Mytene om immunforsvaret

Barnelege: Det finnes én ting du kan gjøre for aktivt å styrke immunforsvaret

Det er faktisk én ting du kan gjøre for å styrke immunforsvaret. Det beste av alt: Staten betaler.

UNNGÅ SNØRR OG GØRR: Ingen legger merke til lungebetennelsen som aldri kom. Det er immunforsvaret som fikser biffen, uten at du eller barnet merker det.
UNNGÅ SNØRR OG GØRR: Ingen legger merke til lungebetennelsen som aldri kom. Det er immunforsvaret som fikser biffen, uten at du eller barnet merker det. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Immunforsvaret er en fantastisk del av kroppen, men kan du gjøre noe for å styrke det? Svaret er ja, og løsningen er ganske enkel. Du har visst om det lenge. Dessuten betaler staten for det.

Immunsystemet ditt er et utrolig komplekst system. Det må det være siden det skal beskytte deg mot alle farer som til enhver lusker rundt i dine omgivelser.

Når vi snakker om immunsystemet, virker det som vi snakker om noe enkelt. Det er det ikke. Immunsystemet ditt består av alt fra enkle barrierefunksjoner, som huden din, eller slimet i nesa, til helt spesialiserte hvite blodceller som husker hvilke infeksjoner du har hatt tidligere og bare ligger og venter på at den samme mikroben skal dukke opp igjen.

Det er et utrolig komplekst system som sørger for å holde deg frisk fra infeksjoner, beskytte deg mot kreft, men som også kan ta feil og gi deg allergi.

Les også: Flere og flere barn får allergi, men det er fortsatt en gåte hvorfor det er slik

Kan du styrke immunforsvaret?

<b>SVEINUNG LARSEN:</b> Sluttet som journalist og ble barnelege i stedet. I Foreldre &amp; Barn forsøker Sveinung å tilbakevise de vanligste mytene knyttet til barn og sykdom. Fordi myter og manglene kunnskap ofte leder til dårligere behandling.
SVEINUNG LARSEN: Sluttet som journalist og ble barnelege i stedet. I Foreldre & Barn forsøker Sveinung å tilbakevise de vanligste mytene knyttet til barn og sykdom. Fordi myter og manglene kunnskap ofte leder til dårligere behandling.

Det er i det store og hele svært så komplekse saker å styre med, og derfor har det et eget fag i både medisin og biologi. De som fordyper seg i dette, noen ganger for hele sin karriere, kaller vi immunologer, og faget heter immunologi.

Selv om vi i dag vet mye om hvordan immunsystemet fungerer, er det fremdeles mange hvite flekker igjen på kartet, og vi lærer stadig mer. Mange tror at løsningen på flere av de store, medisinske gåtene, som kreft og revmatiske sykdommer, en gang vil finne sin løsning i mer kunnskap om immun­systemet.

Det er med andre ord mye å glede seg over, men i påvente av ny kunnskap: Kan du som forelder gjøre noe for å styrke immunforsvaret til barnet ditt?

Spør hvilken del!

Vi hører det jo titt og ofte. Hvis man gjør slik eller slik, spiser slik eller slik eller, ikke minst, hvis man kjøper ditt eller datt, så vil det styrke immunforsvaret. Men stemmer det?

Les også: Så du trodde at C-vitamin hjalp mot forkjølelse?

Da må vi gå tilbake til starten. Vi vet nå at immunsystemet er et meget komplekst system, og ordet i seg selv er jo en ganske grov forenkling. Det viktigste spørsmålet er likevel svært enkelt. Hvilken del av immunforsvaret er det som blir styrket egentlig? Av det vitaminet eller de kostholdsendringene? Hvis du stiller det spørsmålet, vil du ofte få et litt unnvikende svar. Det bare styrker immunforsvaret, sier de. Ferdig med det.

La meg komme med en parallell: Det blir som å si at du skal styrke Forsvaret. Ja vel, men hvilken del? Skal du styrke Hæren eller Heimevernet? Skal du kjøpe fregatter eller fly? Ofte, og særlig i reklame, sier man bare kort og godt at man skal styrke immunforsvaret og ikke mer enn det. Det er da du må spørre om hvilken del.

Ingen produkter styrker immunforsvaret

Som du allerede forstår, så faller de aller fleste selgere av lasset her, og det med god grunn. Det er et enkelt spørsmål. Du kan bruke det selv en gang, i kantinen på jobben? Sannsynligheten er stor for at du vil få et unnvikende svar. Årsaken er enkel. Det finnes ingen produkter som aktivt styrker immunforsvaret ditt.

Det finnes faktisk fint lite du kan gjøre for aktivt å styrke immunforsvaret. Har vi medikamenter som kan gjøre det? Nei, det har vi ikke. Vi har mange ulike typer som kan regulere ned og bremse immunforsvaret, det er mye brukt, men vi har altså ingen behandling som aktivt styrker det. Med ett unntak, og det visste du allerede: Vaksiner.

Når vi vaksinerer barna våre, gir vi immunforsvaret deres den mikroben vi ikke ønsker at de skal bli syke av, men i svekket form. Selv om mikroben er enten død eller svekket, og ikke gjør barna syke, er det tilstrekkelig mengde av den til stede i vaksinen til at immunforsvaret finner mikroben og identifiserer den.

Les også: Barnelege: – Vil du droppe melka skal du ha en god grunn

Poesi i praksis

La oss bruke bakterien som kan gi lungebetennelse som eksempel. En del av bakterien gis til barnet som vaksine. Det neste som skjer er poesi i praksis. Immunsystemet identifiserer den og sørger for å programmere visste utvalgte hvite blodceller til å ligge klar i tilfelle bakterien kommer tilbake. Hvis den gjør det, ligger disse cellene beredte og fjerner bakterien raskt og effektivt, uten at barnet merker det en gang.

Det blir aldri noen lungebetennelse. Vi kaller det immunitet.

Ordet er latin forresten; immunis. Det betyr unntatt eller fritatt, og det stemmer jo. Barnet blir fritatt fra å bli syk, hvis barnet er immunt, og det er jo bra. Resultatet er akkurat det samme hvis barnet blir sykt, da blir også barnet immunt mot mikroben. Likevel vil de aller fleste av oss foretrekke et stikk i armen framfor at junior får lungebetennelse med dertil hørende sykehusinnleggelse, røntgenbilder og en lang runde med antibiotika.

Dropp kosttilskuddet

Det er her styrken til immunsystemet ligger. Vi merker det bare ikke, og det er jo på sett og vis litt utakknemlig. Ingen legger merke til det som ikke skjedde. Ingen legger merke til lungebetennelsen som aldri kom.

Vi legger mer merke til feberen som kom etter vaksinen, eller kanskje smertene i armen. Slik er vi engang, vi mennesker, mest fokusert på det som ligger framfor oss, og mindre interessert i hva som kunne ha skjedd, men aldri skjedde.

Med andre ord behøver vi ikke bekymre oss for hvordan vi skal styrke barnas immunforsvar, annet enn at vi skal være flinke å vaksinere. Ikke behøver du å kjøpe kosttilskudd eller finkjemme dietten heller, annet enn å sørge for normalt, variert kosthold.

Immunsystemet ordner fint opp selv. Du merker det bare ikke.

Denne saken ble første gang publisert 27/10 2020, og sist oppdatert 28/10 2020.

Les også