SYKDOM HOS BARN

Bekymret over at syke barn sendes i barnehagen

For få dager siden postet Yvonne Helene Huth (34) et innlegg på en foreldregruppe på Facebook. Det skapte stort engasjement i kommentarfeltet.

BARNETS BESTE: Yvonne Helene Huth (34) er pedagogisk leder og selv småbarnsmamma. Hun oppfordrer foreldre til å ta en ekstra sjekk på eget barn før det sendes i barnehagen.
BARNETS BESTE: Yvonne Helene Huth (34) er pedagogisk leder og selv småbarnsmamma. Hun oppfordrer foreldre til å ta en ekstra sjekk på eget barn før det sendes i barnehagen. Foto: Privat
Publisert

Forrige uke postet pedagogisk leder i barnehage, Yvonne Helene Huth, et innlegg på en foreldregruppe på Facebook, som skapte stort engasjement.

Hun foreller at det er mye sykdom i barnehagen for tiden, og oppfordrer foreldre til å ta en ekstra sjekk av sitt eget barn før man sender det i barnehagen.

Her er et utdrag av innlegget:

«Fint hvis alle kan ta ansvar og sjekke mer enn én gang om barnet ditt faktisk er bra nok til å gå i barnehagen. (...)

I barnehagen må barna dele oppmerksomheten med mange flere, de må være med på det som skjer ute og inne. Det er sikkert flere som også har oppdaget at barna også er mer slitne utover uken, akkurat som oss voksne.

Barn er også mennesker, mennesker er tilpasningsdyktige, men barn må gjerne holde ut med mer fordi de ikke klarer eller er i stand til å sette grenser for seg selv slik vi voksne gjør. Derfor er det vår jobb å sette grenser for dem».

Syke barn i barnehagen

Yvonne er selv småbarnsmamma, utdannet førskolelærer med master i barnehagepedagogikk og har 15 års jobberfaring fra ulike barnehager.

Hun opplever til tider at barnehagedagen i stor grad grad går med til å se an barnas allmenntilstand fra time til time, og at det påvirker andre aktiviteter og samvær med barna.

– De fleste foreldre er i full jobb med 8-timers dager, og har kanskje ikke noe annet valg enn å la barnet være i barnehagen fra den åpner og til den stenger. Det innebærer gjerne en 9-timers dag for barna, og en lengre «arbeidsdag» enn det vi voksne har.

– Vi voksne blir slitne etter en lang dag på jobb, og det samme gjelder for barna våre. Jeg er i utgangspunktet opptatt av at ingen, hverken små eller store, har godt av å være på arbeid eller i barnehage når man er syk og har behov for å slappe av, sier Yvonne Helene Huth.

Hun understreker at hennes opplevelse er at de fleste foreldre ønsker det det beste for sine barn, og ikke bevisst sender syke barn i barnehagen.

– Samtidig er det ikke uvanlig for barnehagepersonell å måtte ringe foreldre i løpet av dagen for å be dem om å hente syke barn. Å vurdere et barns allmenntilstand er ofte vanskelig, spesielt ved langvarige forkjølelsessymptomer som snørr og hoste.

Les også: Barnelegens bønn om håndvask

Oppfordring til foreldre

Å skulle omgi seg med 10-15 andre barn, samt alle ansatte i barnehagen, i et tempo som naturligvis er høyere og med mer lyd enn hjemme, er mye mer krevende for et forkjølet enn et friskt barn.

På hjemmebane er det roligere, så allmenntilstanden kan fremstå bedre her enn i barnehagen.

– Min oppfordring til foreldre er å se litt ekstra på sitt eget barn om morgenen eller kvelden i forveien, og kanskje være åpne for at barn innimellom kan ha behov for en eller flere dager hjemme.

– Jeg har forståelse for at vurderingene kan være utfordrende å ta, og for noen kan også egen arbeidssituasjon påvirke disse. Dersom man opplever press fra arbeidsgiver om å være til stede på jobb, så vil kanskje terskelen for å være hjemme med sykt barn være høyere enn den burde, sier Huth.

Les også: Barnehagelærer: – Ikke kjøp disse klærne

Barnets beste

Barn er i mindre grad enn voksne i stand til å regulere egen energibruk, og det gjør en dag i barnehagen ekstra slitsom og krevende om man er syk. For de fleste vil behovet for nærhet, omsorg, trøst, ro og hvile være større om formen ikke er på topp.

Om en ansatt blir sittende med et sykt barn store deler av tiden, får det konsekvenser også for resten av barnegruppen.

– Hvis vi som jobber i barnehagene velger å ringe «hjem», er det basert på vår vurdering av barnets allmenntilstand i barnehagen. En stor og betydningsfull del av vår jobb er å kjenne barna godt nok til å gjøre disse vurderingene, og vi er avhengige av at foreldrene stoler på de vurderingene vi gjør, forteller Huth.

Hun er opptatt av at foreldre og ansatte er et fellesskap som kanskje kan få ned sykefraværet i barnehagen dersom vi alle tar noen små grep, og at en åpen og god dialog er så viktig. Ved oppstart av barnehageåret formidles 48-timers regelen som gjelder ved oppkast eller diaré, og anbefalingene om at barnet bør ha en feberfri dag før det sendes i barnehagen igjen.

– I løpet av min fartstid i barnehagen har jeg opplevd barn som har fått Paracet før de leveres på morgenen, eller kommer i barnehagen med pågående omgangssyke. Dette er heldigvis langt fra normalen, men det forekommer.

