Barn med dyreallergi

Disse dyrene er allergiverstingene

Katt og hest er det de aller fleste allergiske barn reagerer på.

BARN MED DYREALLERGI: Flest barn er allergisk mot katt. Allergenene til en katt er mye mer klebrige og setter seg godt fast både på klærne og kroppen til kattens eier enn hundehår.
BARN MED DYREALLERGI: Flest barn er allergisk mot katt. Allergenene til en katt er mye mer klebrige og setter seg godt fast både på klærne og kroppen til kattens eier enn hundehår. Foto: Foto: IStockphoto
Publisert Oppdatert

De aller fleste pelskledde dyr, og dermed de vanligste kjæledyrene som hund og katt, kan utløse allergiske reaksjoner.

Noen foreldre vet at barnet har allergi før de skaffer seg kjæledyr, og da er det desto vanskeligere å skulle gi det bort.

Helle Grøttum er fagsjef i Norges Asma- og Allergiforbund og har jobbet lenge med allergiske barn.

Barn med dyreallergi

Hun mener det er viktig å være forsiktig med å la barn med dyreallergi være i nærheten av hund eller katt, selv om de er såkalt allergivennlige.

- Det er ikke noen dokumentasjon på at det finnes allergivennlige eller allergifrie raser. Hvor mye et barn reagerer allergisk på et dyr er forskjellig fra person til person, sier Grøttum.

Mange tror også at det pelsen som allergikere reagerer på, men allergenene sitter i dyrets hud, spytt og urin. De med allergi reagerer på pels fordi flass fra dyrets hud setter seg i pelsen. På grunn av dette hjelper det lite å kjøpe en hund uten pels.

- Selv om mange tenker at hundeallergi er verst, er katten et mye større problem. Allergenene til en katt er mye mer klebrige og setter seg godt fast både på klærne og kroppen til kattens eier, forklarer Grøttum.

Ta forbehold

Dersom en familie skaffer seg katt og det viser seg at barna er allergiske, er det en stor jobb å fjerne allergenene i huset, selv om katten ikke bor der lenger. Vanlige reaksjoner hos barnet er tett, rennende nese, kløende og rennende øyne og astma. Noen kan også få eksem eller elveblest.

- Allergenene fra katten kan faktisk sitte igjen så lenge som et til to år, og er ekstremt vanskelige å vaske vekk. Det må foreldre ha i bakhodet før de går til innkjøp av katt. I tillegg til at det er veldig vondt for et barn som har knyttet seg til dyret å skulle gi det bort, forteller Grøttum.

Eksponering for katteallergen har faktisk vist seg å gi økt risiko for akutt astma.

Hest og katt er de dyrene som har de "sinteste" allergenene. Hesten er stor og avgir større mengder allergener enn små dyr. Katter har stor bevegelsesradius og vil spre allergener overalt hvor de ferdes. Hunder lever tettest på mennesker og gir derfor den vanligste formen for dyreallergi.

De minste reagerer oftest

Foreningen for omplassering av dyr opplever til stadighet å få inn dyr på grunn av allergi, spesielt hunder.

- Dette kan også gjelde kattene, men det er langt vanskeligere å finne ut av, fordi flesteparten av kattene våre har gått ute og tilsynelatende vært eierløse. Vi opplever i tillegg at dyr blir levert tilbake til oss på grunn av plutselig oppstått allergi, sier Sindre Engen i Foreningen for omplassering av dyr.

De har ingen eksakte tall på hvor mange som leverer dyrene sine til foreningen på grunn av allergi, men Engen har likevel dannet seg et inntrykk.

- Allergi kan være en av flere årsaker. Noen påberoper seg også allergi, fordi det er enklere å opplyse om dette, enn mer private grunner. Det virker som det ofte er de minste barna i familien som reagerer på hund og katt, forteller Engen.

Allergi er arvelig

Eksponering for hund og katt i ung alder kan være positivt med tanke på å forebygge pelsdyrallergi. Men er det anlegg for allergi i familien, er det en større risiko for å utvikle allergi hvis du anskaffer kjæledyr.

Dyr på allergitoppen

1. Katt

2. Hest

3. Hund

4. Kanin

5. Hamster

6. Marsvin

- Jeg tror det kan være hensiktsmessig å alliere seg med familie, venner og bekjente som har dyr. La barnet være i kontakt med deres hund, eller katt for å finne ut om barnet reagerer på å være samme med dyret, foreslår Engen.

Har mor eller far for eksempel har katteallergi, er det også økt risiko for at barnet kan utvikle allergi mot et eller annet pelsdyr. Hvis begge foreldrene er allergiske, og har samme type allergi, er risikoen for at barnet skal utvikle allergi nærmere 80 prosent.

- Et godt alternativ for de som er glade i dyr, men som ikke kan holde dyr selv på grunn av allergi, er å besøke et omplasseringshjem for hunder og katter. Vi har mange barn og unge med allergiske foreldre som hjelper til med å lufte hundene og stelle med kattene hos oss her på Klemetsrud, sier Engen.

Ukjente årsaker

Forsker Randi Bertelsen ved Folkehelseinstituttet har ingen fasit på hvorfor noen er allergiske, mens andre ikke er det.

- Allergenene som forårsaker eller utløser allergi er i utgangspunktet ufarlige proteiner som ikke er skadelige for oss. Men hos noen feiltolker kroppen allergenene som skadelige og setter i gang et forsvar, forklarer hun.

Allergitester kan fortelle om du har Immunoglobulin E (IgE) spesifikt mot for eksempel hunde- eller katteallergen, men testen kan ikke gi svar på om du har allergi. Du kan altså ha forhøyede nivåer av IgE uten å være allergisk, og noen kan ha allergisymptomer uten at de har en positive allergitest.

Ikke unngå kjæledyr

Likevel synes forskeren at familier ikke bør la seg styre av frykten for å få allergi.

10 allergivennlige hunderaser:

- Havaneser

- Italiensk mynde

- Irsk vannspaniel

- Malteser

- Puddel (stort sett alle typer)

- Goldendoodle

- Pomeranian

- Schnauzer

- Yorkshire Terrier

- Puli

- Det kan være svært trist og vanskelig å måtte kvitte seg med et kjæledyr i etterkant dersom barnet utvikler allergi eller astma.

- Men for de aller fleste er det ingen grunn til å unngå kjæledyr i hjemmet, sier Bertelsen.

Forøvrig vet man lite om hvor mange som er allergiske mot gnagere som kaniner, hamster og marsvin.

Det er en del av dem som tester positivt på katt og hund som også tester positivt for allergen fra kanin, men det finnes lite litteratur på forekomsten av allergi mot kanin og gnagere.

Les også: Slik hjelper du allergiske barn gjennom pollensesongen

Ingen kur

Det er nok ingen behandling i dag som kan kurere allergi, men du kan lindre symptomer med medisiner.

Eneste måten å bli kvitt allergi på er å holde seg unna allergene. Uheldigvis er det mange kilder til allergener fra katt og hund i miljøet vårt, så du vil stadig være utsatt for små mengder av allergener.

- Selv om du ikke har dyr selv eller omgås andre med dyr, vil allergener fra katt og hund bli transportert via tekstiler og hår til for eksempel barnehager, skoler og offentlig transportmidler. Det tror man kan forklare hvorfor mange blir allergiske selv om de aldri har hatt hund eller katt selv, sier Bertelsen.

Kan ha skilpadde

For å fastslå om barnet har allergi mot et dyr, kan man ta blodprøve eller prikktest. Hvis barnet er allergisk mot dyrearten, vil en slik test bli positiv. Det er ikke mulig å teste ut på forhånd om et barn vil tåle et bestemt dyr.

De eneste kjæledyrene som ikke gir allergi er akvariefisk (men noen kan reagere på foret som fisken mates med), og krypdyr, for eksempel skilpadde.

I Norge er det forbud mot innføring av krypdyr, men Mattilsynet gir tillatelse til å importere og holde enkelte skilpaddetyper, dersom allergi oppgis som årsak til å holde skilpadde.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning