Pollenallergi hos barn

Slik hjelper du barnet gjennom pollenallergisesongen

For noen starter plagene allerede i mars.

PLAGSOMT: For mange barn er våren synonym med tett nese, hodepine, hovne og kløende øyne, utslett og tung pust. 
PLAGSOMT: For mange barn er våren synonym med tett nese, hodepine, hovne og kløende øyne, utslett og tung pust.  Foto: FOTO: Getty Images
Sist oppdatert

10 nyttige tips for pollenallergi

  • Før barnet skal legge seg kan det være lurt å skylle hår og skifte putevar
  • God og regelmessig rengjøring er viktig da pollenpartikler samler og fester seg på overflater og tekstiler.
  • Unngå utlufting av huset og barnehagen når pollenutslippet er størst, fra morgen til ut på ettermiddagen.
  • La blomster, «gåsunger» og bjørkeris få stå ute da disse kan forverre innemiljøet for dem som er allergiske.
  • Skift filtre i ventilasjonssystemer før og etter pollensesongen.
  • Ta ferie fra pollenspredningen/pollenplagene – høyt til fjells, langs kysten, utlandet.
  • På de dagene med mest spredning kan det være lurt å holde seg inne for å minske eksponering.
  • Det er minst spredning på kveld og da et bedre tidspunkt for en tur ut.
  • På pollenvarslingen kan man få oppdatert info om hva slags spredning som er forventet.
  • Noen barn kjenner lettere symptomer som kløe i øyne og rennende nese, mens andre kan oppleve kraftigere symptomer og opplever og bli trøtte og ukonsentrerte.

Kilde: Astma og allergiforbundet

Det er vår, og de fleste gleder seg til lysere tider og varmere vær. Men for mange barn er sesongen også synonym med tett nese, hodepine, hovne og kløende øyne, utslett og tung pust.

Med andre ord: det er tid for pollenallergi igjen.

Pollenallergi hos barn

- Mange av dem som reagerer på bjørk, som i tillegg til gress er den vanligste sesongallergien, reagerer også på or og hassel som slipper pollen tidlig, cirka fra begynnelsen av mars.

Det forteller overlege ved Stavanger Universitetssjukehus, Knut Øymar.

Bjørkesesongen begynner gjerne i slutten av april, og varer utover i mai, litt senere i Nord Norge.

- Noen bjørkeallergikere reagerer også på salix, som er pollen fra selje, pil og vier, dette skjer i april og mai, sier han.

Ifølge overlegen begynner den vanlige sesongallergien mot gress litt ut i juni og varer noen steder ut i august.

- Det er stor grad av kryssallergi mot ulike gressarter, så de som er allergiske vil reagere på mange typer gress, forklarer Øymar videre.

Når starter pollensesongen for barnet?

- Jo flere andre allergier barnet har, for eksempel tidlig matallergi, jo tidligere kan også sesongallergi starte. En del barnehagebarn har fått pollenallergi, men dette er vesentlig vanligere i skolealder, ifølge overlegen.

For at allergibarna skal slippe de verste plagene på våren og sommeren, er det viktig at både foreldre og ansatte i barnehage og skole hjelper dem med å legge til rette på best mulig måte i hverdagen.

- De praktiske rådene går på å unngå for mye eksponering mot pollen, men vi ønsker jo ikke å begrense barns utfoldelse ute om det ikke er nødvendig. Men barnehagen og skolen må ta hensyn på dager med mye pollen slik at barna kanskje slipper å være mye ute de dagene og det åpenbart forverrer symptomene. Noen barn med sterk allergi blir generelt slappe og utilpass og kan prestere dårligere. Det bør skolen ta hensyn til. Eldre barn har rettigheter som gir dem lenger tid på eksamen i pollensesongen, forteller Øymar.

Rådgiver ved Astma og allergiforbundet, Inger Rudnes, tipser først og fremst om å prøve å ta med seg minst mulig pollen inn.

- Dette kan gjøres ved at en er nøye på å henge fra seg yttertøy i gang og ha gode avskrapningsrister ved inngangsparti og tørkematter på innsiden. Når barnet kommer inn kan man fjerne pollen ved å vaske ansikt og hender slik at man minsker den direkte kontakten videre inne, sier Rudnes.

Disse barna er mest utsatt

- Ifølge tall fra GA2LEN, Global Allergy and Asthma European Network, er forekomsten av pollenallergi blant yngre skolebarn på 10–20 prosent og på 15–30 prosent hos tenåringer, opplyser Rudnes.

Videre forteller rådgiveren at pollenallergi forekommer oftest i alderen 5-40 år, og tilstanden er vanligst blant større barn, tenåringer og unge voksne. Det finnes ingen registre på allergi, men det estimeres at nærmere en million nordmenn har pollenallergi.

Ifølge Øymar er allergi ofte arvelig, og har én eller begge foreldre allergi av typen «straks-allergi», som er pollen, dyr eller reaksjoner på mat-typer, er sjansen stor for at barnet får allergi, blant annet mot pollen.

Dette støtter Rudnes:

- Arv spiller en stor rolle for utviklingen av allergi. Hvis en av foreldrene er allergisk, er sjansen for at barnet skal utvikle allergi cirka 40 prosent. Der begge foreldrene har allergi, er risikoen cirka 60- 80 prosent, sier hun.

Økt forekomst av allergi

Rudnes forteller at anlegg for astma, atopisk eksem og høysnue er nært knyttet til hverandre. Derfor vil barn som har anlegg for astma og atopisk eksem ha større sjanse for også å bli allergisk mot pollen.

- Sesongallergi er et vanlig symptom hos barn som har annen allergi, og det vil kaller atopisk sykdom. Mange har hatt eksem og/eller matallergi fra første leveår, og så kan pollenallergi komme fra 2.-3. leveår eller senere, sier Øymar.

Overlegen opplyser samtidig at noen «milde» allergikere får bare sesongallergi, den kan gjerne starte noe senere enn hos barn som også har annen allergi.

- Slik allergi som dette er en reaksjon i immunforsvaret som reagerer «feil» og uhensiktsmessig på fremmede protein som for eksempel pollen, sier han.

Ifølge Rudnes hersker det en bred internasjonal enighet om at allergiforekomsten har økt de siste tiårene.

- Mye tyder på at livsstilsfaktorer som endring i kosthold og miljøet rundt oss, som usunt inneklima og forurensning ute, kan være av betydning. I tillegg kommer redusert mikrobiell stimulering og endring i bakteriefloraen vi omgir oss med, sier hun.

Denne saken ble første gang publisert 26/05 2016, og sist oppdatert 04/04 2018.

Les også