– I barnehagene er vi et stort felleskap bestående av både barn, foreldre og ansatte. Vi er gjensidig avhengig av et godt og nært samarbeid med hverandre for å få hverdagene til å gå rundt til det beste for alle. Om et barn kommer sykt i barnehagen, går det ut over både små og store, og sannsynligheten er overveiende for at flere vil bli smittet. Ikke minst kan det i en barnegruppe finnes barn som er ekstra sårbare for smitte, og hvor sykdom kan få særlig store konsekvenser, sier Huth.

Les også: Kraftig økning i RS-virus-tilfeller i Norge – dette er symptomene

Høyt smittetrykk

– Både barnehagene, fastlegene og legevaktene forteller om mye sykdom nå. Og siden unger generelt sett tåler virusinfeksjoner godt, er det også der trykket er størst. Det er infeksjonene vi kjenner fra før som går igjen: Vanlig forkjølelse og RS-virus, forteller Bård Fossli Jensen.

Han er spesialist i barnesykdommer og driver privat barnelegepraksis ved Nydalen Helsehus i Oslo.

Bård Fossli Jensen er spesialist i barnesykdommer og driver privat barnelegepraksis ved Nydalen Helsehus i Oslo. Han har også en doktorgrad i kommunikasjon og veileder leger og sykepleiere i hvordan kommunisere med pasienter og pårørende.
Bård Fossli Jensen er spesialist i barnesykdommer og driver privat barnelegepraksis ved Nydalen Helsehus i Oslo. Han har også en doktorgrad i kommunikasjon og veileder leger og sykepleiere i hvordan kommunisere med pasienter og pårørende. Foto: NTB

Årsakene til at det er så stort trykk akkurat nå henger sammen med at vi til vanlig får sykdom og immunitet spredt ut over i tid. Nå har folk vært friske og atskilt så lenge at når vi først møtes, så blir vi syke samtidig.

– Når det gjelder RS-virus, så er det noe vi alle får før eller siden, men noen av de minste blir alvorlig syke, sier han.

– Derfor kan vi lese at flere av de minste også legges inn på sykehus nå. I tillegg til at vi blir syke samtidig, så tror jeg vi ser at vår oppmerksomhet for symptomer er justert opp som følge av at Covid-19 er farligere enn de andre virusene. Det vil nok ta noe tid før vår årvåkenhet justerer seg ned til et nivå som harmonerer mer med vanlig forkjølelse igjen, sier barnelegen.

Hans erfaring er at foreldrene gjør det de kan for at barna skal ha det bra. Det er ikke lett å vite om hva som bare er rennende nese, og hva som blir til feber og dårlig allmenntilstand utover dagen.

– Jeg bommer på det selv også. Og selvsagt er det frustrerende når barnehagene nærmest drukner i syke unger. Men jeg tror det er viktig å huske på at vi alle er i samme båt, og ikke vet hva andre har å håndtere. Vi må være så romslige vi bare klarer, og nøkkelen ligger i god kommunikasjon. Når vi viser omsorg, så henter folk frem det beste i seg.

– I barnehagene tenker jeg det er lurt å ha ekstra fokus på foreldrene når de kommer og går. Det er mye forebygging i å kunne spørre: «Nå er det mye virus der ute - hvordan vil det gå for dere om han skulle bli syk eller få feber?» Og så gjelder det å informere foreldrene om hva som er situasjonen.

På ville veier

For er det noe pandemien har lært oss, mener Fossli Jensen, så er det at det er informasjon og medfølelse som gjelder. Skoler og barnehager er av de mest samfunnskritiske vi har. Kneler de, kneler mye.

– Men det å klage på innsatsen til småbarnsforeldre mens vi fortsatt er i en pandemi, er det siste vi trenger. Når det gjelder luftveisinfeksjoner, er rådene klare: Om barnet kun er snørrete eller har rennende nese, så kan de i barnehagen. Om de har hatt feber, hoste, sår hals eller tett nese siste 24 timer, skal de holdes hjemme.

– Om du kjenner på å ta minsten i barnehagen selv om du innerst inne tenker at han ikke er helt i form, ja – da er det på tide å vurdere å ringe sjefen. Gi et varsel om at nå er det så vidt skuta bærer her. Begynner vi å gå på akkord med sykdom, smitte og det å passe på barna våre – ja, da er vi på ville veier.

– Er barna våre syke, så er vi hjemme med dem, fastslår Fossli Jensen.

Les også: (+) Jeg trodde det var datteren min som var syk. Men det var egentlig meg

Legens tips til foreldre

Det er vondt å være alene om avgjørelser, og det er ok å være i tvil. Snakk med familie og venner.

Ved sykdom er det drikke som gjelder, både på formen og mot hoste. Få av oss er sultne når vi er syke.

Ha paracetamol stikkpiller tilpasset barnets vekt i medisinskapet. Dette fåes reseptfritt på apoteket.

Det er også vondt å være bekymret. Oppsøk lege. Det er hjelp å få hos fastlege og på legevaktene eller via videokonsultasjon.

Barn kan bli både friskere og sykere, så selv om du har vært hos legen, bør du følge med på temperatur, allmenntilstand og pust. Samtidig er ikke det like lett som det høres ut: Så om du kjenner deg utrygg, eller det knyter seg i brystet og du tenker «dette er ikke bra» - ja, så ta kontakt igjen.

Vi leger skal ikke bare hjelpe deg med diagnose og prognose, men vi skal også hjelpe, på en måte som gjør at du føler deg trygg.

Kilde: Bård Fossli Jensen, spesialist i barnesykdommer

Denne saken ble første gang publisert 08/11 2021.

Les også