn får jo hyppigere forkjølelser enn andre.

- Dersom man føler at det er et problem og at øyekatarr forårsaker mye fravær fra barnehagen, bør man nok få barnet vurdert av en barnelege eller øyelege, understreker Resch.

Symptomer på øyebetennelse hos barn

- Rødhet, kløe og svie fra et eller begge øyne.

- Følelse av å ”ha noe på øyet”.

- Rennende øyne.

- Gjenklistret øyelokk etter søvn.

- Gulaktig pussdannelse i øyet.

Kilde: Vitus Apotek

Når bør barnet holdes hjemme?

Det er ikke grunnlag for å anbefale at barnehagebarn med mild til moderat øyekatarr holdes hjemme. Bare ved kraftig øyekatarr med rikelig pussdannelse bør barnet av smittevernhensyn holdes hjemme inntil pussdannelsen har avtatt.

Ved kraftig øyekatarr vil det vanligvis være behov for legekontakt, og barnets allmenntilstand vil også i stor grad styre behovet for å være hjemme fra barnehagen.

- Det må være opp til barnets foresatte å avgjøre om et barn som har symptomer på øyekatarr, skal undersøkes av lege, sier Resch.

Hun støttes av Revhaug:

- I milde tilfeller, som de fleste tilfeller er, kan barn gå i barnehagen. Husk at god handhygiene alene hindrer spredning av smitte! Dette er et enkelt, men veldig virksomt tiltak for å forebygge mange smittsomme sykdommer.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning